2012. január 3., kedd

Baguette - Dolce Vita, Főzd magad! könyve alapján

Recept: Vrábel Krisztina, Főzd magad! - Baguette
Értékelés: 5/4
Elkészíthetőség a könyv alapján: 5/4

Valahogy a baguette készítés eddig elmaradt, de tény, hogy már régóta tervezem, mivel minden, ami szénhidrát számomra nagyon kívánatos. Legalább fél éve láttam Dolce Vita receptjét az egyik receptújságban, de akkor valahogy nem álltam neki. Most a jézuska meglepett egy Dolce Vita, Főzd magad! szakácskönyvvel és abban, megint ott figyelt a baguette recept. Mivel a jézuska egy sütőformával is meglepett, nem volt apelláta, mehet a sütés.
Elsőre egyébként nem lett rossz, de másnapra már közel nem voltam tőle elragadtatva. Persze biztosan jobban kellett volna dagasztanom, de többet vártam tőle. Tény, hogy egy kenyérféle sem ugyanolyan finom másnap, mint frissen. Mindenkinek ajánlom, hogy próbálja meg, tényleg egyszerű! Én egy picit variáltam is, szárított paradicsomot és magvakat is raktam bele.



Hozzávalók:
  • 30 dkg BL 80-as liszt (fehérkenyér-liszt), lehet magos is
  • 20 dkg BL 55-ös liszt (finomliszt)
  • kb. 3 dl víz
  • 1 dl natúr joghurt
  • 2 kávéskanál só
  • 1 kávéskanál szárított élesztő
  • 1 g friss élesztő
  • szárított paradicsom

A finomlisztet 1 kávéskanál sóval, egy csapott evőkanál élesztővel és kb. 1 dl vízzel összekavarjuk. Egy éjszakára félretesszük kelni. Másnap folyós lyukacsos tésztát kell, hogy kapjunk. Na ezt én valamiért nem kaptam.Valószínűleg több víz kellett volna bele, mivel a liszt minőségétől függ, hogy mennyi vizet vesz fel.
A keverékhez hozzászitáljuk a 30 dkg lisztet, 1 kk sót, a joghurtot és 1 dl langyos vízben elkevert friss élesztőt és a kicsire darabolt szárított paradicsomot. 8-10 percig dagasszuk a tésztát, majd lefedve 1,5-2 órát kelesszük.
Ha megkelt szedjük 3 részre, dagasszuk és hajtogassuk át mindegyik darabot 3-szor 4-szer. Sodorjunk mindegyik tésztából vékony rudat. Tegyük félre konyharuhára, vagy baguette sütő formára. Vagdossuk be a tetejüket és kellesszük még 3/4 órát.
Melegítsük elő a sütőt a legnagyobb fokozaton. Tegyünk egy tál hideg vizet az aljára és rakjuk be a baguetteket. Nedves környezetet kell, hogy biztosítsunk, mert csak így lesz ropogós a baguette héja, így spricceljük be a sütőt is belülről. Az első 5 percben 3-szor spricceljük be a baguetteket, majd kb. 20-25 perc alatt süssük készre.

(A fent közölt recept Vrábel Krisztina tulajdona, 2011-ben, a Alinea Kiadó kiadásában megjelent Főzd magad! - házi finomságok könyv alapján készült.)

2 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta lett, jól mutat benne és biztosan finom is a szárított paradicsom! Jézuska nagyon eltalálta, hogy minek örülnél! :)

    VálaszTörlés
  2. Köszi!:) Igen, valahonnan sejtette mit szeretnék :)

    VálaszTörlés

Nyomtasd ki a bejegyzést!

Kapcsolodó bejegyzések