
Ötödik adventi ablakunkba került a hókifli, egy igazi karácsonyi klasszikus. Éppen ezért egy olyan receptet kerestünk, ami kipróbált és évtizedek óta jól bevállt. Nem is találhattuk volna jobb helyen, mint egyikőnk mamájánál, hiszen mindenki tudja, hogy a nagyik a legjobb cukrászok! :)
Minden régi receptben van valami trükk, vagy egy különleges hozzávaló. Ebben a tésztában az ecet az, ami első hallásra kilóg a sorból, de garantáljuk, hogy a végeredmény fantasztikus! Tölthetjük a kifliket dióval, lekvárral, vagy akár mákkal is, kisérletetezzetek és formáljátok a saját ízlésetekre!
Hozzávalók a tésztához
- 36 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- 6 ek. víz
- 1 ek. ecet
Hozzávalók a töltelékhez
- 2 tojás fehérje
- 16 dkg cukor
- 20 dkg darált dió
- fél citrom reszelt héja
- vagy sütés álló lekvár
- vanílás cukor
- porcukor
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a vizet és az ecetet, és összegyúrjuk.
A töltelékhez a 2 tojás fehérjét habbá verjük, majd a cukor hozzáadásával egészen kemény állagúvá dolgozzuk. Hozzáadjuk a diót, és a citrom reszelt héját.
A tésztát két felé osztjuk, hogy könnyebb legyen dolgozni vele, majd kinyújtjuk az egyiket és háromszögeket vágunk belőle. A közepükbe teszünk egy adag (kb. egy teáskanálnyi) diós tölteléket, de sütés álló lekvárt is használhatunk. A háromszögeket felsodorjuk, és U alakban meghajlítjuk, hogy kifli formát vegyenek fel. Ha megvagyunk, jöhet a második adag tészta nyújtása, vágása, és töltése.
Tegyük forró sütőbe és süssük kb. 20 perc alatt készre.
A vaníliás és a porcukrot keverjük el egy edénybe, és a még forró kifliket rázogatva hempergessük meg benne.
A legjobb ha előző nap készítjük el!
Kedves Green-Tearoom!
VálaszTörlésEbből az adagból kb. hány darab kis kifli lesz?
Előre is köszi!
Dóri
Kedves Dóri,
TörlésEbből az adagból, kb. negyven darab 5 centis kis kifli lesz. Jó sütögetést, és kellemes ünepeket kívánunk! :)