2014. június 19., csütörtök

Csokis torta málnával, mascarponéval - gluténmentes

Fontos esemény volt a hétvégén. Nem, nem a Brazil meccsre gondolok, bár legalább annyit szaladgáltam a konyhában mint egy jó csatár. Kisfiam 3. szülinapját ünnepeltük.
Egy hosszabb, több receptes bejegyzést képzeltem el de ilyenkor olyan nagy a sürgés-forgás csoda, hogy legalább a tortáról készült kép. :) Az előző évekhez képest egyszerűbb tortát készítettem szerncsére annál nagyobb sikerrel. Igaz az ünnepelt a tűzijátékot jobban díjazta :)

Hozzávalók a tésztához:

  • 4 tojás
  • 200 gr kókuszliszt
  • 80 gr kukoricaliszt
  • 100 gr zabpehely (finomított)
  • 60 gr darált dió
  • 4 ek. kakaópor
  • 100 gr cukor
  • 5 ek. olaj
  • 2 nagy kanál tejföl
  • fél cs. sütőpor

Tetejére
  • nutella
  • mascarpone, cukor
  • gyümölcs (málna, ribizli v. áfonya)


    Egy tálban robotgéppel elkavarjuk a tojásokat a cukorral, olajjal. Hozzáadjuk a liszteket, sütőport, kakaóport, zabpelyhet, tejfölt, diót. Egynemű masszává keverjük. Sütőpapírral bélelt tortaformában előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük.
    Ha kihűlt félbe is vághatjuk mert elég magas lesz a tészta. Én a csak a tetejére kentem bőségesen nutellát majd mascarponet és málnával, áfonyával díszítettem. Savanykás gyümölcsökkel a legfinomabb. A tészta sűrű, puha, nagyon jól kiegészíti a könnyű mascarpone krém. Fogyasztás előtt hűtőben tároljuk.




    2014. május 28., szerda

    Kecskesajtos, fokhagymás lepény és bodzaital

    Egyre több időt tölthetünk a szabadban, összegyűlhetünk a barátainkkal, családdal egy jó kis piknikre. Néhány egyszerű és finom recepttel készültünk, amit előre elkészíthettek és hidegen is fogyaszthatjátok.



    Kecskesajtos, fokhagymás lepény

    a tésztához:
    • 2 gr élesztő
    • 2 dl tej
    • 1 teáskanál cukor
    • 60 dkg liszt (amennyit még felvesz)
    • 4 ek olivaolaj
    • só, kb 2 dl langyos víz

    a feltéthez:
    • 15 dkg kecskesajt
    • 3-4 gered fokhagyma
    • friss kaukkfű
    • 1,5 deci tejföl
    • olivaolaj
    • só, bors

    Az élesztőt a langyos cukros tejben felfuttatjuk. Hozzáadjuk a lisztet, olajat, sót és langyos víz segítségével összegyúrjuk. Ilyenkor szükség lehet még kis lisztre vagy vízre, amíg a tészta összeáll és nem ragad. Legalább fél órát kelesztjük letakarva, meleg helyen.
    A feltéthez a tejfölt sóval, borssal, reszelt fokhagymával ízesítjük. A tésztát a sütőpapírral bélet tepsi méretére kinyújtjuk. Beletesszük és nagyon vékonyan megkenjük olivaolajjal. Rákenjük az ízesített tejfölt, megszórjuk apróra vágott fokhagymával és a feldarabolt kecskesajttal. Finoman meglocsoljuk olivaolajjal és friss kaukkfüvet szórunk rá. Előmelegített sütőben, 220 fokon ropogósra sütjük.


    Bodzaszörp

    Hozzávalók:

    • 10-15 bodzavirág
    • 20-30 dkg cukor
    • 5 liter víz
    • 2 citrom
    A bodzavirágokat rovartalanítjuk:) megossuk. Felöntjük vízzel és beletesszük a megmosott karikára vágott citromot. Másnapig hűvösebb helyen állni hagyjuk. Következő nap átkavarjuk, leszűrjük és a cukorral megédesítjük. Ez nem a hónapokig elálló bodzaszörp ezt a változatot a másnapi piknikre vigyétek :) 


    A címkéket a képre kattintva letölthetitek!


    A receptjeinket Papp Diána könyvei ihlették, aki személyével színesítette a mi piknikünket.
    Jó szívvel ajánljuk bármelyik könyvét egy fa tövében, pokrócon heverve...

    • Zellersaláta
    • Kolbásszal töltött karaj 
    • Túrótorta recepteket  a júniusi Marie Claire magazinban keressétek.

    2014. május 13., kedd

    Töltött póréhagyma csőben sütve

    Kedves sógornőmmel készítettük ezt az ételt. Fantasztikus szakács, elképesztő ötletekkel. Mindig újít, és inspirál! Tulajdonképpen neki is indítania kéne egy blogot, biztos rajongója lennék. :) Azt mondják, a konyhában épp elég egy szakácsnő, de vele nagyon jó az összhang, és a főzés igazi móka. Ezt a receptet ő említette nekem, és kis idő múlva már lelkesen lyukasztottuk a póréhagymákat. Íme az eredmény…



    Hozzávalók:
    • 3 póréhagyma
    • 50 dkg darált sertéshús
    • 1 kis tejföl
    • 15 dkg sajt (parmezán is nagyon passzol hozzá)
    • olívaolaj
    • vaj
    • bors

    Tisztítsuk meg a hagymákat, majd vágjuk kb. 10 cm-es darabokra. Belsejüket egy fakanál nyelével nyomkodjuk ki úgy, hogy a felső két réteg maradjon meg. Forró vízbe dobjuk bele őket, és pár percig pároljuk, majd tegyük félre.
    A kinyomkodott belső részt kockázzuk fel, és egy kis olívaolajon pároljuk puhára. Keverjük a húshoz, majd sózzuk, és borsozzuk az egyveleget.
    Töltsük meg a hagymákat a húsos keverékkel, és fektessük őket egy kivajazott üvegtálba. A töltéshez mi egy habkinyomót használtunk, így percek alatt megvoltunk a művelettel.
    A hagymák tetejét locsoljuk meg sós tejföllel, és a reszelt rajttal.
    Fólia alatt süssük kb. 180 fokon, majd ha a hagymák megpuhultak (kb. 45 perc), akkor pirítsuk meg a tetejét.

    Tipp: Vegetáriánus formában is el lehet készíteni, pl. rizzsel vagy paradicsomos bulgurral töltve!


    2014. április 18., péntek

    Mandulakrémes tiramisu (tojás nélkül)

    Egy könyű desszert is ölthet elegáns viseletet. Ezúttal a klasszikusnak számító tiramisut gondoltuk át, melynek egyik kedvenc magkrémünk, a mandulakrém szolgáltatja az alapját. A Donum Terrae felkérésére, mi ezzel a desszerttel készültünk a receptversenyre.


    Hozzávalók:
    • 3 dl mandulatej
    • 5-6 púpozott teáskanál neszkávé
    • 1-2 kupak amaretto likőr
    • 2 dl habtejszín 
    • 500 g mascarpone
    • 80 g porcukor
    • 6-7 teáskanál mandulakrém + egy kicsi a tetejére
    • fél marék szeletelt mandula
    • 200 g babapiskóta

    A mandulatejet felforraljuk, beletesszük a neszkávét, majd elkeverjük és hűlni hagyjuk. Ha kihűlt, akkor hozzáöntjük az amarettót. A szeletelt mandult száraz serpenyőben kissé megpirítjuk, majd egy késsel nagyjából összedaraboljuk. A mascarponét összekeverjük a porcukorral, a mandulakrémmel, és a mandulával. A tejszínt kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzáadjuk a mascarponés keverékhez. Egy kb. 15x20-as üvegtálba lerakjuk a babapiskóta felét egyenként úgy, hogy előtte egy pillanatra a kávés tejbe forgattuk. Ezután rásimítjuk a mascarponés mandulakrém felét, majd jöhet a kávés piskóták másik fele, és végül a mandulakrém másik fele is. A tetejét egyenletesen elsimítjuk és márványmintát rajzolunk rá a mandulakrémből.

    Tipp: A tetejére őrölt, vagy pírított szeletelt mandulát is szórhatunk.

    2014. április 17., csütörtök

    Almás-répás muffin, letölthető húsvéti dekor

    Húsvét alkalmából beindul a vendégjárás. Ahol vannak gyerekek, biztosan örülnek majd ha ilyen formában tálaljátok a csokitól valamivel egészségesebb süteményt. Legalábbis a répa és az alma annak számít :) 




    Hozzávalók:


    • 3 tojás
    • 160 gr cukor
    • 5 ek. olaj
    • 1 vaníliás cukor
    • 1,5 deci tejföl
    • 260 gr liszt
    • 1 alma
    • 2 kisebb répa
    • 5 ek. csokis zabpehely
    • fahéj
    Egy tálban, robotgép segítségével habosra kavarjuk a tojásokat a cukorral és az olajjal. Hozzákeverjük a tejfölt. Belereszeljük a répát és az almát. Fahéjjal ízesítjük. Hozzáadjuk a sütőporos lisztet és a csokis zabpelyhet. Muffinpappírral bélet formákban előmelegített sütőben kb 200 fokon 20-250 perc alatt megsütjük. Tetejére olvasztott csokit, csokidarabokat, cukorkát szórunk.

    Fogadjátok szeretettel az ajándék letölthető muffin kapszlikat


    2014. április 16., szerda

    Répakeksz

    Húsvétkor stílusos vendégváró lehet egy kis répakeksz az asztalon, de remek gasztroajándék is a nagyobbaknak. Az alapreceptet lehet turbózni különböző lisztekkel, fahéjjal, ötfűszer keverékkel, dióval, csokival vagy akár kéksajttal is. Nyuszidobozainkban itt és itt át is adhattok ajándékba 1-2 darabot! Jó készülődést kívánunk nektek az ünnepekre!

    Hozzávalók 22 darab kekszhez:

    • 200 g reszelt sárgarépa
    • 150 g cukor 
    • 150 g kókuszzsír
    • 1 tk. sütőpor
    • 50 g zabpehely
    • 50 g kölesliszt
    • 50 g grahamliszt
    • 50 g búzaliszt

    A kókuszzsírt olvasszuk meg picit, majd egy tálban keverjük el a cukorral és a sárgarépával. Egy másik tálban pedig a sütőport a zabpehellyel és a lisztekkel. Ezután keverjük össze a nedves és a száraz összetevőket. Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe tegyünk evőkanálnyi adagokat egymástól távolabb, majd 10-15 percig süssük kb. 180 fokon.


    2014. március 30., vasárnap

    Segítsüti - Habcsókos, almás-mákos torta

    Ismét nagy örömmel veszünk részt a Segítsüti sütiárverésén. Az előző árverés óta, nálunk is bővült a gyermek létszám, így nem csak bloggerként de anyukaként is szívesen állunk a jó ügy mellé.

    Miről is szól a Segítsüti?
    30 gasztroblogger minden évben kétszer összefog, hogy segítsen egy alapítványnak. A befolyt támogatási összegből most a SUHANJ! Alapítványt és rajtuk keresztül a sérült és fogyatékos gyerekeket, az ő sportolási lehetőségeiket támogatják, különböző sporteszközök vásárlásával.

    Hogyan segítünk?
    Minden gasztroblogger süt egy édességet, melyet a Segítsüti weboldalon tesz közzé.

    Hogyan segíthetsz?
    Licitálj a sütinkre 2013. március 30. - április 2-ig, délután 16 óráig a segitsuti.hu -n! A licit nyertesének a sütit újra megsütjük és személyesen, megbeszélés szerint, eljuttatjuk. A licitre beérkezett teljes összeget a Suhanj! Alapítvány kapja meg.



    Hozzávalók:
    26 cm-es formához
    a képen 18 cm-es torta látható

    tésztához:
    • 3 tojás
    • 6 evőkanál olaj
    • 2,5 dl joghurt vagy tejföl
    • 200 gr cukor
    • 340 gr liszt
    • 1 teás kanál szódabikarbóna
    • 5 kanál csokis, zabpelyhes műzli
    • 2 nagy alma reszelve
    • 1 ek fahéj
    A tojásokat az olajjal, cukorral, joghurttal robotgép segítségével kikavarjuk. Hozzáadjuk a reszelt almát, fahéjat, majd a szódabikarbónás lisztet. Ízlés szerint teszünk bele zabpelyhet, csokidarabokat. Előmelegített sütőben kb 180-200 fokon 25 percig sütjük. Ha kicsit púpos, a tetjét egyenesre vágjuk. (várjuk meg míg kihűl)

    krémhez:
    • 1,5 csomag tejszínes puding
    • 0,5 l tej
    • 3 ek cukor
    • 4 ek darált mák
    • pár csepp citromlé
    Elkészítjük ízlés szerint cukorral a tejszínes pudingot, majd hozzákeverünk mákot, pár csepp citromlét, ha szükséges még cukrot. Langyosan a tortára kenjük. Félretesszük kicsit megdermedni.



    habcsókhoz:
    • 3-4 tojás fehérje
    • kb. 300 gr por ukor (ez változó)
    • csipet só
    • pár csepp citromlé
    A tojásfehérjét a cukorral, csipet sóval, robotgéppel közepesen kemény habbá verjük. Cukorból a tojás fehérje méretétől függően változó, hogy mennyit vesz fel. 
    Habzsákkinyomó segítségével vagy kiskanállal egyforma halmokat teszünk a torta tetejére. Kicsit megkócoljuk és néhány percre forró sütőbe tesszük. Fontos, hogy forró legyen a sütő (kb. 230 fok légkeverés, esetleg egy perc grillfokozat)

    A kész tortát fogyasztás előtt tegyük hűtőbe. Tálaláskor baracklekvárral kínáljuk.
    Puha szaftos tészta, mákos krémmel, édes habos csókkal a tetején :)

    Korábbi segítsütijeink:
    http://green-tearoom.blogspot.hu/2013/04/segitsuti-perecek.html
    http://green-tearoom.blogspot.hu/2012/03/segitsuti-segits-te-is.html

    2014. március 28., péntek

    Céklafasírt

    Gyermekkori emlékeim a céklával, a savanyúságban kimerültek. Sosem rajongtam érte de igazából egyik savanyúságért sem. Saját gasztroblog kellett ahhoz, hogy eljussak egészen a céklás csokoládétortáig, majd az egyik kedvenc fasírtomig.
    Kedves barátnőm Zsuzsi, szintén nagy konyhatündér, olyannyira, hogy időnként feltankol nekem rengeteg préselt céklát. Ugyanis ők meg a levét fogyasztják rendszeresen. Így mindenki jól jár :)

    A zöldségpésből visszamaradt céklához, reszelünk még sárgarépát, krumplit. Hozzáadunk apróra vágott vöröshagymát és lilahagymát. Sózzuk, borsozzuk és római köménnyel, kevés chilivel fűszerezzük.
    A felvert tojást is belekeverjük.(elhagyható) Hozzáadunk kukoricalisztet és zsemlemorzsát.
    Ha van időnk akkor kicsit pihentessük a hűtőben, majd kis pogácsákat formázunk és olajban kisütjük. 
    2-3 perc alatt átsül mindkét oldala.
    Melegen és hidegen is nagyon finom. Joghurtos mártogatóssal kínáljuk.




    Hozzávalók:

    • kb. fél kg céklahús (zöldségprésből visszamaradt)
    • 2 nagy sárgarépa
    • 1 nagy krumpli
    • 1 vöröshagyma
    • 1 lilahagyma
    • só, bors, rómaikömény, őrölt chili
    • 2 kanál kukoricaliszt
    • 1 tojás (elhagyható)
    • zsemlemorzsa (amit felvesz, ízlés szerint)

    2014. március 6., csütörtök

    Chilis, csokis, narancsos keksz

    Egyik kedvenc párosításom a chili és a csoki. Az édes és a csípős íz, tökéletes harmóniája.

    A hideg vajat felkockázzuk, elmorzsoljuk a liszttel és a többi hozzávalóval együtt alaposan átgyúrjuk.
    Pár órára hűtőbe tesszük, majd lisztezett deszkán kicsit átgyúrjuk és kinyújtjuk. Formára szaggatjuk, sütőpapíros tepsire helyezzük. Belenyomkodhatunk diót, nagyon jól passzol a narancshoz és a csokihoz. A chili pedig mindent visz :) Forró sütőben (kb. 200 fok) pár perc alatt kész. Vigyázzunk hamar megéghet.



    Hozzávalók:

    • 140 gr vaj
    • 180 gr liszt
    • 20 gr kukoricaliszt
    • 20 gr kakaó
    • 80 gr porcukor
    • 1,5 teáskanál őrölt chili
    • 1 teáskanál szódabikarbóna
    • 1 vaníliás cukor / vanília mag
    • 40 gr étcsoki reszelve /apró darabok
    • 1 narancs héja reszelve és leve



    2014. február 26., szerda

    Tonhalas rizottó

    Elfoglalt hétköznapokon, munka után, jól esne valami meleg étel de nincs sok kedvünk a konyhában tevékenykedni. Ez velünk is sokszor megesik, ilyenkor bevetjük a gyors megoldásokat, amiből az egyik a rizottó. Számtalan a variáció, ez a tonhalas az egyik kedvenc. Tevékenykedni sajnos kell, de tényleg gyorsan elkészül:)
    Én barnarizzsel szeretem de bármilyen gyors rizs megteszi, hogy ezzel is rövidebb legyen az elkészítési idő. Amíg a rizs megfő, addig el is készülhetünk a tonhalas résszel.
    A tonhalkonzervről leöntjük az olajat, épp csak egy kicsit csorgatunk a serpenyő aljára, amibe beledobjuk a felkockázott fokhagymát.  Rögtön hozzáadjuk a tonhalat és a héjastól apróra kockázott cukkinit. Sózzuk, borsozzuk és kevergetve alaposan megpirítjuk. A poréhagymát ilyenkor adjuk hozzá mert ha megég, akkor kesernyés lesz az íze. A megfőtt rizst, reszelt sajtot és a tejszínt is hozzákeverjük. Még pár percig tovább sütjük a serpenyőben aztán kész is. Tetejére szeletejlünk lilahagymát és még egy kis reszelt sajtot.

    Hozzávalók:

    • 200 gr tonhal
    • 250 gr barnarizs
    • 1 db cukkini
    • 1,5 dl tejszín
    • 1 lilahagyma
    • 2 gerezd fokhagyma
    • fél póréhagyma
    • reszelt sajt







    Nyomtasd ki a bejegyzést!

    Kapcsolodó bejegyzések