2013. június 6., csütörtök

Gasztrokölykök - Nemzetközi ízek gyerekeknek

Izgalmas és megtisztelő megkeresést kaptunk pár hónappal ezelőtt. A szentenderei Dunakanyar Magániskola két napos rendezvénye keretében a nemzetközi konyhával, és az egyes nemzetek jellegzetes ízeivel foglalkozott. Rengeteg programot szerveztek a gyerekeknek a két nap alatt. Volt főzőverseny, különleges ízek bemutatója és egy szuper tabló verseny is. Minket az esemény záróakkordjaként hívtak meg, hogy tartsunk előadást nemzetközi ízek témában.

A plakátunk felhívására 50 gyerek jelentkezett.
A lecke nekünk is fel volt adva: 7 -14 éves gyerekeket lefoglalni legalább 1,5 órára. A programot illetőleg nem volt megkötés, bármivel készülhettünk.
Az első meglepetés akkor ért minket, amikor kiderült, 50 gyerek jelentkezett az eseményre, így a tornatermet rendezték be nekünk az előadáshoz. Olyan megoldás kellett, amivel minden gyereket le lehet foglalni, így végül unalmasan hosszú beszédek helyett inkább játékos feladatokkal készültünk.

Javában folynak az előkészületek...

Az óra elején minden gyerek kapott egy "séf" feliratú kitűzőt, melyre a nevüket ráírva igazi kis kuktáknak érezhették magukat.
Bemelegítésként 5 kérdéses kvízzel kezdtünk, amivel a kisebbek kicsit még küszködtek, de végül meglepően sok jó megoldás született. Következő feladatként India, Spanyolország és Törökország alapanyagainak képét matrica formájában kellett kis kártyákon álló nevekhez és leírásokhoz passzítani. A gyerekek nagyon élvezték a munkát, amit csapatokra osztva oldottak meg, a kitűzőjükön szereplő kis zászlók szerint. Már ez is igazán izgalmas feladat volt, hiszen mindenkinek meg kellett találnia saját országát. A hozzávalók felismerése is nagyon jól ment, örömmel ragasztgatták fel a kártyákra a kis matricákat.

A tesztlapokon dolgoznak a srácok.
Sokan mesélték a feladatok megoldása közben, hogy otthon anyuval is főznek. Nagy öröm volt ezt hallani, hiszen mi magunk is fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek már kiskoruktól fogva megtapasztalják a főzés örömét. Így biztosított az is, hogy olyan táplálékhoz jussanak, amiről tudjuk, hogy hogyan és miből készült. Igazi élmény ez a lurkóknak, akik szeretnek keverni, gyúrni, formázni, nyújtani, egyszóval bármit, amiben azt érezhetik, hogy anyuhoz hasonlóan sürögnek-forognak a konyhában.

India, Spanyolország és Törökország alapanyagainak képét matrica formájában kellett kis kártyákon álló nevekhez és leírásokhoz passzítani. A gyerekek meglepően ügyesek voltak!
Utolsó feladatként mi is közösen készítettünk a gyerekekkel egy pohárdesszertet, sok gyümölccsel, joghurttal és keksszel. Nagy örömmel és lelkesedéssel mosták majd pucolták az epret és a kivit, turmixoltak, vagy törték a kekszet. Saját kis poharukba pedig olyan kreatív színvilágú desszertet rakhattak össze, amilyet akartak, és akadtak olyanok is, akik még gondosan fel is díszítették a tetejét.

Ez már a legizgalmasabb rész a végén, mindenki elkészíthette a saját pohárdesszertjét.
A büszke szakácsok a végén szakácssapkában és kötényben is fotózkodhattak  saját desszertjeikkel. Igazán édesek voltak, nagyon élvezték, és persze mi is! A hangulatról nem is mondunk sokkal többet, beszéljenek helyettünk inkább a képek!

Büszke séfjeink, hát nem tündériek? :) A képre kattintva nagyban is megnézhetőek és letölthetőek a fotók!!!

1 megjegyzés:

Nyomtasd ki a bejegyzést!

Kapcsolodó bejegyzések