2013. december 9., hétfő

Avokádós-limeos és Sütőtökös-fűszeres karácsonyi kekszek



Kinyílt kilencedik adventi ablakunk!
Karácsonykor az egyik legkedveltebb gasztroajándék a keksz, amit előre is elkészíthetünk mert sokáig eláll. Egy szép dobozba csomagolva és felcímkézve szívhez szóló kis csemege, amit jólesik egy fázós reggelen forró tea mellett elmajszolni.
Most olyan különleges recepttel készültünk nektek, ami két tápláló összetevőt is tartalmaz, az avokádót és a sütőtököt. Ezeket használtuk fel, hogy megmutassuk, a gyerekek csemegéibe is be lehet csempészni értékes tápanyagokat, amiket talán másképp meg sem ennének. Pedig főleg télen érdemes odafigyelni, hogy így vagy úgy, de minél több vitamint fogyasszunk.
Hát mi most így gondoltuk... :)

 
Sütőtökös-fűszeres keksz

Hozzávalók:

  • 4 és 1/2 csésze liszt (580 g)
  • 1 tk. sütőpor
  • 2 tk. fahéj
  • 1 tk. szerecsendió
  • 1 tk. só
  • 2 csésze porcukor átszitálva (260 g)
  • 200g szobahőmérsékletű vaj
  • 1/2 csésze tej (64 g)
  • 2 ek. citromlé
  • 1 és 1/2 csésze sütőtökpüré (190 g)

Előzőleg sütőben süssük meg a tököt, és kaparjuk ki a belsejét.
Keverjük össze a száraz hozzávalókat. Egy másik tálban pedig a vajat, a tejet, a citromlét és a tökpürét. Ezután alaposan dolgozzuk össze a két tál tartalmát, majd a tésztát csomagoljuk fóliába és tegyük a hűtőbe legalább egy órára. (Ha úgy látjuk, hogy túl lágy a tészta, akkor tegyünk még hozzá lisztet.) Ha pihent a tésztánk, akkor lisztezett felületen nyújtsuk ki vékonyra, és szaggassuk ki belőle a formákat. 180 fokon süssük kb. 10 percig.




Avokádós-limeos keksz

Hozzávalók:

  • 16 dkg vaj
  • 12 dkg liszt
  • 10 dkg kukoricaliszt
  • 1 érett avokádó
  • 7 dkg porcukor
  • 1 nagy lime
  • kávéskanál szerecsendió
  • teáskanál szódabikarbóna
  • díszítéshez: csoki, kandírozott lime, cukormáz

A liszteket és a cukrot egy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk szódabikarbónát és a szerecsendiót. Beletesszük a felkockázott vajat és elmorzsoljuk. Az avokádó belsejét kikaparjuk és a citromlével összeturmixoljuk. Hozzáadjuk a vajas masszához és az egészet egyneművé gyúrjuk. Szép halványzöldes tésztát kapunk. Legalább egy órára hűtőbe tesszük, majd lisztezett deszkán 2-3mm-re nyújtjuk és formára szaggatjuk.
Előmelegített sütőben pár percig sütjük, vigyázzunk ne barnuljon meg. Még szinte puha mikor kivehetjük. Ha kihűlt megfelelő állagú, rögtön puha kekszet kapunk. Vonjuk be olvasztott csokival, cukormázzal (mézeskalács máz) és díszítsük kandírozott lime-mal.
A márványozott felületet készítése: A még meg nem szilárdult csokival bevont kekeszre, a cukormázból csepegtetünk és egy kés hegyének segítségével óvatosan belerajzolunk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Nyomtasd ki a bejegyzést!

Kapcsolodó bejegyzések