Ha az ember nem ehet cukros édességet, akkor tuti, hogy megtalálja a módját annak, hogy hogyan lehet előcsalogatni mégis azokat a jól megszokott ízeket. Ha pedig valami mondjuk úgy csokis, hogy még egészséges is, akkor az egy plusz örömforrás lesz, amit büntetlenül élvezhetünk.
A következő torta nagyon előnyös az inzulinrezisztencia, vagy diabetes-es diétát követőknek, mert az gészben összesen csak 7,2 g Ch van! (Itt meg kell jegyeznem, hogy még a teljes kiőrlésű lisztek szénhidrát tartalma is általában 70g körüli!!!!!) Azaz ha 8 részre osztjuk, akkor egy adag 0,9 g Ch! Hallelujah! :) Ez azért lehetséges, mert mandulalisztet, és Xukor Zéró használtam. Bővebben ezekről az alapanyagokról:
A mandulaliszt
A Nature Cookta mandulalisztet, a lisztté őrlése előtt hideg sajtolással zsírtalanítják, ezzel a módszerrel a sima őrölt mandulánál körülbelül 30 %-kal magasabb beltartalmi értékű, ízletes konyhai alapanyagot kapunk. Tehát magasabb a fehérje-, az ásványi anyag-, a vitamin- és a rosttartalma.A mandulaliszt E-vitaminban igen gazdag, erős antioxidáns, segíti a sejtfalak rugalmassá tételét, és a szabadgyökök káros hatásaitól is védi a szervezetet. A szívre és az érrendszerre is jó hatással van, mert nagy mennyiségben tartalmaz telítetlen zsírsavakat is. Olyan, a szervezet számára fontos ásványi anyagok vannak a mandulalisztben, mint foszfor, vas, kalcium, magnézium, mangán, cink és szelén. Nem emészthető szénhidráttartalma (rosttartalma) is jelentős, ezzel segíti a bélrendszer működését, és a vér glükózszintjét is kordában tartja. Fogyókúrázóknak és diétázóknak az alacsony szénhidrát- és kalóriatartalma miatt is javasolt.
A
A Xukor Zéró
A 100%-ban növényi eredetű eritritolt (eritritet) tartalmazó Xukor Zérót több kiváló tulajdonsága miatt használják természetes édesítőszerként. A 0 glikémiás indexe miatt nem vált ki a szervezetből inzulinreakciót, így cukorbetegek, candidások, pcos-sok és egyaránt használhatják. Mivel csak 20kcal energiát és 1% szénhidrátot tartalmaz, a fogyókúrázóknak is kifejezetten ajánlják! Ami miatt egyedülálló a cukoralkoholok között, hogy az emésztés során a vastagbélbe alig vagy egyáltalán nem jut, mivel a vékonybélben szívódik fel. Ezért nincs laxatív hatása, tehát nagy mennyiségben fogyasztva sem okoz emésztési problémákat. A Xukor Zéró csaknem olyan édes, mint a szacharóz (kristálycukor), állaga is hasonló. Sok más édesítőszerrel ellentétben nincs mellékíze. Az eritrit növényi cukor, amit vízzel kevernek, majd fermentálnak (természetes kultúrák segítségével erjesztenek), majd leszűrés után kristályosítanak és szárítanak.
A
Hozzávalók
a tészta:
A 60 g mandulából mandulavajat készítünk. Vagyis addig aprítjuk, amíg teljesen krémes állagot nem kapunk. Akinek nincs nagy teljesítményű aprítója, mint ahogy nekem sem volt, az beteheti a turmixba, és miután a lehető legapróbb, akkor tehet hozzá 2-3 kanál tahini-t, vagy akár sima vajat.
A tészta hozzávalóit dolgozzuk össze, majd vajazzuk ki alaposan a tortaformánk (én egy kb. 20cm-es formát használtam) alját, és nyomkodjuk bele a tésztát. Szurkáljuk meg egy villával (rakunk bele sütőpapírt és vmi. nehezéket) és 180 fokos sütőben 7-10 perc alatt süssük készre, és tegyük félre hűlni. A krémhez a mentát vágjuk a lehető legapróbb darabokra, és szedjük ki a vaníliarúdból a magokat. Majd keverjük össze a krém hozzávalóit. Ha kihűlt a tortánk alja, akkor kanalazzuk rá a csokis krémet, és tegyük hűtőbe 1-2 órára.
Később keressünk egy árnyékos helyet, és együnk meg pár szeletet a hűs mentás tortánkból! :)
A mandulaliszt
A Nature Cookta mandulalisztet, a lisztté őrlése előtt hideg sajtolással zsírtalanítják, ezzel a módszerrel a sima őrölt mandulánál körülbelül 30 %-kal magasabb beltartalmi értékű, ízletes konyhai alapanyagot kapunk. Tehát magasabb a fehérje-, az ásványi anyag-, a vitamin- és a rosttartalma.A mandulaliszt E-vitaminban igen gazdag, erős antioxidáns, segíti a sejtfalak rugalmassá tételét, és a szabadgyökök káros hatásaitól is védi a szervezetet. A szívre és az érrendszerre is jó hatással van, mert nagy mennyiségben tartalmaz telítetlen zsírsavakat is. Olyan, a szervezet számára fontos ásványi anyagok vannak a mandulalisztben, mint foszfor, vas, kalcium, magnézium, mangán, cink és szelén. Nem emészthető szénhidráttartalma (rosttartalma) is jelentős, ezzel segíti a bélrendszer működését, és a vér glükózszintjét is kordában tartja. Fogyókúrázóknak és diétázóknak az alacsony szénhidrát- és kalóriatartalma miatt is javasolt.
A
A Xukor Zéró
A 100%-ban növényi eredetű eritritolt (eritritet) tartalmazó Xukor Zérót több kiváló tulajdonsága miatt használják természetes édesítőszerként. A 0 glikémiás indexe miatt nem vált ki a szervezetből inzulinreakciót, így cukorbetegek, candidások, pcos-sok és egyaránt használhatják. Mivel csak 20kcal energiát és 1% szénhidrátot tartalmaz, a fogyókúrázóknak is kifejezetten ajánlják! Ami miatt egyedülálló a cukoralkoholok között, hogy az emésztés során a vastagbélbe alig vagy egyáltalán nem jut, mivel a vékonybélben szívódik fel. Ezért nincs laxatív hatása, tehát nagy mennyiségben fogyasztva sem okoz emésztési problémákat. A Xukor Zéró csaknem olyan édes, mint a szacharóz (kristálycukor), állaga is hasonló. Sok más édesítőszerrel ellentétben nincs mellékíze. Az eritrit növényi cukor, amit vízzel kevernek, majd fermentálnak (természetes kultúrák segítségével erjesztenek), majd leszűrés után kristályosítanak és szárítanak.
A
Hozzávalók
a tészta:
- 100g mandulaliszt (7,2 g Ch)
- 60g mandula - vagyis az ebből készült mandulavaj (lásd a receptben)
- 50g Xukor Zéró
- 2 tojás
- negyed csomag sütőpor
- 500g mascarpone
- 60g kakaópor
- 70g Xukor Zéró
- 2 dl habtejszín
- 1 rúd vanília
- 1 csokor menta
A 60 g mandulából mandulavajat készítünk. Vagyis addig aprítjuk, amíg teljesen krémes állagot nem kapunk. Akinek nincs nagy teljesítményű aprítója, mint ahogy nekem sem volt, az beteheti a turmixba, és miután a lehető legapróbb, akkor tehet hozzá 2-3 kanál tahini-t, vagy akár sima vajat.
A tészta hozzávalóit dolgozzuk össze, majd vajazzuk ki alaposan a tortaformánk (én egy kb. 20cm-es formát használtam) alját, és nyomkodjuk bele a tésztát. Szurkáljuk meg egy villával (rakunk bele sütőpapírt és vmi. nehezéket) és 180 fokos sütőben 7-10 perc alatt süssük készre, és tegyük félre hűlni. A krémhez a mentát vágjuk a lehető legapróbb darabokra, és szedjük ki a vaníliarúdból a magokat. Majd keverjük össze a krém hozzávalóit. Ha kihűlt a tortánk alja, akkor kanalazzuk rá a csokis krémet, és tegyük hűtőbe 1-2 órára.
Később keressünk egy árnyékos helyet, és együnk meg pár szeletet a hűs mentás tortánkból! :)
sziasztok,
VálaszTörlésha már úgyis kiszámoljátok a CH értéket, akkor Kcalt is megtennétek, hogy kiírjátok? Diétázóknak nagy segítség lenne :D :D
Igyekszem a jövőben ezt is kiszámolni! :)
VálaszTörlésKöszi :)
VálaszTörlés