2015. április 17., péntek

Kenyérsütés otthon egyszerűen

Nagyon régóta szeretnék kenyeret sütni itthon, de ezt mindig túl bonyolult dolognak gondoltam. Már beszereztem szilikonos kenyérformát is, de csak tologattam a dolgot, mert úgy gondoltam túl nagy macera. Egy ideje gondban vagyok a kenyérvásárlással, mert a család legkisebbik tagja miatt a minőségre sokkal jobban odafigyelek mint ezelőtt. Nehéz olyan pékárut találni, amiben nincs adalékanyag, cukor, és jórészt teljes kiőrlésű gabonából készült.

Nemrég egy kedves barátnőm hívott át vacsira, aki frissen sült kenyérrel várt, és olyan könnyedén és lazán készítette el a kenyeret, ami aztán fantasztikus lett, hogy rögtön kedvet is kaptam hozzá. Végül hamarosan én is nekiálltam, és meglepődve tapasztaltam, hogy semmi ördöngősség nincs a dologban. Be kell valljam, egy kicsit büszke is voltam amikor kivettem a sütőből az istenien ropogós kenyeret, amit aztán úgy takargattam a másnapi reggeliig mint egy kis csecsemőt.

Jöjjön akkor most egy alaprecept, amivel aztán lehet majd kísérletezni. Most én buzdítok mindenkit, hogy próbálja ki, és ezúton is köszönöm a bátorítást Lillának! :)

Hozzávalók:
  • 1 csom instant élesztő
  • 0,5 kg liszt
  • 2 kk. só
  • magok tetszés szerint
  • kb 4 dl víz
  • 2 ek. olaj
  • egy kis olaj és víz a tetejére

Összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd a vizet és az olajat is, és kézzel picit dagasztjuk. Én 6-8 percig dagasztottam csak. Ezután kelesztőtálba raktam, és miután szépen megkelt, sütőbe tettem, és kézzel nagyjából cipóra formáztam.
Előmelegített sütőben180 fokon (légkeveréses) 40 percig sütöttem, még szép barna nem lett.
A végén pedig egy kis olívaolajos vízzel megkentem a tetejét.
Mi másnap fogyasztottuk, ezért addig egy konyharuhába tekerve pihente át az éjszakát.

Fantasztikus illata, és hangulata van a kenyérsütésnek, és nagyon jó érzés amikor a családnak saját készítésű kenyeret kínálhatunk az asztalnál.
Ti próbáltátok már?


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Nyomtasd ki a bejegyzést!

Kapcsolodó bejegyzések