2012. május 16., szerda

Humusz

Az egészséges táplálkozás egyre nagyobb szerepet kap nálunk, ezért odafigyelünk azokra a alapanyagokra, amik olyan tápanyagokat tartalmaznak, melyek hosszú távon segítenek egészségünk megőrzésében. A csicseriborsóról már szóltunk, használtuk salátában, és egytálételben is, de a humuszról még nem esett szó, és arról sem, hogy miért jó ha fogyasztjuk. Alacsony zsír, és magas rosttartalma van, ezért jót tesz az emésztésnek, és kiváló fogyókúrázóknak is. Elfogyasztása után nem emelkedik meg gyorsan a vércukorszint (tehát cukorbetegeknek is ajánlott) és hosszú távon koleszterinszint csökkenést is tapasztalhatunk, így a szív-, és érrendszeri betegségek kialakulása is csökken. A humusz gyorsan elkészíthető, és sokáig eláll. Fogyasszuk például margarin helyett minél többször kenyérre kenve, és alkalmakként variáljuk az ízesítését. Így hosszú távon sokat tehetünk az egészségünkért.



Hozzávalók:
  • 1 konzerv csicseriborsó 265 g -  64,4 g CH  (100 g - 24,3 g ch)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg tahini
  • 1 tk. római kömény vagy tandoori garam masala (a képen, a sötétebb színű)
  • 1 citrom leve
  • 1 ek. víz
  • cayenne bors
  • esetleg chili
A hozzávalókat turmixba dobjuk, majd a krémet megöntözzük egy kis olíva olajjal. Ennyi.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Nyomtasd ki a bejegyzést!

Kapcsolodó bejegyzések