Itt a nyár és semmi sem tarthat vissza minket, hogy végre ízelítőt adjunk a tengerből. Ha már nekünk nincs, az asztalunkra attól még varázsolhatunk igazi nyaralást idéző ízeket!
Kedves Szabi barátommal készítettem teljes lázban a következő fogásokat, melyek mind herkentyűkből készültek. Figyelem, csak erős idegzetűeknek! :)
Nigella Rákkoktélja
Hozzávalók:- 1 kg koktélrák (egy zacskó fagyasztott)
- 20 dkg majonéz
- 3 ek. kecsap
- pici citromlé
- tabasco szósz (1-2 csepp)
- zsenge salátalevelek
- őrölt paprika (a díszítéshez)
Egy fej saláta zsengébb leveleit megtisztítom és egy nagy tálra rendezgetem. Egy tálban a többi hozzávalót (a rákon és a paprikán kívül) összekeverem. Egy serpenyőben pici olívaolajon 1-2 perc alatt megpárolom a rákocskákat, majd a keverékbe öntöm. A salátalevelekbe kanalazom az adagokat és a végén megszórom őket egy kis őrölt paprikával.
Grillezett garnélák Spenótos krumplival és Fokhagymás öntettel
Hozzávalók a garnélához 4 személyre:- Garnéla 6-7cm-es, kb. 4 maroknyi 4 személyre
- 1-2 ek. olívaolaj
A garnélákat megtisztítjuk, és pici olívaolajon teflon serpenyőben vagy grillen pár perc alatt készre sütjük.
Hozzávalók a krumplihoz 4 személyre:- 1,3 kg krumpli
- 2 ág rozmaring
- 1 fej fokhagyma
- 20 dkg bébispenót
- 2-3 ek. vaj
- olívaolaj
- só
Sós vízben megfőzzük a krumplit, majd egy nagy tálban összekeverjük a feldarabolt rozmaringgal és a vajjal. Előmelegített sütőbe tesszük és 180 fokon 15 perc alatt megpirítjuk. Ezalatt egy kis olívaolajon megpirítjuk az összezúzott fokhagymát és 1-2 perc alatt megpároljuk rajta a spenótleveleket. Kivesszük a krumplit a sütőből és összekeverjük a fokhagymás spenóttal. Ha szükséges adhatunk hozzá még egy kis vajat vagy olívaolajat.
Hozzávalók a Fokhagymás öntethez:- 1 fej fokhagyma összezúzva
- 2 dl joghurt
- 2 ek. olívaolaj
- 1/2 citrom leve
- 10 cm-es rozmaringág levelei összeaprítva
- 1 nagy csokor petrezselyem összeaprítva
A hozzávalókat összedolgozzuk, és kis tálkába tesszük. A krumplira, vagy a rák mellé mártogatósként is tálalhatjuk.
Tengeri herkentyűs lasagna (Jamie Oliver receptje alapján)
Hozzávalók 4 személyre:- 1 apróra vágott lilahagyma
- 2 gerezd tört fokhagyma
- 60g kuszkusz
- 2 marék fekete olajbogyó
- 2 doboz 400g-os paradicsomkonzerv
- fél liter paradicsompüré
- 500g tenger gyümölcse mélyhűtött mix
- 100g tisztított tintahal
- 12 friss tésztalap
- só és frissen őrölt bors
- 1 marék apróra vágott petrezselyemzöld
- olívaolaj
- 20 dkg reszelt parmezán v. trappista
Egy nagy serpenyőben olívaolajon 1 perc alatt megpirítjuk a hagymát és a fokhagymát. Hozzáadjuk a kuszkuszt, az olajbogyót, a paradicsomot és pürét, majd a tintahalat és a tengeri mixet, és pároljuk 30 percig. Közben a tésztákat főzzük sós vízben rugalmasra "al dente". Ízesítsük a mártást sóval borssal és petrezselyemmel, Egy üvegtálba rétegezzük a mártást a tésztával úgy hogy az alsó réteg az öntettel kezdődjön. A tetejét szórjuk meg reszelt sajttal és süssük 180 fokon 10-15 percig.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése