2013. január 29., kedd

Rozé kacsamell barnarizzsel és fetás-balzsamecetes sült paprikával

Lassan egy év telt el azóta, hogy ezt az ételt elkészítettem. Egész pontosan tavaly áprilisban történt, amikor is olyan kritikát kaptam érte, ami tökéletesen elvette annak a halvány reményét is, hogy a recept valaha napvilágot lásson. Most jön az a rész, hogy megkérek mindenkit, aki nem bírja a nem tökéletesen átsütött és kívül maximálisan barnára pirult húsfélék világát, az innentől kérem szépen, hogy keressen bármi mást a blogon ami elnyeri tetszését! Az elővigyázatosság pedig azért, mert én annó rendesen megkaptam érte a magamét, hogy mit hülyéskedem ezzel a belül nyers hússal itt a meghitt vasárnapi, családi asztalon...
Rozé kacsamell. Ezt ígértem. Most mondjátok meg nem menő és nem mellesleg ínycsiklandozó? De. Az is volt, de végül csak az én tányéromon maradt meg a belül kissé rózsaszín színezet, a többi adagot utólag "rendesen" át kellett sütnöm. Tanulság: Tisztázzuk a családdal, hogy mit jelentenek a gasztronómiában használatos kifejezések!

Ennyi idő elteltével, mégis úgy éreztem, hogy nem szabad elvennem a lehetőséget a kísérletező kedvűektől. A rozé kacsamell hasonlóan a steak-hez, pontosan azért jó, mert csak ezzel a sütési technikával tudjuk csak előállítani ezt a fantasztikusan szaftos és ízben gazdag állagot.
Természetesen ízlések és pofonok, de ha kíváncsiak vagytok erre a különleges ízvilágra, akkor ne hallgassatok senkire, csak bátran fogjatok bele! (Max. a többiekét kicsit kapassátok oda :)...)



Hozzávalók a kacsamellhez:
  • 1 kacsamell
  • bors

Hozzávalók a rizshez:
  • 140 g barnarizs
  • 2 dl alaplé (1 bio zöldségleves kocka)
  • fél fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • római kömény
  • curry fűszerkeverék
  • fél szerecsendió reszelve
  • fél citrom leve, és az egész citrom reszelt héja

Hozzávalók a sült paprika salátához:
  • kápia paprika (kaliforniai is jó)
  • olíva olaj
  • fokhagyma szeletekre vágva
  • feta elmorzsolva
  • bazsalikom
  • balzsamecet
  • bors

A kacsamellet miután megmostuk, törölgessük szárazra. A bőrét éles késsel irdaljuk be mindkét irányba, de vigyázzunk, hogy csak a bőrét vágjuk be, ne a húsát! Sózzuk és borsozzuk mindkét oldalát. Nagyon forró serpenyőbe fektessük a bőrös felével lefelé és süssük kb. 5-6 percig. Ezután fordítsuk meg, és a másik oldalát is süssük 3-4 percig. Majd vegyük le takarékra a lángot, fedjük le, és süssük 10-12 percig. Nagyon alacsony, kb. 100 fokos sütőbe is tehetjük, de én ezúttal nem akartam ezért begyújtani. Mielőtt felszeletelnénk pihentessük pár percig.

A rizshez a vöröshagymát felaprítjuk, és megpároljuk, közben hozzá tesszük az összetört fokhagymát, a római köményt, a curryt, és a szerecsendiót is. Ezután ráöntjük a rizst, kis ideig együtt pirítjuk, majd az alaplével felöntjük. Hagyjuk a tűzön, és ha megfőtt, akkor reszeljük bele a citrom héját, és csavarjuk bele a fél citrom levét. Ha szükséges, akkor még fűszerezzük.

A salátához a paprikát kicsumázzuk, és félbe vágjuk. Előmelegített forró sütőbe tesszük, és ahogy kezd megfeketedni és hólyagosodni kivesszük. Egy tálba rakjuk amit lefedünk, és 10 percig pihentetjük. Ezután szépen le lehet húzni a héját. Csíkokra vágjuk, meglocsoljuk olívaolajjal, egy kis balzsamecettel, sózzuk, borsozzuk, és rámorzsoljuk a fetát, majd rádobjuk a friss bazsalikomot és a szeletelt fokhagymát. (Ötlet: Mautner Zsófitól.)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Nyomtasd ki a bejegyzést!

Kapcsolodó bejegyzések