y receptöröksége, amiről időközben kiderül, hogy a nagymama talán valamit elfelejtett lediktálni, valami titkos összetevő... mintha nem ugyanaz lenne az íze...Igazából csak két dolog lehet. Az egyik, hogy az emlékek mindig megszépítik a múltat a másik az alapanyagok minősége. Ők még termesztették a betevő nagy részét, mi már csak a boltban vásárolunk. Hogy lehet e valahol cirokot kapni, azt nem tudom. Kérdezzetek meg egy falusi nagymamát, hátha van a kamra mélyén. :)Azért remélem lesz kedvetek megsütni ezt a finom tésztát és tovább örökíteni, ha ízlett.
Köszi anyu!
A szokásos módon elkészítjük a kelttésztát. Felfuttatjuk az élesztőt egy kevés tejjel. Hozzáadjuk a liszthez, elkeverjük. Mehet bele a tojás az olaj és a tej. Alaposan átdagasztjuk. Ha kell még liszt, hogy összeáljon, nyugodtan gyúrjunk hozzá. Leteakarva, meleg helyen fél órát hagyjuk kelni.

Két rudat formázunk, feldaraboljuk és azokból újnyi vastag 20-30 cm-es rudakat sodrunk.
Rátekerjük a cirok rudakra és a tepsiben, olvasztott vajjal megkenjük. Ettől lesz kívűl ropogós, belül puha a tészta. A tepsi alját is kivajazzuk és sütés előtt még kelesztjük egy ideig. Előmelegített sütőben sütjük. A végén a "tölteléket" kihúzzuk a tésztából és elteszzük legközelebbre.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 1 tojás
- fél liter tej
- 3-4 ek. olaj
- 2,5 dkg élesztő
- 2 kk. só
- kevés vaj
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése