Nemrég a piacon nem tudtam ellenállni egy kis cuki kerek töknek ami csodaszép narancssárga volt. Kiderült, hogy ő a hokkaido tök Japánból, és a termelő szerint nagyon finom édes és a héját is egész nyugodtan meg lehet enni. Gondoltam levest készítek belőle, de úgy, hogy előtte megsütöm. Eszméletlen finom lett, mintha a legédesebb gesztenyébe haraptam volna bele, úgyhogy erősen veszélybe került a leves sorsa... :) Legközelebb egyben felfalom az egészet, de mindenképp érdemes kipróbálni belőle a krémlevest is. Íme egy jó kis fűszeres-édes-krémes őszi melengető:
Hozzávalók:
- 630 g Hokkaido tök (101 g CH)
- olívaolaj
- 1 közepes vöröshagyma
- 1 tk. tandoori masala fűszerkeverék
- 1 tk.curry
- fél tk. szerecsendió
- só
- bors
- chili
- A tököt vágjuk fel, negyedeljük, és távolítsuk el a magjait. Ennek a fajtának a nagy előnye, hogy nem kell levenni a héját, sütés után az is fogyasztható! 180 fokos előmelegített tepsiben süssük 30-40 percig.
- Közben a hagymát vágjuk apró kockára, és egy kis olívaolajon dinszteljük meg. Dobjuk rá a tandoori fűszerkeveréket, és picit pirítsuk le, majd ha már érződik az illata, akkor adjuk hozzá a kihűlt és nagyjából összedarabolt tököt.
- Ezután öntsük fel annyi vízzel amennyi épp ellepi, majd erős lángon forraljuk fel. Ha már forr, akkor vegyük takarékra, és adjuk hozzá a curry-t. Főzzük 10-15 percig, pótoljuk a közben elpárolgott vizet, majd egy botmixerrel turmixoljuk össze a levesünket.
- Ha túl sűrű, akkor adjunk hozzá még vizet (tejszínt is lehet), és ha megvan a kívánt krémes állag, akkor fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval, chilivel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése