Hozzávalók:
Bechamel mártás:
- 3 evőkanál olaj
- 3 evőkanál vaj (sózott margarin)
- 2 dl tej
- kb. 3 ek. liszt
- szerecsendió - 1 teáskanál
- só
- bors (frissen őrölt)
egyéb alapanyagok:
- 2-3 tonhal (törzs, nem darabolt!) konzerv (1konzervet a saját olajával tegyünk bele, a többit anélkül.)
- tört chilli paprika
- 1dl tejszín
- ízlés szerint reszelt parmezán vagy bármilyen más sajt
- penne tészta (1/2, 3/4 csomag tészta)
- petrezselyem a tetejére
Tegyünk fel vizet forrni, egy pici olíva olajjal és sóval. Amíg felforr, elkészítjük a Bechamel mártást. Olvasszuk fel a vajat vagy margarint együtt az olajjal egy közepes edényben. Vegyük le a tűzről. Adjuk hozzá a lisztet és keverjük. Mindeközben mikróban melegítsünk fel 2dl tejet, majd óvatosan, fokozatosan adjuk hozzá a masszánkhoz, közben kevergessük, amíg sima (csomómentes) nem lesz. (Vigyázzunk, mert hamar becsomósodik a mártásunk, ha a tej nem elég forró. A hőmérséklet-különbség okozhatja a csomósodást, ezért fontos a tej felmelegítése.) Tegyük vissza a tűzhelyre, és folytonos kevergetés mellett sűrítsük be.
Ezek után ízesítsük, só, bors, szerecsendió hozzáadásával.
A megadott mennyiségek megváltoztatásával sűrűbbre, ill. hígabbra vehetjük a mártást. Utólag is tudjuk az állagát változtatni, ezért lesz szükség egy kis tejszínre.
A kész mártásba tegyük bele a tonhalkonzerveket. Nem szükséges összetörni, a kevergetésnél szétoszlik. Majd lassú tűzön egy pár percig melegítsük össze a bechamellel. Ekkorra a pennénk is elkészül, amit leszűrés után hozzáadhatunk a keverékhez.
Egy kis chilli paprika, ha szükséges egy kis tejszín és 5-10 perc lefedve állni hagyjuk. A tészta magába szívja az ízeket és "felveszi" a szószt. Parmezán sajttal, és petrezselyemmel a tetején tálaljuk. (Akiknek még nem elegendő a kalóriamennyiség, azok a mártásba is tehetnek reszelt sajtot.)
Nagyon fincsi
VálaszTörlésAz ám! Ki kell próbálni! :)
VálaszTörlés