Mindhárman igazán szeretünk kísérletezni, új dolgokat kipróbálni. Ez a blog sem létezne ha nem lennénk nyitottak az újra, a másra. Ezért örültünk különösen, hogy az Aranymúzeumtól kaptuk ezt a felkérést. Pontosabban azt, hogy mutassunk be valamit, ami ázsiai és persze gasztronómia. Szabadkezet kaptunk. A falat elsőre óriásinak tűnt, de mivel a múzeum Dél-kelet ázsia kincsire koncentrál, így mi is a téma szűkítése mellett döntöttünk és előadásunkat a különleges vietnámi konyhára építettük fel.
Többféle ízesítésű húst, szószt, tavaszi tekercset és desszerteket készítettünk. Az ételeket a jelenlévők meg is kóstolhatták, miközben egy rövid bemutató keretében meg is ismerkedhettek a különleges hozzávalókkal. Természetesen az autentikus ételeket tökéletesen nem is szerettük volna és nem is próbáltuk reprodukálni, de a mi kis "teakonyhánk" egy hétvégére új, keleti illatokkal telt meg.
Néhány kép az eseményről:
Az előadást Vera és Edina tartotta, Esztinek és Luca babának pedig köszönjük a drukkolást :)
Szeretnénk Titeket is bátorítani, nyugodtan csempésszetek egy csipet Ázsiát a konyhátokba. Íme néhány inspiráló recept.
Wokban vagy egy mélyebb teflonserpenyőben, szójaszószban, durvára tört natúr földimogyorót pirítunk. Rádobjuk vékony csíkokra (zsülienre) vágott sárgarépát. Átforgatjuk, hozzáadjuk a szintén csíkokra vágott kelkáposztát. Ha szükséges, a szójaszószt még pótoljuk. Mehet rá a felszeletelt póréhagyma és végül a mungóbabcsíra. A végén sózzuk ha még szükséges. (A szójaszósz egyébként sós) Az fontos, hogy a zöldségek ropanósak maradjanak.
A rizstészát langyos vízbe 2-3 másodpercre beáztatjuk. Munkaasztalra fektetjük. Egyik végében ráhalmozzuk a wokos zöldségeket. Egyet tekerünk rajta, majd behajtjuk a két szélét és feltekerjük a risztésztát.
Melegen frissen szószokkal ízletes, roppanós nevéhez hűen egy harapás friss tavasz.
A tekercseket olajban ki is süthetjük.
Nuoc cham szósz:
A cukrot feloldjuk a vízben. A földimogyorót a fokhagymával késes aprítóban összeaprítjuk. Összekeverjük az ecettel, a halszósszal, a cukros vízzel és a chili paprikával. Tavaszi tekercs mellé tálaljuk.
Kókusztejes szósz:
A lisztet összekeverjük a fűszerekkel, csipet sóval, cukorral, sütőporral, majd a felkockázott hideg vajjal alaposan összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a felvert tojást és összegyúrjuk a tésztát. Két egyforma, kb. 4 cm átmérőjű hengert formázunk. Alufóliába csavarjuk és 1 órára hűtőbe tesszük.
A tésztahengereket megforgatjuk kristálycukorban, majd egyforma darabokra szeleteljük. Sütőpapíros tepsibe egymás mellé tesszük és mindegyik közepébe egy-egy pörkölt, sózott földimogyorót nyomunk.
Előmelegített sütőben, 200 fokon, kb. 15 perc alatt megsütjük. Fémdobozban sokáig eláll, ízletes édes-sós keksz, teába mártogatva finom csemege.
Többféle ízesítésű húst, szószt, tavaszi tekercset és desszerteket készítettünk. Az ételeket a jelenlévők meg is kóstolhatták, miközben egy rövid bemutató keretében meg is ismerkedhettek a különleges hozzávalókkal. Természetesen az autentikus ételeket tökéletesen nem is szerettük volna és nem is próbáltuk reprodukálni, de a mi kis "teakonyhánk" egy hétvégére új, keleti illatokkal telt meg.
Néhány kép az eseményről:
Az előadást Vera és Edina tartotta, Esztinek és Luca babának pedig köszönjük a drukkolást :)
Szeretnénk Titeket is bátorítani, nyugodtan csempésszetek egy csipet Ázsiát a konyhátokba. Íme néhány inspiráló recept.
Tavaszi tekercs
Hozzávalók:- 3-4 sárgarépa
- negyed fej kelkáposzta/v. kíni kel
- 1 póréhagyma
- két marék mungóbabcsíra
- két marék natúr földimogyoró
- szójaszósz (kevés só)
- rizstészta/rizspapír
Wokban vagy egy mélyebb teflonserpenyőben, szójaszószban, durvára tört natúr földimogyorót pirítunk. Rádobjuk vékony csíkokra (zsülienre) vágott sárgarépát. Átforgatjuk, hozzáadjuk a szintén csíkokra vágott kelkáposztát. Ha szükséges, a szójaszószt még pótoljuk. Mehet rá a felszeletelt póréhagyma és végül a mungóbabcsíra. A végén sózzuk ha még szükséges. (A szójaszósz egyébként sós) Az fontos, hogy a zöldségek ropanósak maradjanak.
A rizstészát langyos vízbe 2-3 másodpercre beáztatjuk. Munkaasztalra fektetjük. Egyik végében ráhalmozzuk a wokos zöldségeket. Egyet tekerünk rajta, majd behajtjuk a két szélét és feltekerjük a risztésztát.
Melegen frissen szószokkal ízletes, roppanós nevéhez hűen egy harapás friss tavasz.
A tekercseket olajban ki is süthetjük.
Nuoc cham szósz:
- 1 ek. cukor
- 4 ek. víz
- 4 ek. ecet
- 6 ek. vietnámi halszósz
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek. pucolt, sózatlan földimogyoró
- chili paprika
A cukrot feloldjuk a vízben. A földimogyorót a fokhagymával késes aprítóban összeaprítjuk. Összekeverjük az ecettel, a halszósszal, a cukros vízzel és a chili paprikával. Tavaszi tekercs mellé tálaljuk.
Kókusztejes szósz:
- 1/4 csésze kókusztej
- 3 tk. sárga curry paszta
- 1,5 ek. barna cukor
- 1,5 ek. tamarind
- 1 ek. halszósz
Egzotikus fűszeres keksz
Hozzávalók:- 200 gr liszt
- 100 gr vaj
- 70 gr cukor
- 30 gr kókuszreszelék
- 1 db tojás
- egzotikus fűszerkeverék:
- 1 teáskanál: őrölt fahéj, gyömbér, csillagánizs
- 1 kávéskanál őrölt kardamom
- 1 csipet só
- fél tasak sütőpor
- pörkölt, sós földimogyoró
A lisztet összekeverjük a fűszerekkel, csipet sóval, cukorral, sütőporral, majd a felkockázott hideg vajjal alaposan összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a felvert tojást és összegyúrjuk a tésztát. Két egyforma, kb. 4 cm átmérőjű hengert formázunk. Alufóliába csavarjuk és 1 órára hűtőbe tesszük.
A tésztahengereket megforgatjuk kristálycukorban, majd egyforma darabokra szeleteljük. Sütőpapíros tepsibe egymás mellé tesszük és mindegyik közepébe egy-egy pörkölt, sózott földimogyorót nyomunk.
Előmelegített sütőben, 200 fokon, kb. 15 perc alatt megsütjük. Fémdobozban sokáig eláll, ízletes édes-sós keksz, teába mártogatva finom csemege.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése