2011. május 10., kedd

Versenyre fel!

A legeslegjobb dolog, ha a főzés iránti szeretetünk és munkánk, ami kvázi a hobbinknak is mondható, valamiféleképpen ötvöződhet. A konyha művészet, mint mondjuk. Ebből indulhatott, ki a Kreatív magazin is, amikor kommunikációs szakmabelieknek hirdetett meg receptversenyt. Nincs kétség, egy kommunikációs ügynökség gasztrobloggereinek ez kötelező részvételt jelent.
A TeaRoom, mint tudjátok, a munkahelyen kötött barátságunk és a főzés szeretetéből született közös gyermekünk. Már majdnem egy éve ápolgatjuk, növesztgetjük és próbálunk időről időre valami újat, szépet és finomat mutatni Nektek. Ezúton osztanánk meg Veletek nevezési anyagunkat.

Szavazni is lehet ránk ITT ;)

Greenroom Csapatépítő evés-ivás
Főz: TeaRoom
video

Mit ettünk? (12 fős adagok!)

Fasírt
  • 0,5 kg darált marhahús
  • 0,5 kg darált sertéshús
  • 2 fej hagyma
  • 4 áztatott zsömle
  • 3 tojás
  • bors
  • majoránna
  • pirospaprika
A hozzávalókat összekeverjük, gombócokat formázunk belőlük és olajban kisütjük. Zsemlemorzsába is forgathatjuk sütés előtt.


Majonézes kukorica
  • 3 pohár tejföl
  • ¾ flakon majonéz
  • 5 evőkanál mustár
  • 500 g mirelit kukorica
A kukoricát forró vízben megfőztük és leszűrtük. A majonézt, tejfölt, mustárt összekeverjük és az egészbe belekeverjük a kukoricát.

Majonézes tormás alma
  • 4 alma
  • 2 tejföl
  • fél tubus majonézes torma
  • bors
A tejfölt, a majonézes tormát összekeverjük. Sóval borssal ízesítjük. Lereszeljük az almát, kinyomkodjuk a levét és rögtön a majonézes keverékhez adjuk.

Mézes-mustáros baconos tarja
  • 1 kg tarja
  • 1 doboz mustár
  • 5 evőkanál méz
  • 2 fej lilahagyma
  • 2 fej vöröshagyma
  • bacon
  • olaj
  • só, bors
A tarjaszeleteket sózzuk, borsozzuk. A mustárt összekeverjük a mézzel és alaposan bekenjük vele a húsokat. A hagymákat karikákra vágjuk és rászórjuk a tarjára, az egészre pedig ráfektetjük a bacon szeleteket. Mehet a sütőbe. Fólia alatt 250 fokon ¾ óra, ezután levesszük a fóliát és átpirítjuk a husikat.

Pálinkás szilvalepény

Hozzávalók a tésztához:
  • 30 dkg liszt
  • 12 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 2 tojás sárgája
  • 1 ek. pálinka vagy rum
A tetejére:
  • dió
  • kristálycukor
  • fahéj
  • szilva
Omlós tésztát gyúrunk, nyújtjuk és belenyomkodjuk az előre kivajazott gyümölcstortaformába Megkenjük szilvalekvárral, ha van. Rárakjuk körkörösen a félbevágott szilvákat. Megszórjuk kristálycukorral, darabos dióval és fahéjjal a tetejét. Előmelegített sütőben sütjük 180 fokon. Kb. 30 perc mire a tetejére szépen rákaramelizálódik a cukor és megsül a szilva.

Fűszeres krumpli
1 kg burgonya nagyobb hasábokra vágva, amit leöntünk 1dl olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk 1 ek pirospaprikával, majd az egészet alaposan összeforgatjuk és tepsiben ropogósra sütjük

Mit ittunk?
sör, bor, pálinka, rum…


Ajándék pralinék
video

Mivel?
  • praliné formák (jégkockatartó is megteszi, abban azonban nem lesz szép fényes a csoki.)
  • ecset
  • hűtő
  • bártorság
  • kreativitás
Hogyan?
A csokoládét gőz fölött megolvasztjuk. A formákat egy kis ecsettel, vékony rétegben kikenjük a csokival (ebből képződik a praliné külső rétege) és a mélyhűtőbe rakjuk. Figyeljünk rá, hogy a réteg alul (ami a bonbon teteje lesz), ne legyen túl vékony, mert a formából való kiszedéskor betörhet. Közben, ha szükséges, előkészítjük a tölteléket. Kb. 10-15 perc után kivesszük a csokival kikent formákat a hűtőből. A töltelékkel megtöltjük és csokival borítjuk a végén. Az egészet finoman az asztalhoz csapkodjuk, hogy a csoki egyenletesen szétfolyjon a formában. Mehet megint a hűtőbe, kb. ¾ órára. A kész csokikat határozott mozdulattal kinyomjuk a formából.

Milyet?
Karamellás - mogyorós
10 dkg cukrot kis vízzel melegítek, amíg fel nem olvad és karamella állagú nem lesz (a víz mindenképpen kell, hogy ne égjen le a cukor). Ezután 0,5-1 dl tejszínnel sűrítem kicsit, majd beleszórok összetört mogyorót. Gyorsan a csokival kikent formákba töltöm, mielőtt megkeményedne.

Kávés - fehércsokis

Egy tábla fehércsokit gőz fölött felmelegítek. Szórok bele egy kis instant kávét (kóstolom közben, hogy elég kávés legyen). Ezután beleöntök egy kis tejszínt. Jól összedolgozom, amíg karamellaszerű állaga nem lesz, de még kezelhető.

Vörös áfonyás - rumos - csokis
Mi sem egyszerűbb: aszalt vörös áfonyát kisebb darabokra vágok, olvasztott csokival elkeverem, majd egy kis rumaromával ízesítem.

Mézes mogyorós - csokis
Ez sem a legbonyolultabb recept: mézes mogyorót lehet kapni készen. Összetöröm kis darabokra (zacskó és klopfoló a legalkalmasabb erre a célra) és olvasztott csokival elkeverem. A bonbon formát így is kenjük ki töltés előtt, hogy a bonbon külseje sima legyen. Ezután mehet bele a mogyorós töltelék.

Nutellás-mogyorós 
  • bevonó: 2 étcsoki, 1 tejcsoki
  • töltelék: nutella, török mogyoró

Kókuszos-vaníliás 
  • bevonó: 2 étcsoki, 1 tejcsoki
  • töltelék: 1 fehér csoki, vanília aroma, kókuszreszelék

Baleys krémes praliné
  • bevonó: 2 étcsoki, 1 tejcsoki
  • töltelék: 5 dkg fehér, 3 dkg vaj, 3 ek. krémlikőr

Marcipángolyó
  • mogyoró
  • bevonjuk marcipánnal
  • és kakaóporba forgatjuk
Márványos hatást érhetünk el, ha a formákat egy csepp fehér és étcsokival összekeverve kenjük ki.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Nyomtasd ki a bejegyzést!

Kapcsolodó bejegyzések