Azért mini mert sikerült beszereznem a hozzá való pici
sütőt. Jobban mondva a sütőt szereztem be és aztán a hozzávalókat. Ez nálam
elég gyakran előfordul. Nézd már milyen cuki nyuszifej borsőrlő, a füleit kell
összenyomni és a nyakán jön ki a friss őrölt bors! Vagy az az édi porcelán
tehén tejkiöntő, aminek a farkát fogod és a pofáján jön ki a tejecske! De azokért a Matrjoska baba mérőedényekért is meg voltam zavarodva amik itthon nagyon hasznosak mert cup-ban mérnek és olyan szépek hogy inkább a polcon gyönyörködöm bennük... Szóval
már csupa "praktikus" konyhai tárgy beszerzésén vagyok túl, amiket
gyakorló gasztroblogger címen mindenféle lelkiismeret furdalás nélkül
kaparintok meg magamnak. Ilyen szerzemény a mini kuglóf forma is, ami ugye
minek ha van muffin sütőm, de legalább össze volt csomagolva a kettő így hát
ugye még véletlenül sem tudtam kikerülni hogy megvegyem... De mentségemre
legyen mondva ezek a dolgok ugye az étellel és a főzéssel vannak
összefüggésben, vagyis ezek azok amikkel megörvendeztetem a családot vagy a
barátokat, akkor meg miért ne férne bele ebbe a nagy boldogságba egy pár extra
design kellék? :)
Nektek is van pár hasonló ilyen?
Nektek is van pár hasonló ilyen?
Mellesleg a kuglóf pofonegyszerű, finom, és végre nem az az uncsi muffin...
Az 1900-as évek végéről való tipikus kávéházi sütemény, melyet kategorizálni a tésztakészítés módja szerint lehetséges: eszerint megkülönböztetünk kevert élesztős (itthon ez a legelterjedtebb), sand, illetve kevert tésztás változatokat. Különleges formája nem csak esztétikus, de az üreges csőre a tészta magas nedvességtartalma miatt is szükség van, hiszen így az nagyobb felületen találkozik a forró levegővel, tehát nagyobb az esély, hogy biztosan átsül majd. (Forrás: www.receptvarazs.hu) Ez mondjuk pont ennél a mini verziónál nem szempont, itt csak imitáljuk a klasszikus nagy formát, úgyhogy ez egyszerűen csak cuki és kész... :)
- 7 dkg pisztácia
- 10 dkg őrölt mandula
- 10 dkg liszt
- 1 tk. sütőpor
- 18 dkg porcukor
- 5 tojás fehérje
- 18 dkg olvasztott vaj + egy kicsi a forma kikenéséhez
- 1 ek citromhéj
- 0,5dl citromlé
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A pisztáciát finomra aprítjuk, összekeverjük a mandulával, a liszttel, a sütőporral és a porcukorral, majd hozzáadjuk a citromhéjat. Hozzáadjuk a tojásfehérjét és a vajat, és az egészet alaposan összedolgozzuk. A masszát kivajazott kuglófformába öntjük, és 20-25 percig sütjük (tűpróbával ellenőrizzük). A formából kiborítva hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt meglocsoljuk citromlével és megszórjuk porcukorral, vagy leöntjük csokis ill. egyszerű cukormázzal.
Csajok! Ez a mennyiség 6 minikuglófra van kitalálva?
VálaszTörlésSzia!
VálaszTörlésElvileg 12 kellene, hogy kijöjjön belőle. Alapvetően 4 személyre szól a recept.