2012. június 25., hétfő

Házi műzliszelet nyírfacukorral


A "fő" az egészség szlogen jegyében mostantól 2-3 héten keresztül egy-egy egészséges hozzávalót fogunk bemutatni. Természetesen a felhasználásukból is kaptok egy kis ízelítőt, hiszen főzünk is belőlük. A mai poszt témája a nyírfacukor, de szerepel majd a tökmagliszt, kókuszliszt vagy akár a nullás kalóriatartalmú Xukor Zero, és az elitriol is.

Ezen kívül az egészséges életmód felé vezető úthoz most egy kicsit másképp is szeretnénk Titeket hozzásegíteni. Tudjuk, hogy ezek az alapanyagok legtöbbször igencsak drágák, így nagyon örültünk, amikor a témában kutatva rábukkantunk egy alternatív termékcsaládra, amely elérhető áron kínál egészséges liszteket és cukrokat. Megkerestük Őket és a dolog pozitív hozadékát most Ti élvezhetitek. Ha a kedvet kapnátok ugyanis kipróbálni ezeket az alapanyagokat, most 10% kedvezménnyel tehetitek ezt meg, ha a http://www.biobolt.e-tar.hu/ oldalról rendeltek, és megadjátok a tearoom12 -es kódot. A kedvezmény a Nature Cookta és Xukor termékekre vonatkozik.

Mi is a nyírfacukor?

Egy 100%-ban természetes összetételű édesítőszer, amely egy az egyben olyan édes, mint a finomított cukor.
A finnországi származású Xukor (nyírfacukor) úgy készül, hogy a gyártás folyamán a nyír-és bükkfa rostjainak feltárását követően xilán elnevezésű poliszacharidot nyernek ki, amelyet az emberi szervezet által is emészthető monoszachariddá alakítanak. Az így kapott természetes édesítőszer ismertebb neve a nyírfacukor, amely alatt tulajdonképpen a Xylitol vagy más néven Xilit összetevőt értjük. Manapság azonban igazi nyírfából előállított cukrot nem is találhatunk, mivel azt környeztetőtudatossági és környezetvédelmi okokból, ipari növényekből, például a kukorica fel nem használt részeiből nyerik ki. A név így megtévesztő, tulajdonképpen a nyírfacukor bármiből előállítható, amiben a xilit nevű összetevő megtalálható.
A nyírfacukornak számos előnye van a hagyományos cukorral szemben, hiszen alacsony glikémiás indexe (7) és szénhidrát tartalma (240 kcal/100 gramm) miatt fogyasztása nem vált ki inzulin választ, ezért cukorbetegek és fogyókúrázók is használhatják ételeik és italaik ízesítésére. További előnye, hogy nem roncsolja a fogakat és a gombáknak sem biztosít táptalajt, ezért alkalmazása még a candida diétába is belefér. Mivel a candida diéta minden más cukor használatát tiltja, ez az alternatív megoldás marad az édességéhségünk leküzdésére. Ilyen módon viszont, ugyanúgy élvezhetjük a sütemények édes ízét!
További érdekességeket itt találtok a nyírfacukorról.

A boltban kapható müzliszeletről valamiért mindenki az gondolja, hogy egészséges. Hát persze, a finomított cukor, ami benne van, biztosan nem és a csokis verziótól sem dobunk hátas ugye... Viszont nagyon könnyű házilag elkészíteni és gyakorlatilag csak a képzeletünk szab határt annak, milyen ízesítéssel készítjük el. Jöjjön most egy verzió.

Hozzávalók
  • 15 dkg zabpehely
  • 3 tojás
  • 8 dkg nyírfacukor
  • 2 dkg mandula
  • 2 dkg mogyoró
  • 2 dkg kesudió
  • 3 dkg kókusz
  • 1 kis alma

A zabpelyhet és a kókuszt összekeverjük, hozzáadjuk a lereszelt almát. A nyírfacukrot közepes lángon 2 ek vízzel megolvasztjuk. A mogyorót, a mandulát és a kesudiót apró darabokra törjük. Én egy zacskóba tettem és vágódeszkán húsklopfolóval törtem össze. Hozzáadjuk a zabpelyhes keverékhez a magvakat és az egészet leöntjük az olvasztott nyírfacukorral. Kicsit átkeverjük, hogy hűljön és hozzáadjuk a tojásokat, majd ismét átkeverjük. Sütőpapíron kis rudakat formázunk és 180 fokos sütőben kb. 10-15 percet sütjük. Kb. 12 db lesz belőle.

1 megjegyzés:

  1. ebben nagyon szimpatikus, hogy nem vaj és méz tartja össze a keveréket, mint a legtöbb házimüzli receptjében.

    VálaszTörlés

Nyomtasd ki a bejegyzést!

Kapcsolodó bejegyzések