2012. november 13., kedd

Céklasaláta fetával és pirított dióval

Már régóta érlelgetem a céklasaláta gondolatát a fejemben, és a múlt hétvégén végre sikerült is elkészítenem, amikor is először fordult elő, hogy a körethez lett kitalálva az ebéd többi része.
Van úgy, hogy az ember vágyik a vitaminra, az egészségre, jó nagyot harapna belőle, és valahogy érzi, hogy ez jót fog tenni. Mondhatnám úgy is, hogy nem volt nagyon tudatos részemről, hogy pontosan mivel is töltődöm fel a cékla által, egyszerűen baromira jól esett. Aztán kicsit körbenéztem, és megdöbbentően sok dolgot tudtam meg erről a növényről. (lentebb)
El is döntöttem, hogy kampányba kezdek a cékláért, hiszen legtöbbször eszünkbe sem jut máshogy fogyasztani a savanyúságon kívül. Íme az első recept, egy nagy adag téli vitaminbomba, fogyasszátok egészséggel! :)


Cékla, a gyógyító növény
Gazdag még kalciumban, káliumban, foszforban, vasban, nátriumban, kénben, és A-, B- és C-vitaminokban. Segíti enyhíteni a megfázás tüneteit, máj és vértisztító, rendkívül jó gyomorpanaszokra, és tisztítókúránk alapanyaga is lehet. Flavoniod tartalma a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát nagymértékben csökkenti, mivel a flavoniodok antioxidáns hatásúak, és megkötik a káros szabadgyököket. Egyszóval maga az egészség!

Hozzávalók a salátához:

A céklákat hámozzuk meg, és a reszelő nagy lyukú oldalán reszeljük egy nagyobb tálba, amiben aztán jól át tudjuk majd forgatni a többi hozzávalóval. A céklára locsoljuk rá a citrom levét (a héját is belereszelhetjük), és a borecetet, majd alaposan forgassuk össze. A diót száraz serpenyőben pirítsuk meg, majd aprítsuk fel. Nem kell nagyon pici darabokra, csak nagyjából, aztán jöhet ez is a céklára. A fetát kézzel törjük a tál fölött kisebb darabokra, hogy olyan jó rusztikus legyen. Óvatosan forgassuk össze a hozzávalókat, és a hűtőben kicsit hagyjuk állni, hogy jól összeérjenek az ízek. Mivel ez az ízvilág elég intenzív, ezért én sült csirke és petrezselymes bulgur mellé kínáltam. De pl. sajtos pirítóssal is kitűnő vega vacsora.
Ti miket szoktatok készíteni céklából?

6 megjegyzés:

  1. POnt azért is kaptam fel a fejem a bejegyzésre, mert szeretném a céklát enni, de egy idő után már uncsi a savanyított forma :S Várom a többi céklás bejegyzést :)

    VálaszTörlés
  2. Kedves Eszti!
    Megnéztem a bejegyzésed miatt, 16 db céklás bejegyzés van a blogomon. A teljesség igénye nélkül, mert sokkal többször készítek, mint az ezekből a receptekből kitűnik. Az oldal sávban külön "cékla ételek" címszó alatt megtalálod őket. Nagyon finom a Te salátád is, pont az ilyeneket imádom. Na, jó nem akarok túlozni, mindenféle céklát imádunk, sütve, nyersen, levesnek, süteménynek, húsok mellé, krumpli helyett, sült céklának.
    Éva

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem semmi, köszönöm szépen, meg fogom nézegetni őket!Ezek szerint igazi cékla rajongó vagy! :)

      Törlés
    2. A családom is, nem csak én. Persze lehet, hogy nekik, egyszerűen nem volt más választásuk?!:)

      Törlés
  3. A további művészethez érdemes beszerezni: A magyar úri család konyhája c. Család, hagyomány, együtt

    VálaszTörlés
  4. Cékla, tonhal, dió, olivaolaj, citrom. esetleg egy kis só-bors.
    Friss pogácsával isteni akár ebédre is.

    VálaszTörlés

Nyomtasd ki a bejegyzést!

Kapcsolodó bejegyzések