2013. június 20., csütörtök

Epres palacsinta, pezsgőkrémmel (57. VKF)

Eper, palacsinta, pezsgő. Eddig mindenki számára érthető, de mi lehet az a VKF 57.? A Vigyázz, Kész, Főzz! Ez egy játék tét nélkül, a sütés-főzés öröméért. A kezdeményezője 2007-ben Chili&Vanilia volt. A mostani virtuális palacsintázásra pedig Colors in the Kitchen hívta meg a lelkes gasztroblogot írókat.

Ahogy lenni szokott, rögtön rengeteg ötletünk, tervünk volt mindhármunknak de végül úgy alakult, hogy én képviselem blogunkat, egy nyárias, romantikus palacsintával.
Érdekessége, hogy a tésztájába epret turmixoltam és egy pici pezsgővel toldottam meg a tésztához szükséges ásványvizet. Az már csak hab a tortán, illetve a palacsintán, hogy pikáns pezsgőkrémmel van nyakon öntve és friss eperszem van a tetején.
Az epret a tej felével leturmixoljuk, hozzáadjuk a tojást, a lisztet, a többi hozzávalót és alaposan, kézi habverővel elkeverjük. Az epertől szép rózsaszínes masszát kapunk. Az állaga legyen olyan, mint egy hagyományos palacsinta tésztának. Fél órára hűtőbe tesszük, majd újra átkavarjuk és ha szükséges pótoljuk a vizet.
Forró serpenyőben mindkét felét megsütjük. (A szívecske alakhoz ezt a formát használtam.)
A pezsgőkrémet vízgőz felett, egy edényben készítjük. A tojássárgáját és ízlés szerint cukrot, vaníliás cukrot alaposan kézi robotgéppel elkeverjük. Hozzáadjuk a pezsgőt és kézi habverővel folyamatosan kevergetjük amíg be nem sűrűsödik. Mikor elkészül, állagra a felvert tojásfehérjehabhoz hasonlít. 
Tálaláskor a palacsintára tegyünk a lehűtött pezsgőkrémből, majd szórjunk rá friss epret.
A maradék pezsgőről se feledkezzünk meg! :)



Hozzávalók a tésztához:
  • 25 dkg eper
  • 22-25 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 4 dl tej
  • 3 g olvasztott vaj
  • 0.5 dl pezsgő
  • 1 dl víz
  • kiskanál szőlőcukor
Hozzávalók a pezsgőkrémhez:
  • 2 tojás sárgája
  • 2,5 dl pezsgő
  • cukor, vaníliás cukor ízlés szerint


Eddigi VKF játékok amin részt vettünk:

A 45.-en, ahol tökös ételekkel készültünk, a 46.-on ahol vega ételeket kellett alkotni, a 47.-en ahová téli piknikötleteket vittünk és az 56.-on , ahol Anyák napi étellel kellett készülni.

2 megjegyzés:

  1. Ez egyszerű palacsintából milyen elegáns desszert készíthető. Gyönyörű lett.

    VálaszTörlés

Nyomtasd ki a bejegyzést!

Kapcsolodó bejegyzések