2012. augusztus 30., csütörtök

Négysajtos quiche

A quiche* sütése régóta szerepel a listámon, és mikor a napokban piknik-strandolni indultunk, beugrott, hogy ez pont megfelelne. Nagyon tetszik, hogy mindenféle jóval meg lehet tölteni ezt az omlós sós pitét, és az egész egyszerűtől a extrább változatig variálható. Miután kipróbáltam, bekerült ez az alaprecept is a mini receptkönyvembe, ami mindig nálam van és a legkedvesebb ételeimet tartalmazza. Szóval quiche tízből-tíz, és ha valaki a szokásos sósakat vinné a bulira, dobjon inkább össze egy ilyet mutatós pitét!

Hozzávalók  
a tésztához:
  • 180 g zabliszt (126 g CH)
  • 180 g fehér tönkölyliszt (122,5 g CH)
  • 120 g hideg vaj darabolva
  • fél tk. só
  • 2 ek. olívaolaj
  • 2 tojás
  • 1 ek. víz
a töltelékhez:
  • 160 g póréhagyma (10 g CH)
  • 50 g füstölt sajt reszelve
  • 50 g trappista reszelve
  • 50 g parmezán reszelve
  • 70 g kékpenészes sajt darabolva
  • 2 tojás
  • 100 g krémsajt
  • 200 ml tejszín
  • szerecsendió
  • frissen őrölt bors
  • egy marék fekete olajbogyó a tetejére

A tészta hozzávalóit összegyúrom, labdát formázok belőle és fóliába csomagolva egy órát, vagy legalább egy fél órát hűtőben pihentetem. (Előző nap is elkészíthető.) 

Közben előkészítem a tölteléket. A póréhagymát összedarabolom, és egy kis olajban megpárolom. Egy nagy tálba összekeverem a négyféle sajtot, a tojásokkal, a krémsajttal, és a tejszínnel. Ízesítem frissen reszelt szerecsendióval (apró lyukú reszelőn szoktam), borssal, sóval.

Ha a tészta már eleget pihent, akkor kiveszem a hűtőből és két folpack között kinyújtom. Óvatosan feltekerem a nyújtófára, és egy mozdulattal balról jobbra kigörgetem a piteformába. (A formát nem kell kivajazni, mert a vajas tészta nem fog beleragadni.)  Belenyomkodom, és a felesleget egy éles késsel levágom, ha vannak apró hiányzó részek, akkor azokat a leeső darabokkal kipótolom.
A tésztára vágok egy kört sütőpapírból, szórok bele nehezéket (bab, lencse, sütőgolyó) és vakon sütöm 180 fokon 10 percig.

10 perc után eltávolítom a nehezéket és a sütőpapírt, és még 5 percig sütöm üresen. Ezután leterítem az aljára a póréhagymát, és ráöntöm a sajtos-tejszínes keveréket. 180 fokon tovább sütöm már a feltéttel 25-30 percig. 15 perc után kiveszem a sütőből és nagyjából belenyomkodom az olajbogyókat, így nem fognak elsüllyedni. Ha szép piros a teteje akkor el is készült. Hagyjuk langyosra hűlni, úgy a legfinomabb. Ha hűtőből tálaljuk, akkor is várjunk vele egy kicsit.

Összesen, 8 szelet: 258,5 g CH
1 szelet: 32,3 g CH

*A quiche (ejtsd: kís) hagyományos francia étel, aminek alapja a sós omlós tészta, melyre tejszínes-tojásos-sajtos feltét kerül. A feltét alapba pedig rakhatunk különféle zöldségeket, sajtokat, húsokat.

3 megjegyzés:

  1. Nagyon szeretem az ilyeneket, és guszta a kép is!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök hogy tetszik! :) Próbáld ki, nagyon egyszerű, csak a tésztával van egy pici munka.

      Törlés
  2. Juj, ez nagyon fincsi lehet! Meg kell csinálnom!

    VálaszTörlés

Nyomtasd ki a bejegyzést!

Kapcsolodó bejegyzések