Mondanám, hogy közel 40 fokban a vízen kívül semmit sem tudok táplálékként magamhoz venni, de ez nem igaz. Sajnos az édesség az mindig jöhet és ez nem segít a diétámon. Viszont a nehéz, krémes, csokis verzióktól azért az időjárás legalább erre a pár napra távol tart. Valami szomjoltó, hűsítő sütit szerettem volna csinálni és mi sem jobb választás, mint a citromtorta. Be kell valljam, még soha sem csináltam, de az első próbálkozás annyira sikeres lett, hogy muszáj lesz még egyszer megsütnöm/hűtenem :-) Iszonyatosan finom, intenzív citromos íz lett és egészséges nyírfacukros verzióban pedig külön öröm volt enni!
Hozzávalók (26 cm-es tortához)
Tészta:
- 10 dkg teljes tönkölyliszt - 64 g CH
- 5 dkg zabliszt - 32,5 g CH
- 5 dkg őrölt mandula
- 10 dkg vaj
- csipet vaníliapor
- 7 dkg nyírfacukor - 42 g CH
- 1 tojás
Krémhez:
- 5 citrom
- 24 dkg nyírfacukor - 144 g CH
- 4 tojás
- 160 ml frissen facsart citromlé
- 30 dkg vaj
- 1/4 kk vaníliapor
A tésztához a tönkölylisztet, mandulát és a zabliszet keverjük össze. Adjuk hozzá egy csipet sót és vaníliaport majd pedig a cukrot, tojást és a darabokra vágott szobahőmérsékletű vaja. Az egészet gyúrjuk össze. Ha túl ragacsosnak érezzük a tésztát, kis lisztet még rakhatunk hozzá. A tésztát rakjuk folpackba és tegyük pár órára hűtőbe, hogy jól összeálljon. Az idő letelte után, a sütőt melegítsük elő 180 fokra és vegyük ki a tésztát. Nyújtsuk ki a formának megfelelően. A liszt miatt megeshet, hogy nem lehet olyan szépen dolgozni vele, de a leeső részekkel szépen pótolhatjuk a formában az esetleges lyukakat. Szurkáljuk meg villával a tésztát és tegyük 180 fokos előmelegített sütőbe, süssük készre kb. 13 perc alatt.
A krémhez reszeljük le a citromok héját és egy tálba morzsoljuk el a cukorral, adjuk hozzá a tojásokat, majd pedig a citromlevet. Az egészet habverővel dolgozzuk el. Helyezzük a tálat egy lábos gőzölgő víz fölé, vigyázva, hogy az alja ne érjen bele. Habverővel kevergetve kb. 10-12 percig főzzük sűrű krémmé. Már sokkal előbb be fog sűrűsödni a krém, de még ezután is kevergessük kicsit. Ha van hőmérőnk akkor kb. 83 fokig melegítsük a keveréket. Tegyünk félre, hagyjuk 10 percet hűlni (kb. 60 fokosra) Ezután keverjük hozzá az összedarabolt vajat és botmixerrel 10 percig keverjük a legnagyobb sebességre kapcsolva. Ez fogja garantálni, hogy szép legyen a krémünk, a vaj jól bele legyen dolgozva. Ekkor a krém állaga még folyékony. Hűtsük le egy kicsit, majd amikor már sűrű krémmé hűlt, töltsük meg vele a tésztánkat. Rakjuk pár órára hűtőbe (legjobb egy éjszakára), hogy teljesen összeálljon. Citromkarikákkal díszítsük.
Összesen:
282,5 g CH
Nyamm! Jujj, kérek belőle azonnal egy szeletet. Sőt kettőt!!! :)
VálaszTörlésEzt kötelező kiprópálni én bizony egymás után két szeletet ettem. Ilyen finom citromos sütit meg még soha!
VálaszTörlésSziasztok! Azt szeretném kérdezni, hogy el lehet-e készíteni kizárólag tönkölyliszttel a tortát és a vaníliaport helyett vaníliarúddal? Zablisztet még ugyanis nem szereztem be, és csak vaníliarudam van itthon, de már nagyon szeretném kipróbálni ezt a finomságot. Köszönöm: Ani
VálaszTörlésÉrdeklődni szeretnék, hogy ki lehet váltani a tönköly és zablisztet sima liszttel és a nyírfacukrot kristálycukorral vagy barna cukorral? Hol lehet venni tönköly és zablisztet?
VálaszTörlésSzia!
VálaszTörlésPersze, természetesen kiváltható, mi csak az egészségesebb verzióját mutatjuk itt be.
Tönköly -és zablisztet nagyobb TESCO, SPAR vagy Auchan üzletekben is kapsz, illetve minden bioboltban. Sok sikert! :-)