Sem meggyet, sem sárgabarackot nem találunk mostanság a piacon, tehát picit megcsúsztam a posttal, de jelen esetben nem is ez a lényeg. Inkább most az lenne a cél, hogy bemutassam lehet egészséges lekvárt készíteni megőrizve az adott gyümölcs minden zamatát, legyen az meggy, cseresznye, körte, szilva, vagy akár őszibarack. Mi fontosnak tartjuk, hogy a befőzés ne a "cukorhoz adott gyümölcsről" és a mindenáron akár évekig tartó elállhatóságról szóljon. Ezúton is azt szeretnénk bizonyítani, hogy az egészséges táplálkozás nem a lemondásokról szól, inkább a hozzáállásról, és egy kis odafigyelésről. Ezúttal megosztanám veletek azt a jó érzést amit a házilag készített lekvár élménye nyújt, és amit igazán lelkiismeret furdalás nélkül kenhetünk a kenyérre.
Szóval egy picivel több odafigyelés...
Nem szeretnék hitegetni senkit, a lekvárfőzés igényel egy kis szabadidőt, és ezáltal nem adja olyan könnyen magát. De ha így lenne nem lennénk olyannyira büszkék a sajátunkra. :) Tehát figyelem, a következő lépéseket be kell tartanunk ahhoz, hogy a címben ígértek (egészséges és tartósítószer mentes) megvalósuljanak:
Tipp 1: 1 doboz natúr joghurtot keverjünk el az általunk készített lekvárral, isteni házi gyümölcsjoghurt lesz belőle! :)
Szóval egy picivel több odafigyelés...
Nem szeretnék hitegetni senkit, a lekvárfőzés igényel egy kis szabadidőt, és ezáltal nem adja olyan könnyen magát. De ha így lenne nem lennénk olyannyira büszkék a sajátunkra. :) Tehát figyelem, a következő lépéseket be kell tartanunk ahhoz, hogy a címben ígértek (egészséges és tartósítószer mentes) megvalósuljanak:
- Lehetőleg idénygyümölcsöt vásároljunk helyi termelőktől. A szezon végén érettebb és zamatosabb gyümölcsöket találunk, amik akkor olcsóbbak is.
- Ha tartósítószer mentes lekvárt szeretnénk készíteni, akkor fontos hogy hibátlan, és jól záródó üvegeket használjunk. Célszerű kisebb méretűeket választanunk, mivel felbontás után 1-2 héttel el kell fogyasztani. Az üvegeket és tetőket mossuk el, majd tegyük forrásban lévő vízbe legalább 15 percre, ezzel fertőtleníthetjük őket. Ha valakinek van mosogatógépe, akkor a legegyszerűbb a 90 fokon történő mosás, ezzel kiváltható a mosogatás és forralás.
- Készítsük elő az eszközöket. Szükségünk lesz egy nagy lábosra a gyümölcsnek, egy fakanálra a kevergetéshez, egy kis méretű mérőkanálra az üvegek megtöltéséhez. Legyen a konyhapult közelében a cukor, és a dunsztoláshoz újságpapír, és pokróc.
- A választott gyümölcsöt alaposan mossuk meg, esetleg dörzsöljük át, és öblítsük át többször. Ezután magozzuk ki ha szükséges, és aki úgy szereti, le is forrázhatja, majd lehúzhatja a gyümölcs héját.
- Elkezdődhet a főzés. Tegyük az edénybe a gyümölcsöt, adjuk hozzá a szükséges mennyiségű nyírfacukrot vagy Zero cukrot, és folyamatosan kevergetve főzzük a lekvárt. Elkészíthetjük a lekvárt cukor nélkül is, nyilván ez a gyümölcsön is múlik, de a lényeg, hogy nem a cukron fog múlni a lekvárunk tartóssága! Minél tovább főzzük (1-2 óra alapanyagtól függ), annál sűrűbb lesz és annál tartósabb. Ha pl. meggynél nem fő el a leve, akkor lemerhetünk belőle, és később felhasználhatjuk másra. Előfordul, hogy a meggy nem akar "összeesni', ekkor a felét vagy akár az egészet is elturmixolhatjuk. Így homogénebb lesz, de ha akarjuk lesznek benne kisebb nagyobb meggydarabok is.
- A már kész de még forró lekvárt kiadagoljuk a steril üvegekbe. Az adagolás alatt fontos hogy az üvegeket melegen tartsuk. Tehát a legoptimálisabb az üvegeket egy magas falú, forró vízzel teli tepsibe beleállítani. Mielőtt kiporcióznánk, mártsuk az üvegek száját forrásban lévő vízbe, ezáltal biztosítjuk a 100%-osan steril környezetet.
- Jöhet végre a töltögetés. Próbáljuk meg az üvegeket teljesen teletölteni, csavarjuk rá a tetejüket, és pár percre állítsuk őket a fejük tetejére. Ezzel a mozdulattal vákuum keletkezik, aminek nagy szerepe van a tartósításban!
- Fordítsuk vissza az üvegeket, és alaposan törölgessük mindet szárazra. Csavarjuk be őket újságpapírba, majd jó vastagon takarjuk le mindet egy-két pokróccal. Lehetőleg ágyneműtartóba, vagy külön ládikába, esetleg párnák közé készítsük el a dunsztot. Addig tároljuk így őket, amíg szép lassan fokozatosan ki nem hülnek.
- A kész lekvárokat hűvös, fénymentes helyen tároljuk, felbontás után 1-2 héttel fogyasszuk el.
Sárgabarack lekvár, 4 kisebb üveggel, összesen 150 g Ch:
- 1,5 kg magozott sárgabarack (150 g Ch)
- 100 g zero cukor
Meggy lekvárhoz, 1 3 dl-es üveggel, összesen 173 g Ch:
- 1 kg meggy (110 g Ch)
- 100 g nyírfacukor (63 g Ch)
Tipp 1: 1 doboz natúr joghurtot keverjünk el az általunk készített lekvárral, isteni házi gyümölcsjoghurt lesz belőle! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése