2013. április 18., csütörtök

Brokkolis, sajtos pite

Szeretem az ilyen egyszerű és sokféleképpen variálható recepteket.
A pitetésztát tölthetjük bármivel, a tejszínes tojásos keveréktől pedig finom krémes lesz. 

A lisztet tegyük egy tálkába, adjuk hozzá a felkockázott vajat, csipet sót és morzsoljuk össze alaposan. A víz segítségével gyúrjuk össze, formázzunk belőle cipót. Tegyük hűtőbe, amíg előkészítjük a tölteléket.
A brokkolit szedjük rózsáira, majd mossuk meg. Tegyünk fel fazékban enyhén sós vizet és forrás után dobjuk bele a brokkolit, ( kb 3 percre) majd vegyük ki, szűrjük le.
Egy tálkában keverjük össze a tojások sárgáját a tejszínnel. Enyhén sózzuk meg, majd ízesítsük borssal és szerecsendióval.
Vágjuk kis csíkokra a sonkát, a sajtokat kockázzuk fel.
Készítsünk elő egy lisztezett deszkát és a hűtőből kivett tésztát, sodrófával nyújtsuk piteforma nagyságúra. (kb.: 24cm) A formát vajazzuk és lisztezzük ki, helyezzük majd óvatosan nyomkodjuk bele a tésztát. A kilógó széleket levághatjuk, hogy ne vesszen kárba nyomkodjuk a tészta aljára.
A brokkolirózsákat vágjuk ízlés szerinti méretre és egyenletesen oszlassuk el a nyers tésztán. A felkockázott sajtokat és a sonkát szórjuk közé. Végül öntsük le a tojásos, tejszínes keverékkel. A tetejére hintehetünk szezámmagot.
Előmelegített sütőben 150-180 fokon kb 40 percig sütjük.
Ajánlok mellé egy kis rukkolát, kitűnően kiegészítik egymást.




Hozzávalók a tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 12 dkg vaj
  • csipetnyi só
  • 4-5 evőkanál víz
Hozzávalók a töltelékhez:


  • 1 fej brokkoli
  • 4 szelet bacon vagy sonka
  • 10 dkg füstölt sajt
  • 10 mozarella
  • 3 dl tejszín
  • 4 db tojás sárgája
  • őrölt szerecsendió
  • őrölt bors
  • szezámmag 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Nyomtasd ki a bejegyzést!

Kapcsolodó bejegyzések