2012. augusztus 24., péntek

Nyírfacukros és tartósítószer mentes lekvár házilag

Sem meggyet, sem sárgabarackot nem találunk mostanság a piacon, tehát picit megcsúsztam a posttal, de jelen esetben nem is ez a lényeg. Inkább most az lenne a cél, hogy bemutassam lehet egészséges lekvárt készíteni megőrizve az adott gyümölcs minden zamatát, legyen az meggy, cseresznye, körte, szilva, vagy akár őszibarack. Mi fontosnak tartjuk, hogy a befőzés ne a "cukorhoz adott gyümölcsről" és a mindenáron akár évekig tartó elállhatóságról szóljon. Ezúton is azt szeretnénk bizonyítani, hogy az egészséges táplálkozás nem a lemondásokról szól, inkább a hozzáállásról, és egy kis odafigyelésről. Ezúttal megosztanám veletek azt a jó érzést amit a házilag készített lekvár élménye nyújt, és amit igazán lelkiismeret furdalás nélkül kenhetünk a kenyérre.

Szóval egy picivel több odafigyelés...
Nem szeretnék hitegetni senkit, a lekvárfőzés igényel egy kis szabadidőt, és ezáltal nem adja olyan könnyen magát. De ha így lenne nem lennénk olyannyira büszkék a sajátunkra. :) Tehát figyelem, a következő lépéseket be kell tartanunk ahhoz, hogy a címben ígértek (egészséges és tartósítószer mentes) megvalósuljanak:
 1. Lehetőleg idénygyümölcsöt vásároljunk helyi termelőktől. A szezon végén érettebb és zamatosabb gyümölcsöket találunk, amik akkor olcsóbbak is.
 2. Ha tartósítószer mentes lekvárt szeretnénk készíteni, akkor fontos hogy hibátlan, és jól záródó üvegeket használjunk. Célszerű kisebb méretűeket választanunk, mivel felbontás után 1-2 héttel el kell fogyasztani. Az üvegeket és tetőket mossuk el, majd tegyük forrásban lévő vízbe legalább 15 percre, ezzel fertőtleníthetjük őket. Ha valakinek van mosogatógépe, akkor a legegyszerűbb a 90 fokon történő mosás, ezzel kiváltható a mosogatás és forralás.
 3. Készítsük elő az eszközöket. Szükségünk lesz egy nagy lábosra a gyümölcsnek, egy fakanálra a kevergetéshez, egy kis méretű mérőkanálra az üvegek megtöltéséhez. Legyen a konyhapult közelében a cukor, és a dunsztoláshoz újságpapír, és pokróc.
 4. A választott gyümölcsöt alaposan mossuk meg, esetleg dörzsöljük át, és öblítsük át többször. Ezután magozzuk ki ha szükséges, és aki úgy szereti, le is forrázhatja, majd lehúzhatja a gyümölcs héját.
 5. Elkezdődhet a főzés. Tegyük az edénybe a gyümölcsöt, adjuk hozzá a szükséges mennyiségű nyírfacukrot vagy Zero cukrot, és folyamatosan kevergetve főzzük a lekvárt. Elkészíthetjük a lekvárt cukor nélkül is, nyilván ez a gyümölcsön is múlik, de a lényeg, hogy nem a cukron fog múlni a lekvárunk tartóssága! Minél tovább főzzük (1-2 óra alapanyagtól függ), annál sűrűbb lesz  és annál tartósabb. Ha pl. meggynél nem fő el a leve, akkor lemerhetünk belőle, és később felhasználhatjuk másra. Előfordul, hogy a meggy nem akar "összeesni', ekkor a felét vagy akár az egészet is elturmixolhatjuk. Így homogénebb lesz, de ha akarjuk lesznek benne kisebb nagyobb meggydarabok is.
 6. A már kész de még forró lekvárt kiadagoljuk a steril üvegekbe. Az adagolás alatt fontos hogy az üvegeket melegen tartsuk. Tehát a legoptimálisabb az üvegeket egy magas falú, forró vízzel teli tepsibe beleállítani. Mielőtt kiporcióznánk, mártsuk az üvegek száját forrásban lévő vízbe, ezáltal biztosítjuk a 100%-osan steril környezetet. 
 7. Jöhet végre a töltögetés. Próbáljuk meg az üvegeket teljesen teletölteni, csavarjuk rá a tetejüket, és pár percre állítsuk őket a fejük tetejére. Ezzel a mozdulattal vákuum keletkezik, aminek nagy szerepe van a tartósításban!
 8. Fordítsuk vissza az üvegeket, és alaposan törölgessük mindet szárazra. Csavarjuk be őket  újságpapírba, majd jó vastagon takarjuk le mindet egy-két pokróccal. Lehetőleg ágyneműtartóba, vagy külön ládikába, esetleg párnák közé készítsük el a dunsztot. Addig tároljuk így őket, amíg szép lassan fokozatosan ki nem hülnek.
 9. A kész lekvárokat hűvös, fénymentes helyen tároljuk, felbontás után 1-2 héttel fogyasszuk el.

Sárgabarack lekvár, 4 kisebb üveggel, összesen 150 g Ch:
 • 1,5 kg magozott sárgabarack (150 g Ch)
 • 100 g zero cukor
Meggy lekvárhoz, 1 3 dl-es üveggel, összesen 173 g Ch:

Tipp 1: 1 doboz natúr joghurtot keverjünk el az általunk készített lekvárral, isteni házi gyümölcsjoghurt lesz belőle! :)
Tipp 2: Az üvegeket nem árt felcímkézni, nálunk itt és itt letölthettek több félét is! :)

Jó kísérletezést!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Nyomtasd ki a bejegyzést!

Kapcsolodó bejegyzések