2011. május 23., hétfő

Három fogás a tenger gyümölcseiből

Itt a nyár és semmi sem tarthat vissza minket, hogy végre ízelítőt adjunk a tengerből. Ha már nekünk nincs, az asztalunkra attól még varázsolhatunk igazi nyaralást idéző ízeket!
Kedves Szabi barátommal készítettem teljes lázban a következő fogásokat, melyek mind herkentyűkből készültek. Figyelem, csak erős idegzetűeknek! :)

Nigella Rákkoktélja



















Hozzávalók:

  • 1 kg koktélrák (egy zacskó fagyasztott)
  • 20 dkg majonéz
  • 3 ek. kecsap
  • pici citromlé
  • tabasco szósz (1-2 csepp)
  • zsenge salátalevelek
  • őrölt paprika (a díszítéshez)
Egy fej saláta zsengébb leveleit megtisztítom és egy nagy tálra rendezgetem. Egy tálban a többi hozzávalót (a rákon és a paprikán kívül) összekeverem. Egy serpenyőben pici olívaolajon 1-2 perc alatt megpárolom a rákocskákat, majd a keverékbe öntöm. A salátalevelekbe kanalazom az adagokat és a végén megszórom őket egy kis őrölt paprikával.


Grillezett garnélák Spenótos krumplival és Fokhagymás öntettel



















Hozzávalók a garnélához 4 személyre:

  • Garnéla 6-7cm-es, kb. 4 maroknyi 4 személyre
  • 1-2 ek. olívaolaj
A garnélákat megtisztítjuk, és pici olívaolajon teflon serpenyőben vagy grillen pár perc alatt készre sütjük.


Hozzávalók a krumplihoz 4 személyre:
  • 1,3 kg krumpli
  • 2 ág rozmaring
  • 1 fej fokhagyma
  • 20 dkg bébispenót
  • 2-3 ek. vaj
  • olívaolaj
Sós vízben megfőzzük a krumplit, majd egy nagy tálban összekeverjük a feldarabolt rozmaringgal és a vajjal. Előmelegített sütőbe tesszük és 180 fokon 15 perc alatt megpirítjuk. Ezalatt egy kis olívaolajon megpirítjuk az összezúzott fokhagymát és 1-2 perc alatt megpároljuk rajta a spenótleveleket. Kivesszük a krumplit a sütőből és összekeverjük a fokhagymás spenóttal. Ha szükséges adhatunk hozzá még egy kis vajat vagy olívaolajat.


Hozzávalók a Fokhagymás öntethez:
  • 1 fej fokhagyma összezúzva
  • 2 dl joghurt
  • 2 ek. olívaolaj
  • 1/2 citrom leve
  • 10 cm-es rozmaringág levelei összeaprítva
  • 1 nagy csokor petrezselyem összeaprítva
A hozzávalókat összedolgozzuk, és kis tálkába tesszük. A krumplira, vagy a rák mellé mártogatósként is tálalhatjuk.


Tengeri herkentyűs lasagna (Jamie Oliver receptje alapján)



















Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 apróra vágott lilahagyma
  • 2 gerezd tört fokhagyma
  • 60g kuszkusz
  • 2 marék fekete olajbogyó
  • 2 doboz 400g-os paradicsomkonzerv
  • fél liter paradicsompüré
  • 500g tenger gyümölcse mélyhűtött mix
  • 100g tisztított tintahal
  • 12 friss tésztalap
  • só és frissen őrölt bors
  • 1 marék apróra vágott petrezselyemzöld
  • olívaolaj
  • 20 dkg reszelt parmezán v. trappista
Egy nagy serpenyőben olívaolajon 1 perc alatt megpirítjuk a hagymát és a fokhagymát. Hozzáadjuk a kuszkuszt, az olajbogyót, a paradicsomot és pürét, majd a tintahalat és a tengeri mixet, és pároljuk 30 percig. Közben a tésztákat főzzük sós vízben rugalmasra "al dente". Ízesítsük a mártást sóval borssal és petrezselyemmel, Egy üvegtálba rétegezzük a mártást a tésztával úgy hogy az alsó réteg az öntettel kezdődjön. A tetejét szórjuk meg reszelt sajttal és süssük 180 fokon 10-15 percig.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Nyomtasd ki a bejegyzést!

Kapcsolodó bejegyzések