2013. május 22., szerda

Kerek Perecek

Amikor a gasztronómia és az irodalom összekapcsolódik…

Nem, nem szakácskönyvet készülünk kiadni, senki ne lepődjön meg. Mindössze annyi történt, hogy a napokban érkezett egy érdekes megkeresés, melynek nagy örömmel tettünk eleget.
Papp Diána, a Nők Lapja vezetőszerkesztője, a napokban jelentette meg új romantikus és - pár recept erejéig - gasztronómiával fűszerezett könyvét, Kerek Perec címmel. A megjelenés alkalmából a tiszteletpéldányok mellé úgy gondolta, hogy mi sem illene jobban, mint a Segítsüti alkalmából készített pereceink. Valóban, a perecekhez készített kis zacskók és Diána könyv borítója már első ránézésre is összhangban voltak, mintha egymásnak teremtették volna Őket. :) Némi korrekció után színes, egyedi szöveges zacskókat gyártottunk és nekiláttunk az 50 db perec elkészítésének…

Kisültek a perecek, holnapig várják, hogy zacskóba kerüljenek. Vera szerkeszti az egyedi szövegezésű csomagolásokat. A zacskók már összerakva várják gazdáikat...
 
A perecek már a dobozban, szállításra készen. Edi és Eszti szorgosan csomagolnak. Diána kap tölünk egy kis meglepetést, egy egyedi csomagolású perecet a könyv borítójával és az általunk írt szöveggel, amiben gratulálunk neki, valamint egy tűzpiros csajos tortatartót.


Az író
 
Papp Diána a Népszavánál gyakornokként kezdte az újságírói pályáját 1999-ben. Több női hetilapnak írt cikkeket, majd rövid kitérőt tett a PR-szakmában, a TV2 sajtóosztályán is dolgozott. Később a JOY magazin szerkesztőjeként, majd vezetőszerkesztőjeként tért vissza a gyökereihez. 2008 márciusa óta dolgozik a Sanománál a Nők Lapja vezetőszerkesztőjeként és a lap rendszeres szerzőjeként.
2012 májusában jelent meg első regénye, a Szerdán habcsók.
 
A könyv

Molnár Dóri, manóvarró és jógaoktató közel 30 éves, de még mindig felelősség nélküli gyerekéletet él. Ugyan már elköltözött a szüleitől, érzelmileg és anyagilag is erős függésben él tőlük. A késői felnőtté váláshoz a sors a segítségére siet: a vásárban, ahol saját készítésű figuráit árulja, egyszer csak felbukkan a szerelem, egy nála idősebb, jóképű, külföldi férfi személyében. Dóri élete fenekestől felfordul, de a változás sok-sok kérdéssel és megpróbáltatással jár. Hogy a távolsági romantika megmutatja-e a saját útját a fiatal lánynak, vagy az maga a célállomás, az kiderül a Kerek perecből.
Bookline Könyvek, 2013

...és a pihenés így kerek... perec

A recept
 
Hozzávalók 8 darabhoz (kb. 7x10 cm-es):
  • 1 csésze (cup) (236 g) langyos víz
  • 1 csomag instant élesztőpor
  • 4 ek. olvasztott, langyos vaj
  • 2 tk só
  • 2 ek. kristálycukor
  • 3 csésze (384g) liszt
  • 1 nagy tojás vagy olvasztott vaj
 
Feltétek:
  • tökmag
  • szezámmag
  • napraforgómag
 
 
Melegítsük elő a sütőt 230 fokra.
A vizet keverjük össze az élesztővel és az olvasztott vajjal, majd hagyjuk pihenni 5 percig. Ezután tegyük bele a sót és a cukrot, és így is keverjük meg. Jöhet a kétféle liszt. Akkor lesz jó a tészta ha szép sima és nem ragad a tálba.
Ha megvagyunk, akkor vegyük ki egy lisztezett deszkára, vagy szilikonlapra, és gyúrjuk még 5 percig. Formázzunk belőle egy nagy gombócot, majd egy késsel osszuk 8 egyenlő részre. A kis darabokból formázzunk 45-50 cm hosszú kb. ujjnyi vastag rudakat.
A kép alapján készítsük el a perecet. Fektessük le a rudat, majd a két végét megfogva keresztezzük őket egymáson, és a végüket nyomjuk le a tésztarúd közepére. Figyeljünk oda, hogy a perec által kiadott két lyuk elég tágas legyen, mert összesülhet!
Óvatosan tegyünk át négyet egy sütőlapra vagy sütőpapíros tepsibe kb. 4 cm-re egymástól. A tojással vagy vajjal kenjük meg őket, és fűszerezzük kedvünk szerint.
Az előmelegített sütőben süssük 6 percig, de félidőnél fordítsuk meg a tepsit! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Nyomtasd ki a bejegyzést!

Kapcsolodó bejegyzések