Hallottatok már az amarántról? Hát mi 1 hónappal ezelőttig azt sem tudtok, hogy eszik vagy isszák. Ekkor keresett meg ugyanis minket egy cég, akik egyik fő profilja - a mindenféle bio lisztek, magvak forgalmazása mellett - az amaránt. Na, de mi is az?
Hozzávalók
Hozzávalók
A csokit vízgőz felett felolvasztjuk. Belekeverjük a pattogatott amarántot, a szegfűszeget, az apróra vágott mentát és egy kis őrölt színes borsot. Kókuszzsírral elkeverjük, hogy újra folyékony legyen. 4 poharat kibélelünk alufóliával és mandulát szórunk az aljukra. Erre fél cm vastagon ráöntjük a csokis masszát. Hűtőbe rakjuk. Miután megszilárdult, leszedjük róla a fóliát és el is készültek a csokitallérjaink.
Amaránt, eredetileg Amerikában őshonos álgabona fajta. Úgy is mondhatnánk, hogy az étkezésben a gabona funkcióját tölti be. Rendkívül egészséges: gazdag vas, kálcium, magnézium, C és E vitaminban, valamit nagyon szegény kalóriában :-) Ez a fogyókúrázóknak jó hír. Ezen kívül cukorbetegek is bátran fogyaszthatják.
Mivel gabonaféle, így gyakorlatilag felhasználási formái is majdnem megegyezőek. Nagyon jó alapja lehet például egy reggelinek müzliben, kefirbe, joghurtba keverve. Levesbetétnek is kiváló, illetve salátákba is tökéletes. Ezen kívül desszertekben is jól megfér. Felhasználása nagyon sok színű lehet, csupán csak a képzelet szabhat határt neki :-)
A Klorofill Bt. által gyártott termékek között a pattogatott amaránt és liszt mellett például még fahéjas amarántos szaloncukrot is találunk. Ha pedig játszotok velünk a facebook-on, akkor jó adaggal nyerhettek ezekből a finomságokból!
Mivel közeleg a karácsony úgy gondoltuk, mi most 2 féle desszertet fogunk készíteni amarántból, hogy ötletet adjunk a felhasználáshoz. Mindkettő rendkívül egyszerű, viszont annál különlegesebb, akár gasztro ajándéknak is kiváló. Alapanyagunk az amaránt pattogatott formája lesz.
Túrós amarántgolyók
Hozzávalók
- 0,5 kg túró
- 2,5 dkg pattogatott amaránt a krémbe+ a többi a golyók bevonásához
- 3 ek. méz
- 1 kk. fahéj
- 2 ek. gránátalma szirup vagy szörp
- 5 dkg kókuszzsír (vagy vaj)
- 1 marék vörösáfonya
- fél dl víz
Az elkészítés rendkívül egyszerű: a hozzávalókat egy nagy tálba tesszük és összegyúrjuk. A kókuszzsírt mindenképpen érdemes előtt felolvasztani. Hűtőben kb. 1 órát pihentetjük, hogy összeálljon. Ezután kis golyókat gyúrunk belőlük és pattogatott amarántba hempergetjük. Nagyon csinos "hólabdákat" kapunk így :-)
Megjegyzés: ha szeretnénk a gránátalma szirup helyett használhatunk másféle szörpöt is. Ettől azonban nagyon finom savanykás lesz az íze, ami a túrónak nagyon jót tesz. Ezt pedig a mézzel ellensúlyozzuk, tehát a végeredmény egy csodás ízvilág.
Pattogatott amarántos csoki
Hozzávalók
- 2 tábla étcsoki
- 2 ek pattogatott amaránt
- 1 tk kókuszzsír
- 1 kis marék mentalevél
- fél kk. szegfűszeg
- ízlés szerint őrölt színes bors
- marék szeletelt mandula
Biztosan ettetek már puffasztott rizses csokoládét. Ez az ötlet alapja. Bevalljuk őszintén a rizses változat nem nagy kedvencünk, de amarántból elkészítve sokkal jobb! Az amaránt szemek ugyanis nagyon picik és kicsit mogyorós ízükkel, jól harmonizálnak a csokival.
A csokit vízgőz felett felolvasztjuk. Belekeverjük a pattogatott amarántot, a szegfűszeget, az apróra vágott mentát és egy kis őrölt színes borsot. Kókuszzsírral elkeverjük, hogy újra folyékony legyen. 4 poharat kibélelünk alufóliával és mandulát szórunk az aljukra. Erre fél cm vastagon ráöntjük a csokis masszát. Hűtőbe rakjuk. Miután megszilárdult, leszedjük róla a fóliát és el is készültek a csokitallérjaink.
A menta-szegfűszeg-bors és az amaránt együtt a csokival hmm hát igazi különleges és finom gasztroajándék lehet.
Ha adventi játékunkban ma velünk játszotok, akkor nyerhettek egy csomagot, melyben a Klorofil Bt. különleges, és szuper egészséges finomságai találhatóak:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése