2011. október 27., csütörtök

Parmezános-tökös tartelette - VKF! 45

A VKF-et, azaz a Vigyázz, kész, főzz! rendezvényt Chili&Vanília találta ki 2007-ben. Mautner Zsófi a játék célját a következőkben fogalmazta meg: "Az ötletelés, a kreativitás, a kulináris sokszínűség, a főzés, evés és ezek megosztásának öröme. Az már a praktikus hozadék, hogy egy bizonyos témában sok-sok remek receptet és ötletet gyűjthetünk össze egy helyen. Nagyon izgalmas lehet majd látni, hogy ugyanazt a kérdést a különböző gondolkozású, hátterű, korú, lakhelyű, ízlésű ínyencek milyen másképp közelítik meg. Hátha felbukkannak olyan gasztroblogok, amelyekről nem is tudtunk."

Jelenleg a játék már a 45.-dik fordulójánál tart, de gondoltuk sosem késő csatlakozni, és mivel a mostani téma (sütőtökös vega recept készítése) is nagyon izgalmas számunkra, úgy határoztunk, hogy belevágunk. (Köszönet Zizinek!) Emelett nem titkolt vágyunk, hogy meg is ismerjenek minket, és hogy új gasztroblog barátságokat is köthessünk. Mivel a TeaRoom három barátnőből áll, (Edina, Vera, Eszti) - ami úgy alakult, hogy a közös munkahelyen sokszor azon kaptunk észbe, hogy már megint a főzésről beszélgetünk - ezért úgy gondoltuk, hogy kicsit bonyolítunk a feladaton, és egy sütőtökös menüsort készítünk. Igyekeztünk különlegességeket kitalálni, kutattunk legjobb kiegészítő fűszerek, és legtöbbször előforduló tökös ételek után mire megszülettek az egyedi receptek. Az ételeket egymást követő napokon fogjuk postolni, úgyhogy érdemes lesz visszanézni! Tehát három fogást ismerhettek meg hármunktól (plusz egy meglepetést :)), fogadjátok szeretettel az elsőt, vagyis az előételt!

Hozzávalók 8-10 darabhoz
  • 100 g liszt
  • 100 g őrölt pörkölt (sós) földimogyoró
  • csipetnyi só
  • 80 g vaj
  • 2 tojás sárgája
  • 1-2 ek. víz

Töltelékhez
  • 200 ml habtejszín
  • 10 db zsályalevél
  • 4-5 szál kakukkfű
  • őrölt bors
  • 350 g sütőtök (püré)
  • 2 nagy enyhén felvert tojás
  • 3 ek. reszelt parmezán

Gyújtsuk be a sütőt 200 fokra, és 20-25 perc alatt süssük meg a tököt. Az őrölt mogyorót (össze is törhetjük, nem baj ha maradnak benne nagyobb darabok) keverjük össze a liszttel és a sóval. Morzsoljuk bele a vajat, majd tegyük hozzá a tojássárgákat, és ha túl száraznak találjuk, akkor adjunk hozzá még 1-2 evőkanál vizet is. Ha összeállt a tészta akkor formázzunk belőle kis labdát, és pihentessük hűtőben 30 percig. Közben lassú tűzön főzzük a tejszínt a zsályalevéllel, a kakukkfűvel és egy csipet sóval addig amíg gyöngyözni nem kezd, majd tegyük félre hogy kihűljön. A tésztát nyújtsuk ki 3 mm vastagra, fektessük rá fejjel lefelé az egyik tartelette formát, és késsel vágjuk körbe. Az így kapott tésztaköröket nyomkodjuk bele az előzőleg kiolajozott vagy kivajazott formácskákba. Helyezzünk bele sütőpapírt, és arra valami nehezéket, mondjuk lencsét vagy száraz babot. Így süssük 180 fokon 10 percig, majd vegyük ki a nehezéket és a papírt, és süssük még 5 percig. A tejszínből távolítsuk el a fűszernövényeket, és keverjük hozzá a sütőtök kikanalazott belsejét, a tojásokat, és a parmezánt, sózzuk, borsozzuk. A keveréket töltsük bele a tortácskákba és süssük 170 fokon 15-20 percig. A tetejüket díszítsük kisebb kakukkfű ágakkal.

4 megjegyzés:

Nyomtasd ki a bejegyzést!

Kapcsolodó bejegyzések