2013. március 6., szerda

Masala Pilau, afrikai fűszeres rizseshús

Pár hete kis keresztfiunk, Enrico Paulo kenyai anyukája főzött nekünk Masala Pilau-t. Nem tudom pontosan, hogy ez most india vagy afrikai de mindenesetre kapható ilyen néven fűszerkeverék. Carol is ezt használta, csirkecombbal és szárnnyal készítve. Hogy ilyen fűszerkeveréket nálunk lehet-e kapni, annak sajnos nem jártam utána, inkább kísérleteztem egy kicsit. A végeredményben nem csalódtunk és az sem fog, aki szereti az igazán fűszeres, izgalmas ízeket.



A rizst mossuk meg és tegyük fel kétszeres mennyiségű vízbe. Tegyünk bele 3 evőkanál paradicsomszószt, fél fej apróra vágott vöröshagymát. Fűszerezzük sóval, borssal, kurkumával, bazsalikommal és egy kis őrölt chilivel. Fedjük le, néha kavarjunk rajta és főzzük addíg, amíg a rizs szinte tejlesen magába szívja a nedvességet.
Vágjuk apró darabokra a csirke felsőcombot és tegyük kicsit félre.
Készítsük el a fűszerkeveréket. Szükségünk lesz egy mozsárra. Tegyük bele az evőkanál koriandermagot, egy kiskanál mustármagot, pár szem szegfűszeget, teáskanál őrölt gyömbért, kicsi őrölt fahéjat, egy evőkanálnyi sót legalább, kevés kurkumát, borsot, extra erős chiliből ízlés szerint.
Mindezt jó alaposann zúzzuk össze. (Az eredeti fűszerkeverék tartalmaz cardamont és római köményt is. Nekem ezek sajnos nem voltak otthon de ez a keverék tökéletesen visszaadta Carol által főzött étel ízét.)
Egy mélyebb serpenyőben, olajon pirítsuk az apróra vágott vöröshagyma másik felét.
Tegyük rá a húst, kicsit forgassuk át majd a fűszerkeveréket szórjuk rá és kevergetés közben pirítsuk meg. Ha már puha a hús és a rizs is megfőtt a paradicsomszószos vízben, akkor az egészet keverjük össze. Én a serpenyőbe a húsra öntöttem a rizst és még a meleg tűzhelyen átforgattam.
Erőteljesen illatos, szaftos a végeredmény amit afrikában kézzel esznek. Nálunk ezt legtöbbször Albert műveli és mivel nem olvasta, hogy 20 hónaposan még kerülnie kellene a fűszeres ételeket, így jóízűen falatozta. Nyam...nyam...

Hozzávalók:

  • 60-80 dkg fizézett csirke felsőcomb
  • 40 dkg rizs (barnarisz)
  • 3-4 evőkanál paradicsomszósz
  • 1 fej vöröshagyma
  • bazsalikom
  • só, bors
  • kurkuma
  • őrölt gyömbér
  • 4-5 szegfűszeg
  • őrölt fahéj
  • koriander mag
  • mustármag
  • extra erős őrölt chili




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Nyomtasd ki a bejegyzést!

Kapcsolodó bejegyzések