2013. június 26., szerda

Ilyen volt a KisVilla ballagási menüje

A KisVilláról már beszámoltunk Nektek egy héttel ezelőtt. A kis romantikus hangulatú hely teljesen belopta magát a szívünkbe. Ezért is örültünk nagyon, amikor Kriszta – a villa boldog tulaja – megkért minket, hogy első rendezvényükre, egy ballagási ebédre, mi készítsük el a 15 fős családnak az ünnepi edédet.
Abban egyetértettünk, hogy házias ízeket szeretnénk. Mindezt rusztikusan tálalva, egy gyönyörű romantikus terítéssel a villa árnyas fái alatt. Az is biztos volt, hogy 2 féle menüre lesz szükségünk: vega és nem vega. 

Több opcióval álltunk elő, amiből végül a következőt választott a család:

Leves
Spárgakrémleves ropogós baconnal vagy pirított kesudióval

Főétel
Baconba tekert csirkemell, füstöltsajttal és póréhagymával
Metélőhagymás burgonyapüré

Vega főétel
Vega wellington
Mézes tokaji borecetes madársaláta, pirított magvakkal
Fehérboros sajtmártás

Desszert
Eperkrémes piskóta, amely a KisVilla helyben készült házi süteményeinek  egyike. Sajnos a receptet nem sikerült megszerezni, féltve őrzött családi titok :-)

A látványos tálalásról pedig gyönyörű antik leveses és kínálótálak gondoskodtak, hozzá illő étkészlettel, poharakkal, fehér abrosszal. Mindez pedig a hűs árnyas fák alatt. Tényleg csodaszép volt!
A recepteket most megosztjuk Veletek is. Bátran ajánljuk mindegyiket családi ebédhez, mert nagyon kiadós és különleges fogások.

 
A mennyiségek mindenhol 4 személyre értendőek. 

Spárgakrémleves ropogós baconnal vagy pirított kesudióval
Hozzávalók:
  • 1 csomag zöld spárga
  • 1 közepes burgonya
  • 1 szál póráhagyma
  • 1,5 liter zöldség (ha nem vegáknak készül, akkor csirke) alaplé
  • fél csomag bacon
  • 1 csomag kesudió
    só, bors
Az alaplevet az egy szem megtisztított krumplival rakjuk fel főni. A spárgákat törjük ketté (pont a fás szárnál fognak eltörni, így könnyen megszabadulhatunk ettől a résztől) és mossuk meg őket. A póréhagymát vágjuk pár cm-es darabokra. Ha felforrt az alaplé, dobjuk bele a spárgát és a póréhagymát, sózzuk, borsozzuk. Főzzük 5-8 percig. Húzzuk félre, kicsit hűtsük le, majd az egészet turmixoljuk homogén levessé.
A bacon-öket rajuk sütőpapírral bélelt tepsibe és 220 fokon (ha van akkor grill fokozaton) süssük pirosra. Ugyanezt persze serpenyőben is megtehetjük. A kesudiót törjük nagyobb darabokra és száraz serpenyőben pár perc alatt pirítsuk, amíg egy kis színt nem kap. Tálaljuk a leves mellé.

Baconba tekert csirkemell, füstöltsajttal és póréhagymával
A recept, az egyik legnagyobb sikert aratta itt a blogon 2011-ben:
Metélőhagymás burgonyapüré
Hozzávalók:
  • 1 kg burgonya
  • metélőhagyma
  • 5 dkg vaj
  • 2 dl tejszín
A krumplit hámozzuk és sós vízbe tegyük fel főni. Forrástól számított kb. 30 perc alatt főzzük puhára. Ha megfőtt, még melegen adjuk hozzá a vajat és nyomkodjuk szét. Ezután melegítsük fel egy kicsit a tejszínt és apránként adjuk hozzá. A meleg tejszíntől szép krémes lesz. Figyeljünk, hogy mennyi tejszínt vesz fel, ne legyen túl híg a püré. Sózzuk, borsozzuk. Botmixerrel dolgozzuk el, majd vágjunk bele ízlés szerint metélőhagymát és keverjük jól el benne.

Vega wellington
Ezt az étel egyszer már a karácsonyi magazinunkban is bemutattuk:
http://issuu.com/gtearoom/docs/www.tearoom.hu?e=4065340/2635002
 
Mézes tokaji borecetes madár saláta, pirított magvakkal
Hozzávalók:

A madársalátát alaposan megmossuk, majd jól kirázzuk belőle a vizet. Ha van salátacentrifugánk, akkor az a legjobb megoldás erre. A magokat száraz serpenyőben megpirítjuk, és félretesszük kicsit kihülni. A salátát meglocsoljuk a borecettel, rászórjuk a tetejére a magokat, majd átforgatjuk az egészet. Frissen azonnal tálaljuk a wellington mellé.
 
Fehérboros sajtmártás
Hozzávalók:
  • 100g parmezán
  • 100g füstölt sajt
  • 100g trappista
  • 4 dl tejszín
  • fél dl fehérbor
A tejszínt felforraljuk, majd beletesszük a sajtokat, és megvárjuk amíg elolvadnak. Ha nem akar besűrűsödni, akkor tegyünk hozzá egy kis lisztet, de mindenképp úgy, hogy hőkiegyenlítést végzünk, és a meleg tejszínből kiveszünk egy kicsit amit csomómentesen elkeverünk a liszttel. Majd a lisztes keveréket tesszük hozzá a mártáshoz. A végén adjuk hozzá a fehérbort, és forraljuk össze.




2 megjegyzés:

  1. Csodás ételsort kreáltatok! A vega változatot nagyon kipróbálnám! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük! :) Mindenképp próbáld ki, nagyon finom, még a húsevőket is elcsábítja!

      Törlés

Nyomtasd ki a bejegyzést!

Kapcsolodó bejegyzések