2011. szeptember 13., kedd

Mandulás pisztáciás minikuglóf


Azért mini mert sikerült beszereznem a hozzá való pici sütőt. Jobban mondva a sütőt szereztem be és aztán a hozzávalókat. Ez nálam elég gyakran előfordul. Nézd már milyen cuki nyuszifej borsőrlő, a füleit kell összenyomni és a nyakán jön ki a friss őrölt bors! Vagy az az édi porcelán tehén tejkiöntő, aminek a farkát fogod és a pofáján jön ki a tejecske! De azokért a Matrjoska baba mérőedényekért is meg voltam zavarodva amik itthon nagyon hasznosak mert cup-ban mérnek és olyan szépek hogy inkább a polcon gyönyörködöm bennük... Szóval már csupa "praktikus" konyhai tárgy beszerzésén vagyok túl, amiket gyakorló gasztroblogger címen mindenféle lelkiismeret furdalás nélkül kaparintok meg magamnak. Ilyen szerzemény a mini kuglóf forma is, ami ugye minek ha van muffin sütőm, de legalább össze volt csomagolva a kettő így hát ugye még véletlenül sem tudtam kikerülni hogy megvegyem... De mentségemre legyen mondva ezek a dolgok ugye az étellel és a főzéssel vannak összefüggésben, vagyis ezek azok amikkel megörvendeztetem a családot vagy a barátokat, akkor meg miért ne férne bele ebbe a nagy boldogságba egy pár extra design kellék? :)

Nektek is van pár hasonló ilyen?



































Mellesleg a kuglóf pofonegyszerű, finom, és végre nem az az uncsi muffin...
Az 1900-as évek végéről való tipikus kávéházi sütemény, melyet kategorizálni a tésztakészítés módja szerint lehetséges: eszerint megkülönböztetünk kevert élesztős (itthon ez a legelterjedtebb), sand, illetve kevert tésztás változatokat. Különleges formája nem csak esztétikus, de az üreges csőre a tészta magas nedvességtartalma miatt is szükség van, hiszen így az nagyobb felületen találkozik a forró levegővel, tehát nagyobb az esély, hogy biztosan átsül majd. (Forrás: www.receptvarazs.hu) Ez mondjuk pont ennél a mini verziónál nem szempont, itt csak imitáljuk a klasszikus nagy formát, úgyhogy ez egyszerűen csak cuki és kész... :)

Hozzávalók a pisztáciás mandulás minikuglófhoz:
  • 7 dkg pisztácia
  • 10 dkg őrölt mandula
  • 10 dkg liszt
  • 1 tk. sütőpor
  • 18 dkg porcukor
  • 5 tojás fehérje
  • 18 dkg olvasztott vaj + egy kicsi a forma kikenéséhez
  • 1 ek citromhéj
  • 0,5dl citromlé

A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A pisztáciát finomra aprítjuk, összekeverjük a mandulával, a liszttel, a sütőporral és a porcukorral, majd hozzáadjuk a citromhéjat. Hozzáadjuk a tojásfehérjét és a vajat, és az egészet alaposan összedolgozzuk. A masszát kivajazott kuglófformába öntjük, és 20-25 percig sütjük (tűpróbával ellenőrizzük). A formából kiborítva hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt meglocsoljuk citromlével és megszórjuk porcukorral, vagy leöntjük csokis ill. egyszerű cukormázzal.

2 megjegyzés:

  1. Csajok! Ez a mennyiség 6 minikuglófra van kitalálva?

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    Elvileg 12 kellene, hogy kijöjjön belőle. Alapvetően 4 személyre szól a recept.

    VálaszTörlés

Nyomtasd ki a bejegyzést!

Kapcsolodó bejegyzések