2011. február 14., hétfő

Pita

Rákaptunk a házi készítésü péktermékekre. Különösen élvezet a pita előállítása. Végtelenül egyszerű és nagyon finom. Nem csak gyroshoz...

Hozzávalók:
  • 30 dkg liszt
  • 4 ek olaj
  • langyos víz
A lisztet elmorzsoljuk az olajjal, sóval és

fokozatosan hozzáadott langyos vízzel jó alaposan összegyúrjuk. Pihentetjük egy keveset. (15 perc)
Kis golyókat formálunk és sodrófával lepényformára nyújtjuk. Itt megjegyezném, hogy ez a része elsőre nem megy olyan könnyen, sőt a tészta szinte mindig más állagú lesz ahányszor csak elkészítjük.
Forró, olaj nélküli teflonserpenyőre helyezzük, mikor hólyagosodni kezd (1 perc), megfordítjuk. Egyre gyorsabban készül. Melegen, frissen a legjobb.

Tipp:

  • alufóliába csomagolva nem szárad ki
  • bármilyen szószhoz mártogatósnak is ízletes vendégváró


Valentin tojása

Nem csak a ma reggel indulhatna így...



2011. február 13., vasárnap

Sült fokhagymás, juhtúrós pirítós

Már régóta lógnak ki a post-it-ek a Paprika Magazin egy-egy ínycsiklandozó, apró receptjénél. Azért írom, hogy "apró" mivel ezek valóban kis nassolnivaló finomságok, melyek vacsora gyanánt vagy vendégváró falatokként tökéletesen alkalmasak, ráadásul nagyon könnyen elkészíthetőek. Most végre nekiláttam, hogy kipróbáljam őket és persze megosszam Veletek :)
Be kell valljam, imádom a hagymát. Minden formában. Nem is volt kérdés, hogy ez a fokhagymás finomság lesz az első áldozat.

Hozzávalók
  • 6 fej fokhagyma
  • 2,5 dl csirkealaplé
  • 2 dl fehérbor
  • 4-5 babérlevél
  • kakukkfű
  • só, bors
Juhtúrós pirítóshoz:
  • 1/4 dkg juhtúró
  • pirospaprika
  • vaj
  • olívaolaj
  • bagett vagy magos kenyér

A fokhagymák alját levágom és egy tűzálló serpenyőbe teszem. Meglocsolom a csirkealaplével és a borral. Sózom, borsozom, rámorzsolom a kakukkfüvet és a babérleveleket a lébe teszem. Az egészet lefedem alufóliával és fél órára 180 fokos előmelegített sütőbe teszem. Az idő letelte után leveszem a fóliát és megpirítom a hagymákat.
A kenyeret közben felszeletelem, olívaolajjal meglocsolom és bedobom a sütőbe a fokhagymák mellé (nem a serpenyőbe:) )
A juhtúrót egy kis vajjal és pirospaprikával ízlés szerint elkeverem.
Miután a fokhagymák elkészültek, nagyon könnyen ki tudjuk nyomni a héjukból. Finom, krémes állaguk lesznek, isteni a juhtúrós-olívás pirítóssal!

2011. február 11., péntek

Tócsni a teraszon

Pasi kaja, pasi recept.
A burgonyát lereszeljük, elkeverjük a liszttel, két kanál tejföllel, fokhagymával. Sózzuk, borsozzuk és frissen olajbna kisütjük.
Csípős tejföllel (erős pista, tejföl) vagy reszelt sajttal tálaljuk.

Hozzávalók:
  • burgonya
  • liszt
  • tejföl
  • só, bors
  • fokhagyma
  • olaj a sütéshez

2011. február 10., csütörtök

Már több mint fél éve

Megvan a blogunk 150.-ik like-olója is! :)
Köszönjük hogy már több mint fél éve velünk tartotok!
Fogadjátok ezt a videót tőlünk szeretettel!
Igyekszünk továbbra is sok újdonsággal szolgálni!

A Tearoom csapat (Vera, Edi, Eszti)

Sörkifli

Hozzávalók:
  • 0.5 kg liszt
  • 25 g élesztő
  • 3.5 dl tej
  • 1 dl olaj
  • 1 kávéskanál só
  • 1 db tojás
  • füstöltsajt, szezámmag
Korábban sosem mertem nekiállni efféle tésztáknak de a félsz nagyobb volt mint a nehézsége. Vagy csak a blog bátorít ennyire? Mindenesetre, már több napi reggelink megoldódott kezdődő sütéstudományommal.

Kis tálban a tej felét felmelegítem és felfuttatom benne az élesztőt.(15 perc) A lisztet a tojással, étolajjal, sóval, maradék tejjel és az élesztővel összekeverem. Alaposan átdagasztom. Ilyenkor még sok lisztet felvesz, nem kell szigorún betertani a receptet. :)
Fél óra kelesztés (meleg helyen, letakarva) után 3 cipóra osztottam, tányér nagyságúra nyújtottam, majd ezt 4 majd, 8 cikkbe vágtam. A kis háromszögek szélesebb végébe füstöltsajtot tettem és feltekertem. A tepsiben még hagytam kelni egy kicsit, közben megkentem tojással és reszeltsajtot, szezámmagot szórtam rá.
Melegen a legfinomabb.
Legközelebb pizzás töltelék lesz :)

A receptért ismét köszönet Andi konyhájának.

2011. február 8., kedd

Bacon bundás tejszínes csirke, fehérboros sajtmártással

Ezt a címet rövidebben nem, csak hosszabban tudtam volna megfogalmazni, hiszem minden belevalója, kívánatos jelzője lehet e fenséges ebédnek. Az ötletért, így ismeretlenül is köszönet Andi konyhájának.
A jövőben is sokat merítek még az ő kitűnő szakácsművészetéből.
Íme az őzgerinces csirkéje, amit kicsit a sajátommá formáltam.

A csirkemelleket felkockázzuk, sózzuk, borsozzuk és előkészítjük a tejszínes masszát. A főzőtejszínt elkeverjük a felkarikázott póréhagymával, apróra vágott friss petrezselyemmel és reszelt füstöltsajttal. Kevés liszt és 1-2 tojás is mehet közé. Még egy kis só és bors, majd összekeverjük a husival. Egy jó kis masszát kapunk, amit félreteszünk, hogy szépen megágyazzunk neki az őzgerincformában. Kivajazzuk a formát, megszórjuk zsemlemorzsával és kibéleljük bacon szalonnával. A csirkés masszát belekanalazzuk, megszórjuk még reszelt sajttal és ráhajtjuk a kilógó bacont. Előmelegített sütőben sütjük. Andi nem véletlenül írta, érdemes megfogadni: "Egy sütőpapíros tepsire helyezve süssük, hogy az esetlegesen kifolyó szaft ne folyjon a sütőbe." Legalább 40 perc, ha nem egy óra volt, majd utána kifordítottam a sütőpapíros tepsire és még sütöttem amíg a szalonna meg nem pirult.

Közben készíthetjük a köretet és a mártást. A rizst, a hagymán pirított borsó, répa és gomba közé forgattam. De be kell valjam a másnapi sültkrumplival volt a legfinomabb.

A mártáshoz egy kis edényben olajon hagymát dinsztelünk, majd apróra vágott fehérrépát és sárgarépát teszünk rá. Olajon tovább pirítjuk, sóval, borssal, kakukkfűvel. Kevergetjük, hogy le ne égjen, egy kicsit azért odakaphat, akkor felöntjük egy deci fehérborral, forraljuk, majd tejszínnel és liszttel sürítjük. Reszelünk még bele parmezánt. A fűszerezést a végén még pótolhatjuk. Végül enyhén összeturmixoljuk.

Tálalás előtt kicsit hagyhatjuk hűlni, akkor könnyebb szeletelni.
Próbáljátok ki, nekem hétvégén is újra ez lesz!

Hozzávalók:
  • 3 csirkemell filé
  • főzőtejszín
  • póréhagyma
  • petrezselyem
  • 2 tojás
  • liszt
  • füstölt sajt
  • só, bors
  • bacon
  • (vaj, zsemlemorzsa)
Mártáshoz:
  • száraz fehérbor
  • olaj
  • 1 sárgarépa
  • 1 fehérrépa
  • hagyma
  • só, bors, kakukkfű
  • tejszín
  • parmezán

2011. február 7., hétfő

Bonbont diplomára

Ugyan már vége a diplomaosztó szezonnak, de vannak szerencsések, akik a szezon lecsengése után is fogadhatják a gratulációkat. Egyik legkedvesebb barátnőm, túl a sikeres nyelvvizsgán, most vált eme papír boldog tulajdonosává, amit aztán jól meg is ünnepeltünk. És hát mit vigyen egy gasztroblogger ajándékba, ha nem valami saját készítésű nyamit és persze legyen benne valami diplomára utaló elem is. Így jött az ötlet, hogy vegyek 2 kartonlapot, cérnát és némi ragasztót és összeállítsak egy klasszik diplomasapkát. Nagyon egyszerű, szerintem bárki el tudja készíteni. Na de hova kerüljön az édesség? Mondjuk fordítsuk meg a sapkát és máris megtölthetjük minden jóval! Most 4 féle bonbont készítettem.

A bonbon készítés alapjait, mégegyszer nem írom le, itt megnézheti bárki újra.

Karamellás - mogyorós
10 dkg cukrot kis vízzel melegítek, amíg fel nem olvad és karamella állagú nem lesz (a víz mindenképpen kell, hogy ne égjen le a cukor). Ezután 0,5-1 dl tejszínnel sűrítem kicsit, majd beleszórok összetört mogyorót. Gyorsan a csokival kikent formákba töltöm, mielőtt megkeményedne.

Kávés - fehércsokis
Egy tábla fehércsokit gőz fölött felmelegítek. Szórok bele egy kis instant kávét (kóstolom közben, hogy elég kávés legyen). Ezután beleöntök egy kis tejszínt. Jól összedolgozom, amíg karamellaszerű állaga nem lesz, de még kezelhető.

Vörös áfonyás - rumos - csoki
Mi sem egyszerűbb: aszalt vörös áfogyát kisebb darabokra vágok, olvasztott csokival elkeverem, majd egy kis rumaromával ízesítem.

Mézes mogyorós - csokis

Ez sem a legbonyolultabb recept: mézes mogyorót lehet kapni készeni. Összetöröm kis darabokra (zacskó és klopfoló a legalkalmasabb erre a célra) és olvasztott csokival elkeverem. A bonbon formát így is kenjük ki töltés előtt, hogy a bonbon külseje sima legyen. Ezután mehet bele a mogyorós töltelék.

2011. február 3., csütörtök

Gyümölcskenyér kuglófnak álcázva


Van egy kollégám, aki az almát kenyérrel eszi. No ezt nem értettem soha, bár szegényes emlékeim alapján a spórolós óvónénik nekünk is ezt adták. Van egy pár jó dolog, amit érdemes átmentenem togyogós-ovis koromból, na de ez asszem nem az. Még jó, hogy a gyümölcskenyér a cukrászművészetben valami egészen mást, mitöbb nagyon jó dolgot jelent. A következő recept szerintem még a fanyalgók kedvét is meghozza. Nem száraz és egy kicsit pikáns is, szóval összességében nem olyan, mint amit eddig gyümölcskenyér címen ettem.

Hozzávalók
  • 30 dkg margarin,
  • 30 dkg kristálycukor,
  • 1 csomag vaníliás cukor,
  • 5 tojás,
  • 1 mokkáskanál sütőpor,
  • 30 dkg liszt,
  • 3 kiskanál mézeskalács fűszer keverék,
  • 20 dkg kis kockára vágott vegyes aszalt gyümölcs
  • 10 dkg dió, mandula, törökmogyoró és étcsokoládé vegyesen
A töltelék egyébként szabadon választható én csak azt tartottam be, hogy kb 30 dkg legyen.

A vajat a cukor 2/3-ával és a vaníliás cukorral habosra keverjük. Beledolgozzuk a tojások sárgáját. A lisztet, a sütőport és a fűszerkeveréket összekeverjük és a vajas keverékhez adjuk. A fehérjét kemény habbá verjük, a végén hozzáadjuk a cukrot is. Ezt óvatosan a masszához adjuk. A keverékbe beletesszük a feldarabolt asztalgyümölcsöket, magvakat, étcsokit. Én egy kivajazott kuglófformába töltöttem a keveréket, de ez természetesen szabadon választható. A tésztát előmelegített sütőben 180fokra betesszük és egy órát sütjük. Ha kihűl óvatosan kivesszük. A tetejét porcukorral elkevert tojássárgájával díszítjük.

2011. február 1., kedd

Mézes Mustáros

Ez az ízvilág, amit már évek óta időröl-időre nagyon megkívánok és akkor csinálnom kell. A szépsége, hogy mindig egy kicsit másként. Most éppen tepsibe rakva sütöttem meg a húst, olajos serpenyő helyett. Még, hogy fokozzam, másnap a hús alatt összegyült mézes mustáros, borsos szószt, tejföllel elkevertem és nyakon öntöttem vele a maradék csirkét... így került még pikánsabban az asztalra.
Csak azt sajnálom, hogy erről a változatáról nem készült fotó, de nem volt rá idő, pillanatok alatt elfogyott.

Felszeletelem a csirkemellet, enyhén kikloffolom és befűszerezem sóval, borssal, kevés szerecsendióval és jó alaposan bekenem mustárral és mézzel. Egy edénybe egymásra halmozom és néhány réteg közé kevés olajat is öntök. Pár órá beteszem a hűtőbe.
Addig a köretnek tálalt tepsis krumplit készítem elő. A cikkekre vágott burgonyát, olajozott tepsibe szórom, majd megsózom és bacon kockákat szórok közé. Mehet a sütőbe.
A húsokat vöröshagyma ágyra fektetem, majd közé is dobok pár szem krumplit (ami nem fért a másik tepsibe) és még hagymát. A tálból az utolsó cseppig ráöntöm a mézes mustáros szószt. Ezt a két hozzávalót, főleg a mustárt nem sajnálom. (egy tubus el szokott fogyni) Akkor finom, ha jó szaftos. Első fél órában fóliával lefedve sütöm.

A másnapi változat ötlete, bevallom a túlzott borsozásom miatt született, hiszen a tejföl lágyítja az erős fűszerezést. De nagyon bevált, ezentúl így készítem.

Hozzávalók:
  • csirkemellfilé
  • só, bors
  • szerecsendió
  • mustár
  • méz
  • olaj
  • vöröshagyma
  • burgonya
  • bacon

Nyomtasd ki a bejegyzést!

Kapcsolodó bejegyzések