2012. január 11., szerda

Csirkemájpástétom

Régi vágyam volt pástétomot készíteni, és az sem titkolt célom, hogy lassan átálljak a házilag is előállítható, tartósítószer és adalékanyag mentes egészséges ételekre. Így hát nagyon boldog voltam amikor ráleltem Axi's kitchen-nél a receptre, és sikerrel is jártam. Megvolt már a házi kecsap, a házi kenyér, a házi szaloncukor, a házi túrókrém.... és ezennel megkezdődött a májpástétomok ideje is. Jól fűszerezhetők, variálhatók, és nem mellesleg gyors reggelik, de flancos előételek alapanyagai is lehetnek. Jöjjön most egy csirkés alaprecept:




Hozzávalók:
•    500 g tisztított csirkemáj nagyjából összevágva
•    100 g vaj
•    1 nagyobb fej hagyma apróra vágva
•    1 gerezd fokhagyma összetörve
•    1 teáskanál friss kakukkfű
•    2 babérlevél
•    fél tk. frissen őrölt bors
•    1 tk. só
•    1 ek. konyak (vagy 1 dl fehérbor)
•    100 ml tejszín


Egy serpenyőben a vaj felét felolvasztjuk, üvegesre pároljuk benne a hagymát, és a végén rádobjuk a fokhagymát is. Hozzátesszük a csirkemájat, a babérleveleket, a kakukkfüvet és a borsot. 7-8 percig pirítjuk, majd kiszedjük a babérleveleket, és a mehet a turmixba minden. A serpenyőbe öntjük az alkoholt, átforraljuk, felkaparjuk a maradékot, és turmixba tesszük. Ehhez adjuk a tejszínt, a maradék vajat, majd sózzuk és az egészet krémesre turmixoljuk. Végül kis üvegekbe, vagy tálkákba tesszük, és lehűtjük.

 

6 megjegyzés:

  1. Gyönyörű ez a fotó! A pástétom jól hangzik. :)

    VálaszTörlés
  2. Karácsonykor én is csináltam egy adagot. :) Zsályás tisztított vajjal a tetején isteni, a belecsempészett konyakról nem is szólva, bár portóival sem rossz!

    VálaszTörlés
  3. Köszi Petra! :) Nagyon finom, és sokkal intenzívebb ízvilágú mint amit a boltban kapni. Egyszerű elkészíteni, ha van kedved próbáld ki te is.

    VálaszTörlés
  4. Chriesi! Köszi a zsályás vajas tippet! :)

    VálaszTörlés
  5. Szia! Köszönöm a receptet - tegnap kacsamájból elkészítettem és martini bianco ment bele (az volt csak) - isteni lett! Ági

    VálaszTörlés
  6. Ági, nagyon örülök, és én köszi a kacsamájas-martinis tippet! :)

    VálaszTörlés

Nyomtasd ki a bejegyzést!

Kapcsolodó bejegyzések