2013. április 12., péntek

Tavaszi zöld pestók: sóska pesto, medvehagyma pesto és pesztós túrókrém

Végre van remény a tavaszra! A hosszú tél után kifejezetten jól esnek az olyan friss alapanyagok mint a sóska vagy a medvehagyma. Nagy energiával látnak el, kedvezően hatnak az emésztésre, kitűnő vértisztító hatásúak, és erősítik az immunrendszert. Egyszóval felpezsdítik a régóta alvó szervezetet. Leginkább pesto formájában állnak el, melyet felhasználhatunk különböző tésztákhoz, mártogatósokhoz, de akár bármilyen töltelékként is.
Íme néhány variáció...





Sóska pesto

Hozzávalók:
  • 4 marék sóska
  • 1 marék pirított szeletelt mandula
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy ek. parmezán
  • só 
  • bors
  • kb. 0,5 dl szőlőmagolaj
A sóskát alaposan mossuk át, és tépkedjük le a nagyobb vastagabb szárait, majd aprítsuk fel. A mandulát pirítsuk meg száraz serpenyőben, és daráljuk apróra. A fokhagymát törjük össze, és a parmezánt reszeljük le. Ha megvagyunk az előkészítéssel, akkor az összes alapanyagot dobjuk késes aprítóba majd időnként kóstoljuk meg, hogy kell-e még bele valami. Lehet darabosabbra, vagy krémesebbre is csinálni, ki hogy szereti.


Medvehagyma pesto napraforgómaggal

Hozzávalók:
  • 2 csokor medvehagyma
  • 1 marék sós hántolt napraforgómag
  • 1 nagy ek. parmezán
  • só 
  • bors
  • kb. 0,5 dl szőlőmagolaj
A medvehagymát alaposan mossuk át, aprítsuk fel, és a parmezánt reszeljük le. Az összes alapanyagot dobjuk késes aprítóba majd időnként kóstoljuk meg, hogy kell-e még bele valami. Lehet darabosabbra, vagy krémesebbre is csinálni. Különböző magokkal (mendula, kesudió, mogyoró, dió), citromlével, chilivel vagy akár aszalt paradicsommal is tovább variálható.


Pestós túrókrém

Hozzávalók:
  • 2 evőkanál medvehagyma pesto
  • 3 evőkanál krémsajt
  • 250 g túró vagy juhtúró, de lehet feta sajt is
  • só ha szükséges
Az összes alapanyagot  keverjük össze. Bármilyen pesto-krémsajt-túró kombinációval kísérletezhetünk, legyen az szicíliai aszalt paradicsomos, vagy calabriai kaliforniai paprikás.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Nyomtasd ki a bejegyzést!

Kapcsolodó bejegyzések