A kocsonyahúst beáztatjuk 1-2 órára és leöntjük róla a vizet. Nagy fazékba átteszük a füstölt csülökkel együtt és annyi vizet öntünk rá, hogy bőven ellepje. Lassú tűzön hagyjuk a vizet felforrni majd a habját szűrővel leszedjük. Most jöhetnek a fűszerek. Sok-sok gerezd fokhagyma, bors, babérlevelek, só és egy szárítot egész pirospaprika.
Továbbra is csendes lángon gyöngyözve főzzük kb. 3 órát, amíg a csülökből a csont könnyedén kihúzható.
Ha elkészült a levét leszűrjü, a csülkötés és a bőrkét ízlés szerint tányérokba kiporciózzuk. Ezt csinálhatjuk lépcsőzetesen kicsit várva amíg a lé megderemed. Egy kis lé, hús és megint lé...
Lehet színesebbé tenni főtt répával, tojással póréhagymával. Hideg helyre tesszük dermedni. Kamrások előnyben:)
Fogyaszthatjuk citrommal, friss kenyérrel...
Hozzávalók:
- 1,5 kg kocsonya hús (börke, köröm, csülök)
- 1 füstölt csülök
- több gerezd fokhagyma
- egész bors ízlés szerint
- 1 szárított erős paprika
- 2-3 babérlevél
- só, pirospaprika
- víz
Ez nagyon guszta és finom lett. A csülök nagyon feldobta.
VálaszTörlésBUÉK!