2014. május 28., szerda

Kecskesajtos, fokhagymás lepény és bodzaital

Egyre több időt tölthetünk a szabadban, összegyűlhetünk a barátainkkal, családdal egy jó kis piknikre. Néhány egyszerű és finom recepttel készültünk, amit előre elkészíthettek és hidegen is fogyaszthatjátok.



Kecskesajtos, fokhagymás lepény

a tésztához:
  • 2 gr élesztő
  • 2 dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 60 dkg liszt (amennyit még felvesz)
  • 4 ek olivaolaj
  • só, kb 2 dl langyos víz

a feltéthez:
  • 15 dkg kecskesajt
  • 3-4 gered fokhagyma
  • friss kaukkfű
  • 1,5 deci tejföl
  • olivaolaj
  • só, bors

Az élesztőt a langyos cukros tejben felfuttatjuk. Hozzáadjuk a lisztet, olajat, sót és langyos víz segítségével összegyúrjuk. Ilyenkor szükség lehet még kis lisztre vagy vízre, amíg a tészta összeáll és nem ragad. Legalább fél órát kelesztjük letakarva, meleg helyen.
A feltéthez a tejfölt sóval, borssal, reszelt fokhagymával ízesítjük. A tésztát a sütőpapírral bélet tepsi méretére kinyújtjuk. Beletesszük és nagyon vékonyan megkenjük olivaolajjal. Rákenjük az ízesített tejfölt, megszórjuk apróra vágott fokhagymával és a feldarabolt kecskesajttal. Finoman meglocsoljuk olivaolajjal és friss kaukkfüvet szórunk rá. Előmelegített sütőben, 220 fokon ropogósra sütjük.


Bodzaszörp

Hozzávalók:

  • 10-15 bodzavirág
  • 20-30 dkg cukor
  • 5 liter víz
  • 2 citrom
A bodzavirágokat rovartalanítjuk:) megossuk. Felöntjük vízzel és beletesszük a megmosott karikára vágott citromot. Másnapig hűvösebb helyen állni hagyjuk. Következő nap átkavarjuk, leszűrjük és a cukorral megédesítjük. Ez nem a hónapokig elálló bodzaszörp ezt a változatot a másnapi piknikre vigyétek :) 


A címkéket a képre kattintva letölthetitek!


A receptjeinket Papp Diána könyvei ihlették, aki személyével színesítette a mi piknikünket.
Jó szívvel ajánljuk bármelyik könyvét egy fa tövében, pokrócon heverve...

  • Zellersaláta
  • Kolbásszal töltött karaj 
  • Túrótorta recepteket  a júniusi Marie Claire magazinban keressétek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Nyomtasd ki a bejegyzést!

Kapcsolodó bejegyzések