2012. október 16., kedd

Édes-savanyú rizottó

Az az igazi krémes rizottó hiányzott, amit nagyon régen ettem már, és amit sajnos fél éve el is kellett hogy felejtsek. De nem jellemző rám, hogy feladom, főleg ha kajáról van szó :), ezért nekiláttam a barnarizses változat kikísérletezéséhez. Hogy csavarjak a dolgon, belevittem egy csipet keletet is, csak hogy hódoljak azoknak az isteni ázsiai pirított rizsételeknek. Amúgy nemrég a Padthai-ban jártam, lehet hogy ez volt mindennek az oka...? :)
ui.: A Padthaiban teljes kiőrlésű tésztával, és barnarizses alappal is kérheted a feltéteket!

Hozzávalók:
  • mogyoróolaj vagy napraforgó olaj
  • 3 nagyobb újhagyma átlósan szeletelve
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 8 db csiperke gomba kalapja felcsíkozva
  • 2 kisebb piros pritamin paprika vékony csíkokra szeletelve
  • 3 ek. sötét szójaszósz 
  • fél citrom vagy lime leve
  • 1 csésze barnarizs (kb. 200 g - 140 g CH)
  • friss chili
  • friss koriander
 
Az újhagymát egy kis olajon megpirítjuk, és hozzátesszük az összetört fokhagymát. Jöhet ezután a gomba, és a paprika is. 1-2 perc után máris rászórhatjuk a rizst, amit kicsit átforgatunk a zöldségekkel. Ezután felöntjük a rizs tömegének kétszeresével megegyező vízzel (kb. 400 ml), és a szójaszósszal. Összeforraljuk, lefedjük és időnként megkavarva 30-35 percig főzzük. (Fehér rizsnek kevesebb a főzési ideje!) Ha megpuhult és elérte azt az igazi krémes állagot, akkor locsoljuk meg a citrom levével, ízlés szerint még egy kis szójaszósszal, és a tálalás előtt szórjuk meg friss chilivel és korianderrel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Nyomtasd ki a bejegyzést!

Kapcsolodó bejegyzések