2012. június 20., szerda

Mostantól „fő” nálunk az egészség! :-)

„Az vagy, amit megeszel” tartja a mondás és bármennyire is elcsépeltnek tűnik, nagyon igaz. A főzés amellett, hogy szórakoztató – persze, van akinek csak egy szükséges, „muszáj”, amivel nincs is gond – így vagy úgy eszköz ahhoz, hogy az egyik legfontosabb ponton befolyásoljuk saját életvitelünket, egészségünket. Biztosan voltatok már úgy, hogy rátok tört az éhség, de messze volt még, hogy hazajussatok és amúgy is otthon üres volt a hűtő. Jó, együnk valamit. Hány százalék esélyt láttok arra, hogy ekkor valami egészségeset fogtok magatokhoz venni? Megfordítjuk a kérdést: hány százalék esély van rá, hogy valami egészségeshez tudtok hozzájutni? Mi jöhet szóba? Valami, ami energiát ad, gyorsan, lehetőleg olcsón és még finom is: cukros, lisztes péksütemény, hamburger a Mekiből, olajos-lisztes rántott hús sült krumplival a közeli menzáról, lisztes rántással sűrített főzelék, amit egészségesnek hiszünk, vagy ha tényleg törekednénk az egészségre, egy gyors fagyasztott zöldségköretes husi valami étteremből, amibe a fagyasztás során véletlenül cukor került (MINEK???).  


Sokszor hisszük, ettünk valamit jót, egészségeset, csak éppen nem voltunk ott, amikor a konzerv paradicsomba beletették a cukrot, a joghurtot mesterséges színezékkel varázsolták vonzóbbá, a házi parasztsonkaként árult terméket vízzel és szőlőcukorral dúsították vagy a reggeli müzlit fehér cukorral édesítették. Költői kérdés: miért ilyen nehéz manapság teljes értékű, műanyag –és káros összetevőktől mentes ételhez jutni? A válasz több oldalnyi értekezést indítana gazdasági és egyéb társadalmi érdekekről, így ezt most mellőznénk is. Egy a fontos: amit Te főzöl meg, abban biztosan tudod mi van. No igen, majdnem helytálló a mondat, egy kiegészítéssel: meg kell bizonyosodj róla, hogy azok az alapanyagok, amiből készíted, valóban egészségesek. 

Felelősséggel
Egy gasztroblog (de bármilyen másik blog) írása felelősség. Nem csak a családunk, környezetünk felé, akik megeszik, amit főztünk (muszáj nekik :)), hanem felétek is, akik olvastok minket. A blog jellege, az itt megjelenő ételek bármilyen furcsán is hangzik, ízlést formálnak. Felelősséggel tartozunk azért, amit itt közzé teszünk és amilyen hatást kiváltunk vele. Nem utolsó sorban pedig mindenki felelősséggel tartozik SAJÁT MAGÁÉRT, saját egészségéért. Szintén nagy igazság: senki más nem fog vigyázni rád, Te magad teheted ezt meg egyedül. 

Mióta saját bőrünkön tapasztaltuk meg a candida és az inzulinrezisztens diéták nehézségeit tudjuk, hogy bár az életmódváltáshoz szükség van egy kis kitartásra, egyáltalán nem nehéz. Szeretnénk Nektek is bebizonyítani, hogy kis erőfeszítéssel igazán finom ételeket is lehet varázsolni, úgy hogy az minden szempontból megfeleljen az egészséges életvitel feltételeinek. 


Diéta = fogyókúra?
Fontosnak tartjuk, elmondani, itt nem a klasszikus fogyókúráról van szó, de mivel mi is tudjuk, sokszor ezért kezdünk diétába, erről is ejtünk pár szót.  A manapság annyira divatos káposzta, -alma, vagy akár bébitápkúrák, csodaturmixok vagy fogyasztó bogyók hihetetlenül egészségtelenek és megterhelik a szervezetet. Bár nőként mi is tudjuk, fontos, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, ne azért akarjunk fogyni, hogy úgy nézzünk ki, mint az újságok címlapján leretusált hájú leányzók. Azért együnk egészségesen, hogy egészségesek legyünk, mellette pedig jutalmul a szervezetünk a kilók elhagyásával fog hálálkodni. Másik nagyon fontos szempont az idő tényező. Ne akarjunk 1 hét alatt csodát! Teljesen nonszensz dolog a heti 6-7 kilós fogyás (ha csak tényleg nem jelentős a súlyfelesleg).  Türelem, türelem, csak szépen fokozatosan, hiszen minden, ami drasztikus, meg fogja terhelni a szervezetünket. Gyakorlatilag két arany szabály van: együnk napi 5-ször, keveset és teljesen vonjuk ki a fehér lisztet és a cukrot az étkezésünkből. Ezen kívül a 2 diéta még számtalan mást is előír, de ha már ennyit betartotok, higgyétek el, jelentős változást fogtok elérni. Nem hagyhatjuk ki a felsorolásból a jolly jokert: mozgás, mozgás, mozgás! Tudjuk, hogy már a csapból is ez folyik és ezer meg ezer indok van ignorálni, de heti minimum egy, de ideális esetben 3 alkalommal próbáljuk meg beiktatni.



Mostantól FŐ az egészség
És miért is beszélünk erről most ennyit? Mert a TeaRoom a mai naptól fogva az egészséges táplálkozás fontosságát hirdeti és ezen belül két specifikus diéta, a candida és az inzulinrezisztens diétát követőknek szeretne segíteni. Aki nem szeretné a diétát követni, csak egyszerűen szeretne jobban odafigyelni magára, vagy néhány kilótól megszabadulni, annak is hasznos tippekkel szolgálunk. Szeretnénk megismertetni új alternatív hozzávalókat, és felhívni a figyelmet a finomított cukor, és a rossz szénhidrátok által okozott problémákra, hogy rávilágítsunk arra, milyen sokat tehetünk a jelenért, és a jövőben kialakuló betegségek megelőzéséért. Szóval, velünk tartotok? :-)

3 megjegyzés:

  1. Most találtam rád! Nagyon jó, hogy te is írtál erről. Évek óta inzulinrezisztens vagyok én is. Klasszak a receptjeid, gyakran jövök majd nézelődni! Csak így tovább! :-D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Mézigörl! A blogot hárman írjuk, és csak pár hónapja derült ki, hogy egyikünk inzulinrezisztens. Úgy gondoltuk felvállaljuk a dolgot, hogy tudjunk segíteni a hasonló betegeknek. Létrehoztunk egy inzulinrezisztencia menüpontot, ahol megtalálható az összes kiszámolt recept, és igyekszünk megadni a CH értékét visszamenőleg a régebbi receptjeinknek is. Reméljük találsz majd kedvedre valót, és tudunk segíteni neked is! :)

      Törlés

Nyomtasd ki a bejegyzést!

Kapcsolodó bejegyzések