2013. április 5., péntek

Segítsüti Perecek

Idén tavasszal immár nyolcadik alkalommal indul a Segítsüti, melyben nagy örömmel mi is újra részt veszünk, hogy rászoruló gyermekeket támogassunk. Tavaly az azóta már nagy kedvencünkké vált Karamellás-csokoládés pitével készültünk, idén pedig színes perecekkel melyekhez letölthető csomagolást is terveztünk...

Miről is szól a Segítsüti?
30 gasztroblogger minden évben kétszer összefog, hogy segítsen egy alapítványnak. Ez alkalommal a sütiárverésből befolyt támogatási összegből a Magyar Gyermekmentő Alapítványt lehet segíteni.

Hogyan segítünk?
Minden gasztroblogger süt egy édességet, melyet a Segítsüti weboldalon tesz közzé.

Hogyan segíthetsz?
Licitálj a sütinkre 2013. április 5.-8.-között délután 16 óráig a segitsuti.hu -n! A licit nyertesének a sütit újra megsütjük és személyesen vagy postai úton eljuttatjuk. A licitre beérkezett teljes összeget a Magyar Gyermekmentő Alapítvány kapja meg.

Most pedig jöjjenek az új kis kedvenceink, a perecek, amiket nem lehet nem szeretni, és reméljük, hogy hamarosan gazdára is találnak! A csomagolás itt tölthető le, 3 féle színben!

 

Sós (enyhén édeskés) puha perecek többféle ízesítéssel


Hozzávalók 8 darabhoz (kb. 7x10 cm-es):
  • 1 csésze (cup) (236 g) langyos víz
  • 1 csomag instant élesztőpor
  • 4 ek. olvasztott, langyos vaj
  • 2 tk só
  • 2 ek. eritritol vagy nyírfacukor
  • 2 csésze (256 g) teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 1 csésze (128 g) grahamliszt
  • 1 nagy tojás vagy olvasztott vaj
Feltétek:
  • durva tengeri só
  • olasz fűszerkeverék
  • szezámmag
  • napraforgómag

Melegítsük elő a sütőt 230 fokra.
A vizet keverjük össze az élesztővel és az olvasztott vajjal, majd hagyjuk pihenni 5 percig. Ezután tegyük bele a sót és a cukrot, és így is keverjük meg. Jöhet a kétféle liszt. Akkor lesz jó a tészta ha szép sima és nem ragad a tálba.
Ha megvagyunk, akkor vegyük ki egy lisztezett deszkára, vagy szilikonlapra, és gyúrjuk még 5 percig. Formázzunk belőle egy nagy gombócot, majd egy késsel osszuk 8 egyenlő részre. A kis darabokból formázzunk 45-50 cm hosszú kb. ujjnyi vastag rudakat.
A kép alapján készítsük el a perecet. Fektessük le a rudat, majd a két végét megfogva keresztezzük őket egymáson, és a végüket nyomjuk le a tésztarúd közepére. Figyeljünk oda, hogy a perec által kiadott két lyuk elég tágas legyen, mert összesülhet!
Óvatosan tegyünk át négyet egy sütőlapra vagy sütőpapíros tepsibe kb. 4 cm-re egymástól. A tojással vagy vajjal kenjük meg őket, és fűszerezzük kedvünk szerint.
Az előmelegített sütőben süssük 6 percig, de félidőnél fordítsuk meg a tepsit!
 
 

Csokis perecek

 
Hozzávalók 6 darabhoz (kb. 6x9 cm-es):
  • 1/4 csésze (cup) (32 g) kakaópor
  • 3 ek. forró víz
  • 1/2 csésze (113 g) lágy, sótlan vaj
  • 1/2 csésze (64 g) eritritol vagy nyírfacukor
  • 1 tk. vanília kivonat
  • 1/2 tk. só
  • 1 nagy tojás
  • 1 csésze (128 g) teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 1 csésze (128 g) grahamliszt
  • 1 nagy tojás sárgája
  • cukor, vagy csoki a tetejére

Keverjük össze a kakaóport a vízzel, és tegyük félre. A vajat és a cukrot keverjük ki habverővel krémesre. Ezután jöhet bele a vaníliakivonat és a só, majd a tojás és az előzőleg kikevert kakaópor. Adjuk hozzá fokozatosan a kétféle lisztet, amíg szép sima tésztát nem kapunk. Ha még ragad, akkor adjunk hozzá még a lisztből. Csomagoljuk be fóliába és tegyük hűtőbe 30 percre.
Melegítsük elő a sütőt 160 fokra.
Pihentetés után osszuk 6 egyenlő részre, és sodorjunk belőle kb. ujjnyi vastag rudakat. A kép alapján készítsük el a perecet. Fektessük le a rudat, majd a két végét megfogva keresztezzük őket egymáson, és a végüket nyomjuk le a tésztarúd közepére.
Óvatosan tegyük át őket egy sütőlapra vagy sütőpapíros tepsibe kb. 3 cm-re egymástól. A tojás sárgájával kenjük meg őket, és szórjuk meg csokival vagy cukorkával.
Az előmelegített sütőben süssük 35 percig, de félidőnél fordítsuk meg a tepsit!


 

4 megjegyzés:

  1. Szuperek vagytok! Be tudnék majszolni egy kosárnyit a perecekből, a csomagolásról már ne is beszéljünk! A legkreatívabb gasztroblogger csapat vagytok! :)

    VálaszTörlés

Nyomtasd ki a bejegyzést!

Kapcsolodó bejegyzések