2012. augusztus 3., péntek

Tökmaglisztes pogácsa és Virslitekercs

A pogi klasszikus kedvenc, és elkészítése talán a legjobb módja annak, hogy kicsit kísérletezzünk a lisztfajtákkal, mivel leginkább csak ebből áll. Ez most egy rendhagyó recept, nem csak a graham és a zabliszt miatt, hanem a "zöld" hozzávaló, a tökmagliszt miatt is, ami alacsony kalória, szénhidrát, magas rozs, E-vitamin, vas és magnézium tartalma miatt is jelentős.

Hozzávalók
  • 10 dkg tökmagliszt (1,5 g Ch)
  • 10 dkg zabliszt (65 g Ch)
  • 20 dkg grahamliszt (142 g Ch)
  • 1 csomag instant élesztő
  • 10 dkg vaj / margarin
  • 1 tojás + 1 a tetejére
  • 175 g 20%-os tejföl
  • 4 tk. só
  • a tetejére: szezámmag, sajt, tökmag
  • a tekercshez egy csomag virsli
Melegítsük elő a sütőt 150 fokra. Keverjük el a liszteket az élesztőt és a sót, majd dobjuk bele a felkockázott vajat, egy tojást, és az egy doboz tejfölt. Dagasszuk tésztává konyhai robotgéppel, vagy kézzel, és nyújtsuk 2 cm vastagra. Szaggassuk ki kerek pogácsa szaggatóval és rakjuk sütőpapírral bélelt tepsibe. Pihentessük kicsit, majd a második tojással kenjük meg és tegyünk a tetejére felváltva reszelt sajtot, tökmagot, szezámmagot. A kiszaggatott tészta "leeső részét" gyúrjuk újra össze, nyújtsuk ki, majd vágjunk csíkokat, amibe tekerjünk bele egy fél virslit. Legvégül az előmelegített sütőben kb. 25-30 percig süssük.
1 darab pogácsa: 8,7 g Ch

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Nyomtasd ki a bejegyzést!

Kapcsolodó bejegyzések