2010. november 24., szerda

Orsi tonhalas pennéje

A család szakácsnői rovatunk második befutójához érkeztünk. Orsi az én kedves és egyetlen nagy tesóm remeke ez, amelyhez hasonlót Olaszországban evett, de végül itthon tökéletesített ki. Nagy csodálója vagyok szakácsművészetének, tőle lestem az apró trükköket, kaptam bátorságot az ízek gazdag használatához, és tőle tudtam meg, hogy milyen örömteli, és kreatív dolog a főzés. Igyekszem minél több receptet megosztani az általa készítettekből, most következzen egy egyszerű és nagyszerű elsősorban tonhal rajongóknak...

Hozzávalók:

Bechamel mártás:
  • 3 evőkanál olaj
  • 3 evőkanál vaj (sózott margarin)
  • 2 dl tej
  • kb. 3 ek. liszt
  • szerecsendió - 1 teáskanál
  • bors (frissen őrölt)

egyéb alapanyagok:
  • 2-3 tonhal (törzs, nem darabolt!) konzerv (1konzervet a saját olajával tegyünk bele, a többit anélkül.)
  • tört chilli paprika
  • 1dl tejszín
  • ízlés szerint reszelt parmezán vagy bármilyen más sajt
  • penne tészta (1/2, 3/4 csomag tészta)
  • petrezselyem a tetejére

Tegyünk fel vizet forrni, egy pici olíva olajjal és sóval. Amíg felforr, elkészítjük a Bechamel mártást. Olvasszuk fel a vajat vagy margarint együtt az olajjal egy közepes edényben. Vegyük le a tűzről. Adjuk hozzá a lisztet és keverjük. Mindeközben mikróban melegítsünk fel 2dl tejet, majd óvatosan, fokozatosan adjuk hozzá a masszánkhoz, közben kevergessük, amíg sima (csomómentes) nem lesz. (Vigyázzunk, mert hamar becsomósodik a mártásunk, ha a tej nem elég forró. A hőmérséklet-különbség okozhatja a csomósodást, ezért fontos a tej felmelegítése.) Tegyük vissza a tűzhelyre, és folytonos kevergetés mellett sűrítsük be.
Ezek után ízesítsük, só, bors, szerecsendió hozzáadásával.

A megadott mennyiségek megváltoztatásával sűrűbbre, ill. hígabbra vehetjük a mártást. Utólag is tudjuk az állagát változtatni, ezért lesz szükség egy kis tejszínre.

A kész mártásba tegyük bele a tonhalkonzerveket. Nem szükséges összetörni, a kevergetésnél szétoszlik. Majd lassú tűzön egy pár percig melegítsük össze a bechamellel. Ekkorra a pennénk is elkészül, amit leszűrés után hozzáadhatunk a keverékhez.
Egy kis chilli paprika, ha szükséges egy kis tejszín és 5-10 perc lefedve állni hagyjuk. A tészta magába szívja az ízeket és "felveszi" a szószt. Parmezán sajttal, és petrezselyemmel a tetején tálaljuk. (Akiknek még nem elegendő a kalóriamennyiség, azok a mártásba is tehetnek reszelt sajtot.)

2 megjegyzés:

Nyomtasd ki a bejegyzést!

Kapcsolodó bejegyzések