2011. december 15., csütörtök

Nagyi karácsonyi sütigyára - Mézeskalács

Nagyi sütijeiről már volt szó a blogon, épp egy évvel ezelőtt, karácsonykor. Az ő ajándéka ilyentájt, egy nagy adag, cukrászati pontossággal évtizedek óta tökéletesített vegyes süti tál, aminek senki sem tud ellenállni. Régóta terveztük, hogy ellesünk tőle néhány trükköt, így hát kis csapatunk a múlt hétvégén felkerekedett, és két napra berendezkedett nála. Szombaton éjfélig sikerült sütni, legalább húszszor nyílt ki a tepsi ajtaja, és csak azon kaptuk magunkat, hogy már éjfél van, de mi még mindig dolgozunk a konyhában. Persze pár pohár bor, és a nagy storyzások mellett nem esett nehezünkre a munka, ami ezúttal könnyedén áthidalt köztünk 50 év korkülönbséget. Mikor hazajöttünk úgy éreztük, ez volt a legszebb módja a karácsonyi készülődésnek.

Ha veletek együtt nem is tudunk sütni, a hangulatot azért megpróbáljuk átadni pár "werk" fotóval, és a régi jól bevált receptek bemutatásával. Reméljük ti is kedvet kaptok, hogy a barátokkal, vagy a családdal együtt készülődjetek, vagy csak hogy egyszerűen szívből süssetek nekik valamit.

A mézeskalács elmaradhatatlan süteménye a karácsonynak. Nagyon klasszikus és persze már számtalan receptet olvashattunk, de ez annyira finom, hogy arra gondoltunk, nem maradhat ki. Ismét készültünk még egy kis meglepivel, ezzel a cuki kis dobozkával, melyet innen tudtok letölteni. Nyomtassatok, vágjatok, ragasszatok, és lepjétek meg szeretteiteket ezzel az ehető ajándékcsomaggal!



Hozzávalók:
  • 30 dkg margarin
  • 30 dkg cukor
  • 3 tojás
  • 25 dkg méz
  • 1 kg liszt
  • kis tasak szódabikarbóna
  • ízlés szerint gyömbér, szekfűszeg, narancshéj, fahéj

A mézet és vajat felolvasztjuk. A tojást kikavarjuk a cukorral. A lisztet a szódabikarbónával és a fűszerekkel. Majd mindezt szép fokozatosan összekeverjük fakanállal, majd kézzel alaposan átgyúrjuk. Ha van időnk, hagyjuk állni a tésztát pár órára vagy egy éjszakán át.
Lisztezett deszkán fél centisre sodorjuk, majd formára szaggatjuk.
Előmelegített sütőben pár perc alatt aranyszínűre sül.
Miután kihült, díszíthetjük színes cukormázzal, csokival, vagy sütés előtt belenyomkodhatunk színes cukorkákat. Végül ne felejtsétek el ráírni a dobozkára az ajándékozott nevét, és tegyetek bele egy kisebb zacskót vagy celofánt tele mézeskaláccsal! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Nyomtasd ki a bejegyzést!

Kapcsolodó bejegyzések