2010. december 22., szerda

Mézeskalács


Békés, Boldog Karácsonyt Mindenkinek!

Hozzávalók:
  • 30 dkg margarin
  • 30 dkg cukor
  • 3 tojás
  • 25 dkg méz
  • 1 kg liszt
  • kis tasak szódabikarbóna
  • ízlés szerint gyömbér, szekfűszeg, narancshéj, fahéj

A mézet és vajat felolvasztjuk. A tojást kikavarjuk a cukorral. A lisztet a szódabikarbónával és a fűszerekkel. Majd mindezt szép fokozatosan összekeverjük fakanállal, majd kézzel alaposan átgyúrjuk. Ha van időnk, hagyjuk állni a tésztát pár órára vagy egy éjszakán át.
Lisztezett deszkán fél centisre sodorjuk, majd formára szaggatjuk.
Előmelegített sütőben pár perc alatt aranyszínűre sül.
Miután kihült, díszíthetjük cukormázzal, csokival, vagy sütés előtt belenyomkodhatunk színes cukorkákat.

Cukormáz:
Tojás fehérje és annyi szitált porcukor, hogy méz sűrűségű legyen. Zacskóba töltjük és apró lyukat vágunk rajta.

Tipp: Ha nem akarjuk díszíteni, akkor sütés előtt megkenhetjük tojásfehérjével így fényes lesz

Boldog Karácsonyt!

A mézeskalácson és a bejglin kívül idén karácsonykor a praliné készítési láz tombol nálunk. Jó szórakozás a finomabbnál finomabb alapanyagok összepárosítása. Csak pár csokiöntő forma szükséges hozzá, és remek ajándék készíthető belőlük. Nekiláttunk hát hárman, hogy együtt fedezzük fel a csokiolvasztás világát. (Az ízesítések lent.) Készítettünk két kis videót is, (köszönjük szépen Gusztinak!) amikben nem csak a pralinék rejtelmeibe avatunk be titeket, de felfedjük azt a három sziluettet is akik valójában mi vagyunk. Ezzel szeretnénk mindenkinek boldog karácsonyt kívánni, és megköszönni hogy fél éve velünk tartotok!
A TeaRoom csapat





Nutellás-mogyorós praliné (15db)
  • 2 étcsoki
  • 1 tejcsoki
  • nutella tölteléknek
  • török mogyoró
Kókuszos-vaníliás praliné (15db)
  • 2 étcsoki
  • 1 tejcsoki
  • 1 fehér csoki tölteléknek
  • vanília aroma
  • kókuszreszelék
Mézes mogyorós praliné (15db)
  • 2 étcsoki
  • 1 tejcsoki
  • 1 tejcsoki tölteléknek
  • vaj
  • rumaroma
Kávés praliné (15db)
  • 2 étcsoki
  • 1 tejcsoki
  • 1 fehér csoki tölteléknek
  • főzött kávé
Baleys krémes praliné (15db)
  • 2 étcsoki
  • 1 tejcsoki
  • 5 dkg fehér csoki tölteléknek
  • 3 dkg vaj
  • 3 ek. krémlikőr
Marcipángolyó
  • mogyoró
  • bevonjuk marcipánnal
  • és kakaóporba forgatjuk

Márványos hatást érhetünk el ha a csokiöntő formákat egy csepp fehér és étcsokival összekeverve kenjük ki.

2010. december 21., kedd

Húsos-répás pite

Ha valami könnyű vendégváróra lenne szükség az ünnepek alatt, ez egy gyorsan elkészíthető, pikáns és egyben tartalmas fogás. Ez a recept azért is fontos számomra, mert Orsi tanította meg nekem, mégpedig úgy hogy együtt csináltuk. :)
Hozzávalók:
  • 4 db répa
  • 50 dkg darált pulyka
  • szerecsen dió
  • fűszerkeverék
  • vegeta
  • őrölt bors
  • 1 dl tejszín
  • 1 tojás
  • tejföl
  • erős pista
  • 1 csomag leveles tészta
Lereszeljük a répákat, majd hagymán megpirítunk a pulykát. Fűszerezzük szerecsen dióval, őrölt borssal, és adjunk hozzá szárnyas fűszerkeveréket. Amikor félig megpirult a hús, akkor beletesszük a répát és pároljuk 1-2 percig. Ha a répa kicsit megpuhult, akkor összeforraljuk 1dl tejszínnel. Megvárjuk amíg kihűl, majd belekeverünk 1 tojást. Egy kis tepsibe sütőpapírt teszünk, elfelezzük a tésztát és lefektetjük. Ráhalmozzuk a tölteléket, majd lefedjük a tészta második felével. A tetejét megkenjük (egy kiskanál hátával) 1 tojás sárgájával amibe egy kis tejfölt és vegetát keverünk. Sajtot is reszelhetünk a tetejére! 20 perc alatt 200 fokon pirosra sütjük. Erős pistával elkevert tejföllel tálaljuk!

2010. december 17., péntek

Nagyi és a karácsonyi sütigyár #1

(Péntek.) Haló, Nagyi! Én vagyok. Ígértem az olvasóknak, hogy felteszek pár karácsonyi sütireceptedet. Beindult már az ünnepi nagyüzem?

Szia Kisunokám, még csak most kezdek bele, de szerdán már küldök is neked Pestre a sütikből. Viszont addig csak hat félét tudok sütni, nem baj?

:)


Nagyi turbó tempójának köszönhetően aki kedvet kap valamelyik sütihez, még időben karácsony előtt el is készítheti. Íme a repertoár első fele, Nagyi tolmácsolásában (A képen fentről balról jobbra haladva):


Florentin szelet
A tésztához:
30 dkg liszt
1 kk. sütőpor
18 dkg margarin
10 dkg porcukor
1 tojás
1 tasak vaníliás cukor

A kenéshez és a díszítéshez:
10 dkg mazsola
20dkg vegyes kandírozott gyümölcs
1,25 dl tejszín
5 dkg méz
5 dkg margarin
15 dkg porcukor
20 dkg tortabevonó étcsoki
15 dkg mandulaforgács

A tésztát elkészítjük a megadott alapanyagokból. Sűtőpapíron kinyújtjuk és tepsibe helyezzük. Közben a cukrozott gyümölcsöt apróra vágjuk. A tejszínt, a mézet, a vajat v. margarint, cukrot összeforraljuk. Belekeverjük a mandulát és a kandírozott gyümölcsöket. Ezt a masszát egyenletesen rákenjük a nyers tésztára. 180 fokon 30-35 percig sütjük. Deszkára csúsztatjuk körbevágjuk, és kb. 3x5 cm –es szeletekre vágjuk. Meleg vízfürdőben felolvasztjuk a csokoládét, 1-1 cm mélységben belemártogatjuk a szeletkék mindkét végét és rácsra rakva hagyjuk megszáradni.


Vaníliás – mogyorós kifli

25 dkg lisztet 10 dkg cukorral, 1 tojással ½ csomag sütőporral 15 dkg margarinnal 8 dkg darált mogyoróval ½ csomag vaníliacukorral összegyúrunk. Vékony rudacskákat sodrunk és a tésztából kis kifliket formázunk. Világosra sütjük, és a végét bemártjuk olvasztott csokoládéba.


Diós kocka
20 dkg étcsokoládé
20 dkg dió darálva
10 dkg finomliszt
½ - ½ kk. őrölt fahéj és szegfűszeg
6 tojás
20 dkg cukor

A mázhoz és a díszítéshez:
20 dkg baracklekvár
10 dkg tortabevonó étcsoki
1 ek. olaj
kb. 35 db felezett dióbél

Az étcsokit meleg vízfürdőbe állított edényben felolvasztjuk, majd hagyjuk langyosra hűlni. A diót összekeverjük a liszttel és a fűszerekkel. A tojást kettéválasztjuk. Először a fehérjét kemény habbá verjük egy csipet sóval, azután a margarint habosra keverjük a cukorral. Egyenként hozzákeverjük a sárgáját és az olvasztott csokoládét. A tojáshab 1/3 –át hozzákeverjük a masszához. Majd a lisztes-diós keverékkel felváltva alaposan összedolgozzuk. Sütőpapírral kibélelt tepsibe simítjuk, és hogy ne legyen púpos az oldalak felé kissé felmagasítjuk. Közepes lángon kb. 25-30 percig sütjük. (tűpróba)
A felforrósított baracklekvárt a sütőből kivett forró sütemény tetejére kenjük. Azután vízfürdőben felolvasszuk a tortabevonót és a megdermedt lekvár tetejére simítjuk. Mielőtt teljesen megkötne 5x5 cm –es négyzeteket jelölünk be rajta. Mindegyik közepébe 1-1 felezett diót nyomunk.


Hókifli
36 dkg lisztet, 25 dkg margarint, 6 evőkanál vizet, és 1 evőkanál ecetet összegyúrunk. Másnap kinyújtjuk, kockákra vágjuk, és lekvárral megtöltjük , majd feltekerjük. Ha megsült, még melegen vaníliás porcukorba meghempergetjük.


Mézes
25dkg cukrot 20 dkg étolajjal, 15 dkg mézzel, és 1 dl vízzel összeforralunk. Ha kihűl hozzáadunk 1 egész tojást, 1 késhegynyi fahéjat, 1 késhegynyi őrölt szegfűszeget, 1 dkg szódabikarbónát, 1 citrom reszelt héját és 65 dkg lisztet. Ezt összegyúrjuk és 1 napig pihentetjük a tésztát.


Ischler
25 dkg margarint 25 dkg lisztet, ½ csomag sütőport 18 dkg cukrot jól eldolgozunk, azután 15 dkg őrölt mandulát ½ csomag vaníliacukrot és 2 evőkanál rumot gyúrunk hozzá. Vékonyra nyújtjuk. Kerek szaggatóval kiszaggatjuk. Sütés után a korongokból kettőt-kettőt baracklekvárral összeragasztunk és gőzön olvasztott csokoládéval leöntjük.

2010. december 11., szombat

Túrósbatyu lusta vagy ”sütéstudatlan” háziasszonyoknak


Mert, hogy ez is kell, nekik valahogy ritkán készül szakácskönyv. Abban szerintem egyetértünk, hogy a divatosak legtöbbször nem a rántásnál kezdik és olyan alapanyagokat sorakoztatnak fel, amiről az ember lánya legtöbbször még nem is hallott, nemhogy azt tudja, hol kell beszerezni. Én most nagyon leegyszerűsítem a dolgot. A túrósbatyu sütését itt kezdjük: végy egy csomag levelestésztát.

Túrótöltelék:
fél kiló túró
2-3 csomag vaníliás cukor
kristálycukor ízlés szerint
citromhéj ízlés szerint

Folytatásként keverd össze a túrót a többi hozzávalóval. A levelestésztát vágd fel 8x8cm-es négyzetekre. A közepébe tölts bele a túrót. A széleknél hajtogasd fel átlósan és kend meg egy kis tojássárgájával. Mehet a sütőbe 230 fokra 10-15 percre.

2010. december 10., péntek

Home Alone Paradicsomos-olívás fusili

Amikor úgy alakul, hogy egyedül maradok otthon, akkor általában valami egyszerű és gyorsan elkészíthető dolgot főzök. Ilyenkor szinte már szertartásszerűen a paradicsomos penne van terítéken. Nekem ez a zöldség-gyümölcs a kedvenc, maga a csokoládé. Főleg ha olyan olaszos hangulat lengi át, amit a friss fűszernövények és az olívabogyó jelentenek.

Télen korlátozottak a lehetőségek, de amint kijön a tavasz, az erkélyen szemet gyönyörködtető fűszernövény ültetvényt lehet nevelgetni.

Hozzávalók:
  • fél csomag fusili
  • 6-7 szem szárított paradicsom
  • szárított paradicsomkrém
  • konzerv paradicsom
  • friss bazsalikom
  • friss oregánó
  • fokhagymapor
  • chili
  • parmezán v. reszelt sajt
  • zöld és fekete olíva
Felteszem a vizet főni, közben nagyobb darabokra aprítom a friss fűszernövényeket. Egy serpenyőbe öntöm az összeaprított konzerv paradicsomot és a sajt kivételével beledobok mindent. Amint összeállt a finom öntet, és a tészta is Al dente, már csak tálalni kell és egy jó nagy adag sajtot reszelni a tetejére! Hmmm... Nyami!!!

2010. december 9., csütörtök

Azért se tél. Lángos minden nyáron.

Utálok fázni. Az első hó pedig menthetetlenül felébresztette bennem a 40 fokban való izzadás utáni vágyat, vagyis egy átlagos magyar nyarat. Vicces persze, hogy akkor minden eladtam volna egy kis hidegért cserébe. A tél gasztronómia szépségeit a blog keretein belül természetesen hamarosan taglaljuk, de most emlékezzünk meg méltó módon lassan elfeledett forró évszakunkról. A nyárból levezethető logikai sorrend nálam egészen egyszerű: nyár -> Balaton -> lángos -> fokhagymás-sajtos-tejfölös. A most bemutatott recept pedig képes volt megtörni az „olyan tömény volt ez a lángos, hogy most egy évig tuti nem eszem” érzést. Nem olajos, nem nehéz, igazi könnyű téli vacsora ;)
Hozzávalók (kb. 5 db-hoz):
  • 0,5 kg liszt
  • fél élesztő +cukor
  • fél kis pohár tejföl
  • 3 dl tej
  • fél evőkanál só
Az élesztőt a tejjel és egy kockacukorral felfuttatom (langyos tejben, letakarva, meleg helyen). A hozzávalókat összekeverem. Ha túl ragacsosnak érzem a tésztát, lisztet rakok még hozzá, addig, ami úgy érzem, hogy kézzel már jól szaggatható lesz. A tésztát egy tálban, letakarva, meleg helyen egy órán át kelesztem, majd forró olajban kiütöm. Sóval, tejföllel, sajttal és kis vízzel összekevert zúzott fokhagymával az igazi!

2010. december 7., kedd

Kezdőknek és haladóknak, koleszosoknak és fiúknak

Továbbá ajánlom még azoknak akik szeretik a hasukat, de nem szeretnek sokat bíbelődni a konyhában. Alig fél óra alatt elkészíthető, hiszen egy része készen vásárolt. Nem szégyen az, a mai rohanásban mindenkinek van úgy, hogy gyorsan kell összeütni valami finomat. Nekem így esett a választásom a kifőzhető, sonkás tortellinire.
Nagyon laktató és ízletes ebéd kerekedett belőle a jól bevált tejszínes gombás mártással.
Feltettem a hagymát amire a felszeletelt gomba került sóval, borssal és frissen vágott petrezselyemel fűszerezve. Egy pikáns plussz a hűtőben mindig akad... most épen egy megbontott tokaji aszú. Nem kell sok csak egy icipici a többi inkább az étel mellé fogyasztva. :)
Ha jól megpárolódott, össszesült a gomba, akkor jöhet rá a tejszín. Aki kicsit sűrűbben szereti, annak előtte egy kanálnyi lisztet kell jól elkavarni a gombával és csak utána hozzáönteni a tejszínt. Még egy utolsó összerottyantás, még egy kis só, bors és kész is a mártás. Kb. annyi idő, mint amíg a tortellini is megfő.
Tálaláskor még egy kis füstöltsajttal tökéletesíthetjük.

Hozzávalók:
  • sonkás tortellini
Tejszínes gombamártáshoz:
  • egy fej vöröshagyma
  • több fej csiperke gomba
  • friss petrezselyem
  • 5 dl főzőtjejszín
  • só, bors
  • fél deci tokaji aszú

2010. december 5., vasárnap

Parajos (spenótos!) gomba

A recept zseniális és ékes bizonyítéka, hogy az „ezt nem szeretem, ezt tuti nem eszem meg” érzés, csak csúnya beidegződés (vagy elkészítés kérdése?). Nem vagyok nagy vega rajongó, gyakorlatilag húst-hússal eszem. Ez a recept azonban valamiért megtetszett. Elkészítettem, megettem, ízlett. Ekkor pedig valaki felvilágosított, hogy paraj=spenót (igen vérciki, de ezt a fejezetet átlapozhattam valahogy a kis zöldséghatározóban). A spenóthoz fűződő viszonyom pedig 1 éves korom óta finoman szólva is viharos, mondjuk ki, utálom. A recept kiválóságára legyen az a bizonyíték, hogy még én is megettem…!:)És jó volt!
Hozzávalók
  • 600 g friss paraj (lehet mélyhűtött is, abból egy kis csomag elég)
  • 1 fej hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • só, bors, szerecsendió
  • 12 nagy fej gomba
  • 1,5 natúr krémsajt
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • reszelt sajt a tetejére
A hagymát felvágjuk, vajon megpároljuk és hozzáadjuk a parajleveleket. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük és hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Fedő alatt kb. 5 percig főzzük.
A gombát megtisztítjuk, szárát vékonyan felszeleteljük. Vajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a krémsajtot és a zsemlemorzsát. Jöhet rá a paraj is. Jól összekeverjük és ízesíthetjük még ha szükséges.
A gombafejeket besózzuk, majd a parajos töltelékkel megtöltjük. Sajtot szórunk rá és mehet az előmelegített sütőbe 180 fokra.
Igazi vegetáriánus ételként, párolt rizzsel tálaljuk.

Nyomtasd ki a bejegyzést!

Kapcsolodó bejegyzések