2013. március 21., csütörtök

Csokoládés-banános pite húsvétra

A pite jó választás húsvétkor is, mert sokféleképpen variálhatjuk, és használhatunk hozzá idénygyümölcsöket is. Mindig garantált megelepetés a vendégeknek, hogy mi lapul a tészta alatt, és rusztikus jellege pedig olyan jóleső otthoni hangulatot áraszt. Kívül semmi flanc, semmi hab, semmi zselé vagy keményítő, mégis lehet extra és tetszetős! Hogy hogyan? Például úgy, ha a megszokott tésztadekorok helyett egyedi mintát készítetek rá. A Maminti art-nál ugyanis nem csak a meglévő díszítő sablonokból választhattok, hanem kérhettek bármilyen egyedi feliratot, emblémát, vagy mintát is! Szülinapi tortára, vagy akár esküvői süteményekre is elkészítik az elképzeléseiteket, ne hagyjátok ki a lehetőséget, mi sem bírtunk magunkkal! :) (A kép és a recept lentebb...)

Húsvéti játékunkkal 3 szépséges Maminti art sablont is nyerhettek! Íme a részletek, katt a képre:

Csokoládés-banános pite




Hozzávalók a töltelékhez:
a csokis krémhez:
  • 1 tojásfehérje
  • 30 g kakaópor
  • 30 g liszt
  • 40 g nyírfacukor
  • 40 g szobahőmérsékletű vaj
  • 5-6 ek. víz
+2-3 érett banán
+ étcsoki chips vagy reszelék ízlés szerint (ki is hagyható)
+1 marék pirított mogyoró

Hozzávalók a tésztához:
  • 200g liszt
  • 200g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 4 ek. nyírfacukor
  • 200 g hideg felkockázott vaj (fontos, hogy hideg legyen!)
  • csipet só
  • 80-100 ml hideg víz

A csokis krém hozzávalóit alaposan keverjük össze, és tegyük félre.
A kétféle lisztet a sóval és a nyírfacukorral keverjük össze, majd darabosra dolgozzuk el a vajjal. Ezután jöhet a víz, amit apránként adagoljunk, mert csak annyi kell belőle amennyivel a tészta összeáll.
Vegyük ketté a tésztánkat, formázzunk belőlük labdát, csomagoljuk folpack-ba, és tegyük a hűtőbe 30 percre.
Ha másnap szeretnénk a süteményünkkel foglalkozni, akkor az eddig leírt fázisokat előző nap is megcsinálhatjuk.
Pihentetés után az egyik tésztát vegyük ki, és nyújtsunk belőle egy kb. 0,5 cm vastag 27 cm átmérőjű kört. (Nyújtsuk két fólia között, így biztosan nem ragad le!) Ez egy 23 cm-es formához való méret, amely tartalmazza a süti oldalát és a túllógó részeket. Ez lesz a piténk alja. Nyomkodjuk bele a formánkba a tésztát, az oldalán is menjünk szépen végig, majd egy éles kés segítségével vágjuk le a túllógó felesleget.
A banánokat karikázzuk fel, és rakjuk le egymás mellé a tésztára. Ezután jöhet a csokis krém. Ebből kb. 3 evőkanálnyit tegyünk félre a díszítéshez, majd a maradékot egyenletesen oszlassunk el a banánok tetején. A csokifüggők még megszorhatják csokireszelékkel, vagy csokichipsszel mindezt, majd jöhet rá a pirított mogyoró.
Vegyük ki a másik tésztánkat is a hűtőből, és nyújtsuk belőle egy 24-25 cm átmérőjű kört. Ezután jöhet a várva várt díszítés! A formánkat helyezzük a kör közepére, és óvatosan nyomkodjuk bele a tésztába. Majd egy tiszta sima ecset, vagy egy szilikonos sütőecset segítségével töltsük ki a csokis krémmel a díszítő forma negatív elemeit. Ha úgy látjuk, mindenhova jutott a krémből, akkor lassan, és óvatosan vegyük le a tésztánkról. Ezután óvatosan fedjük be a piténket vele, hogy a minta a közepére essen. A felesleget vágjuk le, és a két tésztát a széleken nyomkodjuk össze. Ha kész, akkor tegyük be a hűtőbe 15 percre. Közben a sütőt melegítsük elő 180 fokra.
Az idő elteltével vegyük ki a pitét, és a tetejét szurkáljuk meg, hogy a gőz később távozhasson belőle.
Süssük kb. 25 percig, és tálaljuk tejszínhabbal, vagy vanília fagyival!




 

4 megjegyzés:

Nyomtasd ki a bejegyzést!

Kapcsolodó bejegyzések